Indija bo prepovedala kriptovalute, obenem uvaja digitalno valuto

Indijska centralna banka (RBI), ki je izrazila »resne pomisleke« glede kriptovalut, naj bi svojo digitalno valuto centralne banke (CBDC) uvedla decembra.
Fotografija: Indija je na dobri poti, da prepove bitcoin in ostale decentralizirane kriptovalute. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Indija je na dobri poti, da prepove bitcoin in ostale decentralizirane kriptovalute. Foto: Shutterstock

V začetku novembra je 71-letni predsednik indijske vlade Narendra Modi opozoril, da morajo vse demokratične države sodelovati pri zagotavljanju, da kriptovalute v napačnih rokah ne bi pokvarile njihove mladine. Njegova skrb pred vplivi kriptovalut se je očitno razširila kar na vseh 1,38 milijarde prebivalcev Indije.

image_alt
Kitajska in Indija se soočata z vedno večjo energetsko krizo

Indija je namreč na dobri poti, da s predlogom zakona 'Kriptovalute in regulacija uradne digitalne valute' prepove vse decentralizirane digitalne valute. Pod to oznako pa seveda spada večino kriptovalut, vključno z bitcoinom in ethrom.

Skrb za državljane ali čiščenje konkurence?

Predsednik indijske vlade Narendra Modi. Foto: PIB / AFP
Predsednik indijske vlade Narendra Modi. Foto: PIB / AFP
Euronews poroča, da je indijska vlada v torek, 23. novembra, napovedala uvedbo novega zakona o finančni regulaciji. Predlog zakona naj bi prepovedal vse »zasebne« kriptovalute, ki jih vlada ne more regulirati, in omogočil lažje pogoje za uradno indijsko digitalno valuto, ki naj bi izšla decembra.

Zakon, ki naj bi bil parlamentu predstavljen na naslednjem zasedanju, bo omogočal izjeme za spodbujanje osnovne blockchain tehnologije, so zapisali v parlamentarnem glasilu, ne da bi navedli več podrobnosti. Naslednje parlamentarno zasedanje bo potekalo od 29. novembra do 23. decembra letos.

image_alt
Z lepotnim imperijem postala nova indijska milijarderka

Takšen pristop predhodnega preverjanja bi ustvaril ovire za tisoče medsebojnih valut, ki uspevajo, ker so zunaj področja regulativnega nadzora, navaja Euronews. V začetku leta je indijska vlada sicer razmišljala o kriminalizaciji posedovanja, izdajanja, rudarjenja, trgovanja in prenosa kripto sredstev.

Pranje denarja in financiranje terorizma

Modi je nedavno predsedoval sestanku, na katerem je razpravljal o prihodnosti kriptovalut, in sicer zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko neurejeni trgi kriptovalut postali način za pranje denarja in financiranje terorizma.

Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
Nova pravila bodo verjetno tudi odvračala od trženja in oglaševanja kriptovalut, da bi omilila njihovo privlačnost za male vlagatelje, je dejal vir iz industrije, ki je sodeloval v ločeni ponedeljkovi parlamentarni razpravi. Indijska vlada želi kriptovalute uvrstiti v razred sredstev, kot so zahtevale borze kriptovalut, in ne med valute, sta za Reuters povedala druga dva vira.

Visoki vladni uradnik pa je za Reuters pojasnil, da je v načrtu dokončna prepoved zasebnega kripto premoženja, hkrati pa se bo pot utrlo novi digitalni valuti centralne banke (CBDC). Indijska centralna banka (RBI), ki je izrazila »resne pomisleke« glede kriptovalut, naj bi svojo CBDC uvedla decembra.

image_alt
Vzpon in propad digitalnih valut centralnih bank

Bitcoin, največja kriptovaluta na svetu, se giblje okoli meje 60.000 dolarjev oziroma 53.000 evrov in se je od začetka letošnjega leta več kot podvojil, kar je pritegnilo ogromno lokalnih vlagateljev, navaja Euronews. Uradni podatki sicer niso na voljo, vendar ocene industrije kažejo, da je v Indiji od 15 do 20 milijonov vlagateljev v kriptovalute, katerih skupno kripto premoženje znaša približno 4,77 milijarde evrov.

V Sloveniji se nam prav tako obeta večja ureditev na področju kriptovalut, ki je predvidena s 1. januarjem 2022. Ministrstvo za finance je namreč 26. oktobra podalo predlog zakona o davku od virtualnih valut, med katere spadajo tudi kriptovalute, kot je bitcoin. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi.

image_alt
Kriptovalute: Obdavčitev v Sloveniji že čez dva meseca

Več iz rubrike