Z lepotnim imperijem postala nova indijska milijarderka

Falguni Nayar, ustanoviteljica lepotnega imperija Nykaa, se je nedavno pridružila redkim milijarderkam, ki so ustvarile tolikšno bogastvo.
Fotografija: Falguni Nayar. Foto: Posnetek zaslona/Indiatimes
Odpri galerijo
Falguni Nayar. Foto: Posnetek zaslona/Indiatimes

Kot poroča CNN Business, so delnice podjetja FSN E-Commerce, ki je upravljavec verige Nykaa Fashion, ta teden močno porasle in več kot podvojile začetno ceno.

image_alt
Glamurozna blagovna znamka Bulgari odpira nov razkošni hotel

Podjetje je zdaj vredno 12,2 milijarde evrov, Falguni Nayar pa je s polovičnim lastništvom postala šest milijard evrov bogatejša.

Več kot 4000 blagovnih znamk

Falguni je ena redkih Indijk, ki je ustanovila in zdaj vodi več kot milijardo dolarjev vredno tehnološko podjetje, zato je njen uspeh še toliko bolj odmeven.

Leta 2012, ko je večina Indijcev še vedno kupovala v fizičnih trgovinah, je izkoristila začetno navdušenje nad spletnim nakupovanjem in ustanovila kozmetično podjetje.

Večina žensk je kozmetiko takrat kupovala v majhnih lokalnih trgovinah, kjer je bil izbor zelo slab, kvaliteta pa vprašljiva.

Falguni se je porodila ideja o spletni trgovini, kjer bi lahko strankam ponudila večjo izbiro vrhunske kozmetike. Danes ponuja spletna trgovina Nykaa 4000 različnih blagovnih znamk.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Zelo uspešno kozmetično podjetje je letošnje poslovno leto končalo z 288 milijoni evrov prihodkov, navaja CNN Business.

Letošnje leto prelomno tudi za zagonska podjetja

Pandemija covida-19 je v Indiji povzročila, da je ogromno število ljudi ostalo brez službe, zlasti ženske, ki se nahajajo nižje na ekonomski lestvici. Po drugi strani so bogati postali še bogatejši.

Ustanovitelj družbe Adani Gautam Adani je postal med pandemijo bogatejši za 48 milijard evrov. Prav tako se je v zadnjem letu močno povečalo premoženje Mukesh Ambanija, predsednika konglomerata Reliance Industries. Forbes navaja, da je Ambani danes vreden 86,5 milijarde evrov.

Mukesh Ambani je v zadnjem letu postal še bogatejši. Foto: Amit Dave/REUTERS
Mukesh Ambani je v zadnjem letu postal še bogatejši. Foto: Amit Dave/REUTERS

Kot navaja CNN Business, je bilo letošnje leto prelomno tudi za indijska tehnološka zagonska podjetja. Zomato, glavni dostavljavec hrane, je postal v začetku leta prvi indijski samorog, ki je vstopil na borzo.

Družba FSN E-Commerce Ventures je zbrala na prvi javni ponudbi skoraj 630 milijonov evrov, na prvi dan trgovanja pa so delnice zrasle za 96 odstotkov, kar je Falguni uvrstilo na lestvico najbogatejših Zemljank.

image_alt
Odraščala v revščini, danes zasluži 10 milijonov dolarjev letno

»Indija bo postala velik maloprodajni trg. Indijci si bodo prizadevali za več, njihova kupna moč bo rasla in vse več bodo trošili za lifestyle blagovne znamke,« je prepričana novopečena milijarderka.

Več iz rubrike