Kitajska in Indija se soočata z vedno večjo energetsko krizo

Dve državi z največjim številom prebivalcev na svetu in največji azijski gospodarstvi tekmujeta, kako obvladati vse hujši energetski krč.
Fotografija: Kitajska vlada je premogovnikom ukazala, naj proizvedejo čim več premoga. Foto: Jianan Yu / Reuters
Odpri galerijo
Kitajska vlada je premogovnikom ukazala, naj proizvedejo čim več premoga. Foto: Jianan Yu / Reuters

Kitajska poskuša pomiriti zaskrbljenost zaradi naraščajočih cen, medtem ko se njena glavna premogovniška središča spopadajo z močnim deževjem in smrtonosnimi nesrečami, ki še poslabšujejo situacijo. Kitajska vlada je premogovnikom ukazala, naj »proizvedejo čim več premoga«.

Nekateri voditelji v Indiji medtem opozarjajo, da bi se lahko ključne regije, vključno z glavnim mestom New Delhi, soočile z »energetsko krizo«, saj se cena električne energije dviguje. Indijska osrednja vlada sicer trdi, da ima država dovolj zalog premoga za zadovoljitev povpraševanja.

Zaradi dežja in nesreč narašča zaskrbljenost

Povpraševanje po energiji se po vsem svetu veča, saj se svetovno gospodarstvo ponovno odpira, česar ponudba ne dohaja, navaja CNN Business. Na Kitajskem je pomanjkanje električne energije posledica kombinacije različnih dejavnikov; od kitajskega gradbenega razcveta po pandemiji do prizadevanj države za zmanjšanje emisij ogljika. V luči podnebnih sprememb se je na stotine kitajskih premogovnikov letos zaprlo ali zmanjšalo proizvodnjo.

image_alt
Energetska kriza: Jo bo Rusija rešila ali jo je povzročila?

Omejena dobava premoga iz Avstralije, ki je ključna dobaviteljica za Kitajsko, je v kombinaciji z močnim deževjem še poglobila težave. Vremenske razmere so se nedavno še zaostrile, saj je močno deževje zajelo pokrajini Shanxi in Šaanšii. Gre za dve ključni rudarski središči, ki skupaj proizvedeta skoraj polovico premoga v državi.

Foto: Yuka Obayashi / Reuters
Foto: Yuka Obayashi / Reuters
Stanje je še poslabšal dogodek, ko se je zrušila streha v premogovniku v mestu Xiang Jiang v provinci Šaanši. Po poročanju državne tiskovne agencije Xinhua so v nesreči umrli štirje rudarji, štirje pa so bili huje ranjeni. Nesreča se je zgodila nekaj dni po tem, ko je vlada province opozorila vse rudnike, naj okrepijo varnostne preglede. Xinhua je navedla, da lokalna vlada še vedno ugotavlja, kaj je vzrok zrušenja.

Kitajska vlada je premogovnikom ukazala, naj »proizvedejo čim več premoga«, saj poskuša povečati proizvodnjo pred bližajočo se zimo in ublažiti pomanjkanje energije, pojasnjuje CNN Business. Zaradi izjemno močnega deževja se je bilo v začetku oktobra 60 premogovnikov v Shanxiju prisiljenih ustaviti. Ti sicer zdaj že normalno obratujejo.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

»Pričakujemo, da se bodo težave z dobavo premoga in električne energije na Kitajskem nadaljevale tudi pozimi,« so v raziskovalnem poročilu nedavno zapisali analitiki družbe Citi. Dodali so še, da bo ta problem »povečal tveganja stagflacije in pritiske na rast kitajskega in svetovnega gospodarstva v prihodnji zimi, kar bo povzročilo višje cene energije«.

Kitajski državni načrtovalec NDRC je določil takojšnjo ciljno ceno energetskega premoga z najbolj neposrednim posegom doslej, je 28. oktobra zapisal Reuters. Namen je ohladiti trg ključnega goriva za proizvodnjo električne energije med hudim pomanjkanjem energije, so za Reuters povedali viri iz trgovskih in energetskih podjetij. Prebivalci in kmetijska industrija naj ne bi bili prizadeti.

Indijski voditelji svarijo pred energetsko krizo

V Indiji medtem državni voditelji opozarjajo osrednjo vlado na nevarnost pomanjkanja premoga, navaja CNN Business. Glavni minister Delhija Arvind Kejriwal je na Twitterju zapisal, da bi se prestolnica »lahko soočila z energetsko krizo« in dodal, da je nedavno pisal predsedniku vlade Narendri Modiju in ga opozoril na pomanjkanje energije.

image_alt
Prihaja svetovna energetska kriza, Evropa v slabem položaju

Kejriwal je vlado pozval, naj preusmeri dobavo premoga in plina v komunalna podjetja, ki oskrbujejo prestolnico, češ da je »nujno ohraniti neprekinjeno oskrbo z električno energijo v Delhiju, ki oskrbuje strateške in pomembne objekte nacionalnega pomena«.

Foto: Shailesh Andrade / Reuters
Foto: Shailesh Andrade / Reuters
Tudi glavni minister južnega Andra Pradeša Jagan Mohan Reddy je nedavno Modiju dejal, da so razmere »zaskrbljujoče«. Zaloge premoga v večini indijskih elektrarn so padle na kritično nizko raven. Kar 61 od 135 indijskih elektrarn na premog ima zaloge premoga za dva dni ali manj, je v poročilu 10. oktobra navedel indijski centralni organ za električno energijo (CEA). Dodali so, da zalog premoga v 16 elektrarnah sploh ni.

Vendar indijska vlada trdi, da ima dovolj zalog za zadovoljitev povpraševanja. Skupne zaloge v elektrarnah na premog znašajo približno 7,2 milijona ton, kar zadostuje za štiri dni, je 10. oktobra sporočilo ministrstvo za premog. Dodalo je, da ima rudarski velikan Coal India, ki je v državni lasti, na zalogi več kot 40 milijonov ton premoga.

image_alt
Ducat centralnih bank spodbuja podnebno krizo

»Vsak strah pred motnjami v oskrbi z električno energijo je povsem neutemeljen,« je prepričano indijska vlada. Čeprav družba Coal India trdi, da se je njena dnevna oskrba povečala, analitiki ugotavljajo, da nekatere pokrajine dobivajo manj kot polovico pogodbenih količin in da se pomanjkanje električne energije v zveznih državah Pandžab in Džarhad še poglablja.

Več iz rubrike