Ujeti v Katarju: Svetovno prvenstvo v nogometu in sodobno suženjstvo

Zapeljani z obljubami o visokih plačah so delavci v hotelih, ki jih je odobrila Fifa, plačani 1,5 evra na uro, vzeli pa so jim tudi potne liste.
Fotografija: Nogometni stadion Al Janoub Stadium zgrajen za svetovno nogometno prvenstvo Fifa World Cup 2022, Doha, Katar, 29. maj 2019. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nogometni stadion Al Janoub Stadium zgrajen za svetovno nogometno prvenstvo Fifa World Cup 2022, Doha, Katar, 29. maj 2019. Foto: Shutterstock

Svetovno prvenstvo v nogometu oziroma Fifa World Cup bo tokrat prvič potekalo v Katarju in sicer v drugi polovici leta 2022. Nogometni navdušenci in navijači, ki želijo posnemati slog športne elite, lahko na spletni strani Fife rezervirajo ekskluzivno namestitev v hotelih, ki jih je Katar zgradil za potrebe največjega športnega dogodka na svetu.

image_alt
Zakon o varstvu osebnih podatkov po kitajsko

Vendar pa se v ozadju nekaterih izmed teh luksuznih hotelov skrivajo precej manj bleščeče zgodbe nekaterih delavcev migrantov. Ugledni britanski časnik je intervjuval več kot 40 tovrstnih delavcev, ki so prišli delat v Katar pod pretvezo, da bodo za to dobro plačani. Realnost je drugačna. Številni med njimi spijo v prenatrpanih sobah v t. i. delovnih taboriščih, plačani so približno 1,5 evra na uro, poleg tega pa so delodajalci mnogim zasegli potne liste, da ne morejo oditi.

Beda, obdana z razkošnim okoljem

Novinarji britanskega časnika The Guardian (vir) so obiskali ali bivali v sedmih hotelih, ki so navedeni na spletni strani Fife. V pogovorih z več kot 40 delavci, zaposlenimi neposredno in prek podizvajalcev, so prišli do številnih domnev o hudih kršitvah delavskih pravic in nizkih plačah. Zaradi zaščite identitete delavcev, ki so dali izjave za The Guardian, delavci in hoteli niso bili imenovani.

Droni osvetljujejo nebo v obliki nogometaša, Doha, Katar, 21. november 2021. Foto: Patrick Baz / Qatar Museums / AFP
Droni osvetljujejo nebo v obliki nogometaša, Doha, Katar, 21. november 2021. Foto: Patrick Baz / Qatar Museums / AFP

Številni delavci so trdili, da so bili njihovi delavniki zelo dolgi. Nekateri so povedali, da že več mesecev niso imeli prostega dne. Medtem ko so dneve preživljali, obkroženi z najrazkošnejšim okoljem, so nekateri dejali, da so bili nastanjeni v prenatrpanih sobah v dušečih delovnih taboriščih. Nekaj delavcev je trdilo, da so jim bili zaseženi potni listi. Mnogi so povedali, da jim delodajalec ni dovolil zamenjati službe, navaja The Guardian.

image_alt
Sodobno suženjstvo: sistem Kafala

Medtem ko se za sobe v hotelih, ki so navedeni na Fifini spletni strani, zaračunava do 1000 evrov na noč, če so kupljene v sklopu paketa, pa mesečne plače delavcev niso niti približno tako razkošne. Hišniki, varnostniki, strežniki, čistilci in vrtnarji so za The Guardian povedali, da zaslužijo manj kot 1,5 evra na uro. Mnogi delajo celo za manj kot 1,2 evra na uro.

Delavci naj bi že večkrat navedli kršitve katarske delovne zakonodaje, vendar brez uspeha. Obtožbe delavcev prav tako pomenijo, da Fifa ni učinkovito izvedla osnovnih pregledov hotelov, ki jih je preiskoval The Guardian in ki jih je vpisala v svoj katalog. Britanski časnik pojasnjuje, da je Fifa s tem kršila svojo lastno politiko človekovih pravic, ki od nje zahteva preprečevanje zlorab dela, povezanih z njenim delovanjem.

Al Bayt Stadium, Doha, Katar, 17. december 2019. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
Al Bayt Stadium, Doha, Katar, 17. december 2019. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
»Včasih se vprašam, zakaj sem prišel sem,« je za The Guardian dejal David (ime je izmišljeno). »Svetovno prvenstvo je velika stvar in vsi v njem uživajo, vendar smo tega, kako ravnajo z nami, vsi naveličani.« Noč v standardni sobi v hotelu stane več kot zasluži David v enem mesecu. Želi si zamenjati službo, vendar pravi, da je kljub nedavno spremenjeni zakonodaji ujet v past. »Moji prijatelji so poskušali zamenjati službo, vendar jih naše podjetje noče izpustiti,« je pojasnil.

Nekateri delavci v sedmih hotelih so sicer povedali, da so zadovoljni s svojim delom in nastanitvijo, ki jo zagotavljajo hoteli, navaja The Guardian. Vendar je večina dejala, da se počutijo ujete med zahteve delodajalcev in potrebo po zaslužku za preživljanje svojih družin v svojih državah. V enem od hotelov je delavec trdil, da je dajalo vodstvo nagrade le tistemu osebju, ki je predložilo potni list. V Katarju je nezakonito, da delodajalci hranijo potne liste delavcev. »Padli smo v past in ne moremo iz nje,« je dejal drug delavec v hotelu.

Brezbrižno zavzemanje za pravice delavcev

Ugotovitve britanskega časnika so preusmerile pozornost javnosti na Fifo, ki jo je Amnesty International kritizirala, da se »brezbrižno« zavzema za pravice delavcev v državi gostiteljici. Tiskovni predstavnik Fife je dejal, da »zelo resno obravnava vse trditve v zvezi s pravicami delavcev, ki prispevajo k organizaciji dogodkov Fife«.

image_alt
Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Tiskovni predstavnik je dejal, da posebna skupina preverja skladnost podjetij in hotelov, ki sodelujejo pri izvedbi svetovnega prvenstva, da bi zagotovila spoštovanje pravic delavcev. »Čeprav so potrebne nenehne izboljšave, smo v zadnjih mesecih že opazili pomemben napredek v številnih hotelih v Katarju,« je dodal tiskovni predstavnik.

Šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani, emir Katarja in njegova žena, šejkinja Moza bint Nasser Al-Missned prejemata pokal svetovnega nogometnega prvenstva od nekdanjega predsednika Fife, Josepha Blatterja, ob razglasitvi, da bo Katar leta 2022 gostil nogometni spektakel, 2. december 2010. Foto: Fabrice Coffrini / AFP
Šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani, emir Katarja in njegova žena, šejkinja Moza bint Nasser Al-Missned prejemata pokal svetovnega nogometnega prvenstva od nekdanjega predsednika Fife, Josepha Blatterja, ob razglasitvi, da bo Katar leta 2022 gostil nogometni spektakel, 2. december 2010. Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Isobel Archer, strokovnjakinja za delavske pravice pri neprofitni organizaciji Center za vire o podjetništvu in človekovih pravicah (BHRRC) s sedežem v Londonu, pravi, da se morajo hoteli zavedati svoje odgovornosti do vseh delavcev, tudi tistih, ki so zaposleni prek podizvajalcev. »Če bi hotelske blagovne znamke vložile vsaj polovico toliko truda v preverjanje delovnih praks svojih dobaviteljev kot v preverjanje višine sprejemnih miz ali gostote vzglavnikov v sobah za goste, bi se položaj hotelskih delavcev korenito spremenil,« je dejala.

Letošnje poročilo BHRRC je prav tako odkrilo dokaze o razširjenem izkoriščanju hotelskih delavcev v Katarju, kar bi po njihovem mnenju moralo biti »opozorilo« za nogometne ekipe, navijače in korporativne sponzorje, poroča The Guardian.

image_alt
Brezplačne stvari, ki jih lahko dobite v hotelu

Katarski uradnik je pojasnil, da vlada »zelo resno obravnava vse kršitve delovne zakonodaje, tudi tiste v gostinskem sektorju«. Uradnik je dejal, da ima Katar do podjetij, ki kršijo zakonodajo, ničelno toleranco in izreka stroge kazni, ki vključujejo globe in zaporne kazni. »Uvedene so bile pobude za ozaveščanje, da bi delavcem zagotovili informacije o tem, kako vložiti pritožbe zoper delodajalca, uvedeni pa so bili tudi novi mehanizmi za boljši dostop do pravnega varstva,« je dodal Katarski uradnik.

Več iz rubrike