V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

V Sloveniji več kot polovica upokojencev prejema pokojnino, manjšo od 700 evrov. Po drugi strani pa prejmejo nekateri upokojenci do štirikrat višje izplačilo.
Fotografija: Več kot polovica upokojencev je pod pragom revščine. Foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Več kot polovica upokojencev je pod pragom revščine. Foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

V Sloveniji več kot 50 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, manjšo od 700 evrov, kar velja za prag revščine. Po drugi strani pa je kar nekaj ljudi, ki prejemajo tudi do štirikrat višjo pokojnino.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije (SURS) namreč več kot 3000 upokojencev prejema pokojnino, višjo od 2200 evrov.

Rekordno izplačilo pokojnine

Od vseh prebivalcev Slovenije, ki so v mesecu oktobru prejeli pokojnino, teh je 626.111, jih večina prejema starostno pokojnino, preostali pa prejemajo delno pokojnino, invalidsko, vdovsko ali družinsko pokojnino.

Povprečna starostna pokojnina je do meseca oktobra letos znašala 727,73 evra neto. Glede na uradne podatke nekaj več kot polovica upokojencev prejema pokojnino manjšo od 700 evrov, od tega kar 39.404 prejema nižjo od 500 evrov. Najnižjo pokojnino, ki znaša 279,56 evra, je septembra letos prejelo 8103 upokojencev.

image_alt
Skoraj četrtina Hrvatov na pragu revščine

Po drugi strani pa kar nekaj upokojencev prejema dobro pokojnino, torej med 1000 in 1500 evri. Takšnih je bilo oktobra 59.442 ljudi. Višjo od povprečne neto plače (med 1500 in 2000 evri) je oktobra prejelo 13.427 upokojencev.

Nekaj je tudi tistih, ki so prejeli pokojnino, višjo od 2200 evrov. Najvišja med njimi je bila izplačana v znesku 3.148,03 evra. V enakem obdobju lani pa je rekorder prejel približno 100 evrov manj, in sicer 3024 evrov.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Vse večje podražitve

Podatki kažejo, da več kot 12 odstotkov prebivalcev Slovenije živi pod pragom revščine, ki je postavljen pri 703 evrih. Strokovnjaki opozarjajo, da je številka ob vse večjih podražitvah skrb vzbujajoča. Še najbolj se dražijo energenti, hrana in ostale najbolj osnovne življenjske potrebščine.

Foto: Matej Družnik/Delo
Foto: Matej Družnik/Delo

Statistični urad navaja, da se je v zadnjem letu cena nekaterih osnovnih živil močno podražila. Tako za mleko plačujemo štiri odstotke več, za jajca 10 odstotkov, za mleto meso pa 22 odstotkov več. Najbolj so se med pandemijo covida-19 podražila jabolka, in sicer za 35 odstotkov.

Za konec leta in začetek naslednjega leta se napovedujejo še večje podražitve, predvsem v pekarski dejavnosti in mesni industriji, kar pomeni še več tistih na robu revščine.

Upokojenci lahko vsaj delno izboljšajo materialni položaj

Veliko upokojencev ne ve, da si lahko prihodke tudi povišajo. Enkrat letno vsem upokojencem pripada letni dodatek, katerega višina je odvisna od višine pokojnine. Tako tisti z najnižjo pokojnino prejmejo 445 evrov dodatka, tisti, ki prejemajo pokojnino, višjo od 900 evrov, pa 135 evrov.

Upokojenci lahko zaprosijo tudi za varstveni dodatek. Gre pravzaprav za socialnovarstveni prejemek, zato morajo upokojenci zanj zaprositi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

image_alt
Do finančne varnosti po upokojitvi

Zdravi upokojenci si lahko materialni položaj vsaj malo popravijo tudi z delom, vendar morajo biti pozorni, v katerih primerih zakonodaja to dovoljuje.

Več iz rubrike