Do finančne varnosti po upokojitvi

Finančna varnost in zadovoljstvo sta v času po umiku iz delovnega okolja velika prioriteta in želja vseh. Kako ju doseči?
Fotografija: Finančna varnost po upokojitvi. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Finančna varnost po upokojitvi. Foto: Shutterstock

Upokojitev je ena večjih prelomnic v življenju. V delovnem okolju preživimo približno 40 let in služba v vsem tem času predstavlja pomemben del našega vsakdanjega življenja. Zaradi nje smo velikokrat prikrajšani za preživljanje časa z družino, posvečanje svojim hobijem in načrtovanje daljših počitnic. Po drugi strani lahko delovno mesto, ki ga zasedamo, predstavlja pomemben del naše identitete, odnosi na delovnem mestu pa nam izpopolnjujejo vsakdan.

Ob upokojitvi se življenjski slog v veliki meri spremeni. Dan nima več tiste toge strukture, urnik si krojimo sami. Običajno se ob upokojitvi znižajo tudi naši dohodki. Pomanjkanje denarja je lahko vir stresa in nam preprečuje, da bi zrela leta izkoristili v vsem čaru. Prav zato je smiselno finančno varnost v jeseni življenja načrtovati že veliko prej, preden pride do te prelomnice.

image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

Wes Moss, glavni naložbeni strateg pri svetovalnici za kapitalske trge s sedežem v Atlanti, je potrdil, da finančno stanje pomembno vpliva na zadovoljstvo upokojencev. Vendar kot pravi, to velja le do določene točke, potem v ospredje stopijo tudi drugi dejavniki. Moss in nekateri drugi finančni strokovnjaki so za CNBC podali nasvete, kako si zagotoviti finančno varnost po upokojitvi.

Fokus na odplačilu kreditov

Vsak kredit, ki ga imamo, nam predstavlja določeno breme. V času ko se naši dohodki znižajo, nam ti lahko pomenijo vir dodatnega stresa. Moss svetuje, da posameznik vse kredite odplača, še preden se upokoji ali pa najkasneje v petih letih po upokojitvi. Upokojenci brez tega bremena so po Mossovem opažanju srečnejši.

image_alt
Zmagovalci in poraženci v času inflacije

Varčevanje

Elizabeth Dunn, glavna znanstvena direktorica podjetja za finančno tehnologijo Happy Money, je poudarila, da bo dal večji kupček denarja, namenjen času po upokojitvi, posamezniku večji občutek varnosti. Hkrati naj bi že sprotno varčevanje samo po sebi ugodno vplivalo na zadovoljstvo posameznika.

Dunnova svetuje, da se posameznik varčevanja za zrela leta loti čim prej. Že z majhnimi mesečnimi vložki v varčevalni fond se lahko skozi čas nabere lep kupček denarja. Majhni koraki so tako po njenem prepričanju ključ do uspeha.

»Že to, da si vzamete čas za vzpostavitev varčevalnega računa, lahko vpliva na vaš občutek zadovoljstva,« dodaja Dunnova.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Več virov dohodkov

Moss je pristaš tega, da je bolje imeti več virov dohodkov kot zgolj enega, četudi je skupna vsota v obeh primerih na koncu enaka.

»V diverzifikaciji različnih tokov dohodka je resnična moč,« dodaja Moss.

Moss svetuje, da se posameznik v času upokojitve ne zanaša le na denar od prihrankov. Dodaja, da lahko ta hkrati prejema denar od vlaganja v varne naložbe ali na primer od najemnin, če ima v lasti nepremičnino. Do dodatnega zaslužka je možno priti tudi prek občasnega dela ali hobija.

image_alt
Najljubše davčne oaze bogatašev

Pametno razpolaganje z denarjem

Michael Finke, profesor upravljanja premoženja na ameriški univerzi za finančne storitve, opozarja, da se upokojenci velikokrat odločijo zapraviti denar za stvari, ki jim v končni fazi ne prinesejo pričakovanega zadovoljstva.

Pojasnil je, da se mnogi odločajo za nakup nepremičnine na lokaciji, kamor so včasih radi zahajali na počitnice, vendar jim, ko tam preživijo več časa, kmalu postane dolgčas. Smiselno je pretehtati vsak večji nakup in razmisliti, če bo ta posamezniku res prinesel želeno zadovoljstvo, je prepričan.

Finke je v eni od raziskav ugotovil, da upokojence najbolj veseli preživljanje čas z drugimi ljudmi, zato lahko izdatki na tem področju bistveno bolj vplivajo na raven sreče.

image_alt
Osebnost zaposlenega tesno povezana z višino njegove plače

Več iz rubrike