Skoraj četrtina Hrvatov na pragu revščine

Ob mednarodnem dnevu boja proti revščini je hrvaška sindikalna organizacija opozorila, da postaja Hrvaška država vse bolj revnih ljudi.
Fotografija: Revež. Foto: Vidic Leon/Delo
Odpri galerijo
Revež. Foto: Vidic Leon/Delo

Lani je bila stopnja tveganja revščine na Hrvaškem 18,3-odstotna. Kar 23,2 odstotka Hrvatov se je nahajalo v socialni stiski, hudo materialno prikrajšanih pa je bilo 6,9 odstotka oseb, poročajo hrvaški mediji.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Večina gospodinjstev lahko pokrije le tri četrtine stroškov

Sindikalna organizacija Neodvisni hrvaški sindikati (NHS) je ob mednarodnem dnevu za odpravo revščine opozorila, da se je večina državljanov primorana zadolževati. Stabilna in varna delovna mesta, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, višje minimalne plače ter višje pokojnine so edina rešitev za izhod iz revščine in socialne izključenosti, meni NHS.

Večina gospodinjstev lahko pokrije le tri četrtine stroškov. Foto: Polina Tomtosova/Shutterstock
Večina gospodinjstev lahko pokrije le tri četrtine stroškov. Foto: Polina Tomtosova/Shutterstock

Letošnja najnižja minimalna plača znaša 453 evrov, povprečna neto mesečna plača je bila julija letos 938 evrov, mediana pa 800 evrov. Uradni statistični podatki kažejo, da je dolg gospodinjstev junija dosegel 18,5 milijarde evrov.

NHS je opozoril tudi, da lahko povprečno hrvaško gospodinjstvo pokrije le tri četrtine rednih stroškov, večina gospodinjstev pa je prisiljena svoja sredstva prerazporediti in se zadolžiti, navaja Večernji list.

Po podatkih Eurostata je bilo leta 2019 19,1 odstotka oseb, ki so prejemale dohodek, nižji od 60-odstotne nacionalne mediane, nezmožnih plačati stroške za ogrevanje.

image_alt
Odraščala v revščini, danes zasluži 10 milijonov dolarjev letno

Od leta 2009 je imela Hrvaška na ravni celotne Evropske unije najvišjo, 16,5-odstotno, rast števila gospodinjstev, ki si ne morejo privoščiti ustreznega ogrevanja, poročajo lokalni mediji.

77 odstotkov mladih še vedno živi pri starših

Kar 5,1 odstotka zaposlenih na Hrvaškem je revnih, med najbolj ogrožene pa spadajo brezposelni, starejši ljudje, velike družine, enočlanska gospodinjstva, gospodinjstva z minimalno plačo in večina upokojencev.

Povprečna pokojnina v letu 2020 je znašala 338 evrov, povprečna pokojnina nekdanjega funkcionarja pa 1334 evrov, poroča Večernji list.

NHS opozarja, da je Hrvaška vse bolj socialno razslojena, revna država še revnejših državljanov. Prebivalci se v iskanju boljšega življenja in višjih plač odseljujejo iz države. Prav zaradi nestabilnih in negotovih delovnih mest ter nizkih plač kar 77 odstotkov mladih še vedno živi s starši.

image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

Stopnja tveganja revščine in stopnja tveganja socialne izključenosti sta v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji. Po višini praga tveganja revščine se Slovenija uvršča na sredino glede na druge članice Evropske unije, navaja Statistični urad Republike Slovenije.

Leta 1992 je Generalna skupščina Združenih narodov za mednarodni dan boja proti revščini določila 17. oktober. Od takrat dalje je ta dan namenjen opozarjanju na problem revščine v svetu.

Več iz rubrike