Na kripto borzah na voljo le še 1,3 milijona bitcoinov

Glede na podatke zadnje analize je na kripto borzah v obtoku le še 6,2 odstotka celotne ponudbe bitcoinov. Kaj to pomeni?
Fotografija: Bitcoin ima omejeno ponudbo na 21 milijonov. Foto: Edgar Su / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin ima omejeno ponudbo na 21 milijonov. Foto: Edgar Su / Reuters

Družba CryptoRank je 23. decembra objavila podatke nove analize, ki kaže, da je v obtoku le še 1,3 milijona bitcoinov, kar predstavlja 6,2 odstotka celotne ponudbe. Zmanjševanje ponudbe sicer ni nič novega, trend upadanja je namreč prisoten vse od zadnje t. i. 'razpolovitve' (ang. halving) bitcoina maja 2020. Vendar kaj to pomeni za bitcoin, ki je pred kratkim ponovno prebil mejo 50.000 dolarjev? In kje so potem vsi ostali bitcoini?

Kje so vsi bitcoini?

V nedavni analizi, ki jo je na Twitterju objavila družba CryptoRank, je na kripto borzah le še 6,2 odstotka celotne trenutne ponudbe bitcoina, ki znaša približno 18,9 milijona ustvarjenih kovancev. Zadnji kovanec naj bi bil sicer ustvarjen leta 2140, ko bo ponudba bitcoina nehala rasti pri 21 milijonih kovancev.

Oktobra 2020 je bilo na kripto borzah v obtoku sicer 9,5 odstotka ponudbe, julija letos pa 7,3 odstotka. Tokratna, decembrska vrednost je najnižja zabeležena v letu 2021. Zanimivo je, da se tudi prevlada kripto borze Coinbase zmanjšuje, navaja Cointelegraph. Ameriška borza je nekoč hranila več bitcoina kot vse druge borze skupaj. Njena prevlada je v zadnjem letu zdrsnila z nekaj več kot 50 odstotkov na 40,65 odstotka.

image_alt
Bitcoin rudarji ponovno na pot, v Kazahstanu niso več dobrodošli

Cointelegraph pojasnjuje, da novica sledi vrsti pozitivnih cenovnih kazalnikov, ki se ujemajo z naraščajočim gibanjem cene bitcoina. Dodaja, da je v bistvu več bitcoinov 'na hladnem' kot se jih ustvari. Ustvarjajo jih sicer bitcoin rudarji, o katerih smo že večkrat pisali. Izraz 'na hladnem' pa se uporablja za bitcoine oziroma kovance drugih kriptovalut, ki so shranjeni v denarnicah, ki niso povezane s svetovnim spletom (offline).

Kaj to pomeni za ceno bitcoina?

Ameriška kripto borza Coinbase. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Ameriška kripto borza Coinbase. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Podjetje Glassnode, ki se ukvarja z analitiko podatkov blockchain tehnologije, je delilo nadaljnje spodbudne novice v zvezi z obnašanjem borz. Sedemdnevno povprečje za količino prilivov bitcoinov je nedavno doseglo petmesečno najnižjo vrednost 978,452 bitcoinov in iz tedna v teden kaže trend upadanja. Pomanjkanje ponudbe na kripto borzah se torej lahko nadaljuje, saj se na tja pošilja vse manj bitcoinov.

Poleg tega je treba opozoriti, da številni mali vlagatelji in nekatera podjetja svoje bitcoine hranijo na kripto borzah (online), kar kaže, da je »nelikvidnost« bitcoina lahko še nižja, navaja Cointelegraph. Nekateri imetniki bitcoina skrbništvo nad svojimi 'privatnimi ključi' prepuščajo kripto borzam, namesto da bi svoje bitcoine odklopili s spleta v hladne denarnice. Zato 1,3 milijona bitcoina sicer počiva na kripto borzah, vendar morda ne kroži in dejansko prispeva k nelikvidni ponudbi.

image_alt
Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

Tvit podjetja BullRun Invest, ki uporablja podatke podjetja Glassnode, kaže, da 24,6 odstotka celotne ponudbe bitcoina 'sedi' nad ceno 47.000 dolarjev oziroma 41.500 evrov. To pomeni, da mora biti cena bitcoina višja od omenjene za pozitiven donos. Mnogi pričakujejo, da bosta omejena ponudba bitcoina in vedno manjša razpoložljivost na kripto borzah, pozitivno vplivali na ceno največje kriptovalute na svetu. Treba pa se je zavedati, da lahko na ceno bitcoina vpliva še mnogo drugih dejavnikov in pri trgovanju s kriptovalutami na splošno velja biti previden.

Več iz rubrike