Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Župan Lugana: »Lugano vlaga v svojo prihodnost. V zadnjih letih smo že uvedli rešitve, ki temeljijo na blockchain tehnologiji.«
Fotografija: Švica sprejema bitcoin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Švica sprejema bitcoin. Foto: Shutterstock

Mesto Lugano, ki se nahaja na jugu Švice, bo priznalo bitcoin in tether kot 'de facto' zakoniti plačilni sredstvi poleg švicarskega franka. Mestna uprava 'švicarskega Monte Carla' je namreč pred kratkim podpisala partnerstvo z družbo Tether Operations Limited, katere platforma temelji na blockchain tehnologiji in poganja tether, največji t. i. stabilni kovanec (ang. stablecoin) na svetu po tržni kapitalizaciji.

image_alt
ECB poziva k hitremu sprejetju predloga zakona o kriptovalutah MiCA

Omenjena deležnika sta prav tako ustanovila center odličnosti za uvedbo blockchain tehnologije, katerega cilj je postati pomembno evropsko središče blockchaina. Prebivalci švicarskega Lugana bodo tako lahko z omenjenimi kriptovalutami plačevali davke, parkirnine, javne storitve in šolnine.

Praktični primeri uporabe

V četrtek, 3. marca, je v švicarskem mestu Lugano na dogodku Plan B (B kot Bitcoin) glavni tehnični direktor družbe Tether Paolo Ardoino pojasnil, da je podjetje v sodelovanju z uradniki Lugana ustanovilo sklad v višini treh milijonov švicarskih frankov, kar je malo manj od treh milijonov evrov. Namen sklada je spodbuditi sprejetje bitcoina, tethra in mestnega žetona LVGA za uporabo v trgovinah in podjetjih v mestu.

Ardoino je dejal, da je cilj projekta privabiti talente s teh področij v Lugano in mesto spremeniti v glavno središče blockchain tehnologije v Evropi. »Želimo pokazati, da se ta orodja, ti instrumenti in te valute, ki so bile ustvarjene, dejansko lahko uporabijo v [lokalno nadzorovanem] živahnem okolju, kot je mesto Lugano.«

image_alt
Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Poleg tega, da bodo prebivalci Lugana lahko plačevali davke z omenjenimi kriptovalutami, bodo v sklopu projekta razširjene možnosti plačila za parkirnine, javne storitve in šolnine za študente. Več kot 200 trgovin in podjetij na tem območju naj bi prav tako sprejemalo plačila s kriptovalutami za blago in storitve, povzema spletna stran Cointelegraph.

Švicarsko mesto Lugano, 30. julij 2007. Foto: Christian Hartmann / Reuters
Švicarsko mesto Lugano, 30. julij 2007. Foto: Christian Hartmann / Reuters

Ardoino je omenil delo, ki so ga za sprejetje kriptovalut opravili salvadorski zakonodajalci. V Salvadorju je namreč septembra 2021 začel veljati zakon o bitcoinih, ki je vsem prebivalcem in obiskovalcem omogočil, da poleg ameriškega dolarja kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo tudi bitcoin. Švicarski frank sicer ostaja zakonito plačilno sredstvo v Luganu, omenjene kriptovalute pa bodo imele status 'de facto' zakonitih plačilnih sredstev, torej takšnih, ki se dejansko uporabljajo.

Kripto samorogi

Družba Tether je v okviru partnerstva sporočila, da bo oblikovala sklad v višini do 100 milijonov švicarskih frankov, s katerim bo pomagala financirati zagonska podjetja v regiji, ki temeljijo na blockchainu. Prav tako bo pomagala ustvariti t. i. poslovne samoroge kripto sveta. To so projekti, ki temeljijo na blockchain tehnologiji in dosežejo vrednotenje v višini ene milijarde dolarjev.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Švici (5/5)

Po besedah župana Lugana Micheleja Folettija bo najnovejše partnerstvo mestu pomagalo še bolj povečati prizadevanja in razvoj na področju fintech (finančne tehnologije). Omenil je, da je mesto v zadnjih letih dejavno sodelovalo na področju kriptovalut in blockchain tehnologije. »Lugano vlaga v svojo prihodnost. V zadnjih letih smo že uvedli rešitve, ki temeljijo na blockchainu, vključno z aplikacijo MyLugano in njenim plačilnim žetonom LVGA Points, luganskim digitalnim frankom in infrastrukturo blockchaina 3Achain.«

Po navedbah Cointelegrapha je v Švici sicer že več mest in kantonov, ki svojim prebivalcem omogočajo plačevanje davkov v kriptovalutah, vključno s švicarskim kantonom Zug in občino Zermatt. Lugano s približno 63.000 prebivalci je osmo največje švicarsko mesto in bo oktobra gostilo konferenco Bitcoin World Forum.

image_alt
Prva država bitcoin sprejela za zakonito plačilno sredstvo

Več iz rubrike