ECB poziva k hitremu sprejetju predloga zakona o kriptovalutah MiCA

ECB je v luči ruskih napadov na Ukrajino predlagala hitro sprejetje predloga zakona, ki bi uredil in postavil okvir za regulacijo trga kriptovalut.
Fotografija: Evropski parlament, 28. februar 2022. Foto: François Walschaerts / AFP
Odpri galerijo
Evropski parlament, 28. februar 2022. Foto: François Walschaerts / AFP

Kljub pozivom s strani predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde glasovanje o novem evropskem predlogu zakona o trgih kripto sredstev (MiCA) v Evropskem parlamentu ne bo potekalo. Načrtovano je bilo sicer za danes, 28. februarja, vendar je bilo zaradi določenih kritik prekinjeno za nedoločen čas.

Po mnenju Lagardove bi morala Evropska unija hitro sprejeti predlog zakona MiCA, ki bi Rusiji preprečil izogibanje sankcijam zahodnih držav po napadu na Ukrajino. Ukrajina naj bi sicer od začetka ruske invazije prejela že 20 milijonov dolarjev vrednih donacij v kriptovalutah.

image_alt
Najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela

Angažirala pa se je tudi največja kripto menjalnica Binance, ki blokira ruske uporabnike, ki so tarče sankcij. Po drugi strani pa navaja: »Ne bomo enostransko zamrznili računov milijonov nedolžnih uporabnikov. Namen kriptovalut je bil zagotoviti večjo finančno svobodo ljudem po vsem svetu.«

Predlog zakona o trgih kripto sredstev (MiCA)

Evropski parlament ne bo izvedel načrtovanega glasovanja o predlogu zakona MiCA, potem ko so besedila, ki jih je mogoče razumeti kot poskus prepovedi določenih kriptovalut, sprožila negativne odzive, navaja spletna stran Bitcoin News. Zakonodajalec, ki vodi zakonodajna prizadevanja, pravi, da je treba zadevo pojasniti, preden se bodo poslanci Evropskega parlamenta lahko izrekli, Lagardova pa je vztrajala, da mora Evropa ukrepati hitro, da bi Rusiji preprečila izogibanje sankcijam.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, 16. december 2021. Foto: Thomas Lohnes / Reuters
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, 16. december 2021. Foto: Thomas Lohnes / Reuters
Glasovanje v Evropskem parlamentu naj bi sicer potekalo danes, 28. februarja, vendar je poročevalec zakonodajnega svežnja Stefan Berger na družbenih omrežjih sporočil, da bo glasovanje na njegovo zahtevo preloženo. Glasovanje je bilo za nedoločen čas prekinjeno zaradi kritik, da bi lahko predlog zakona pretirano omejil ali celo prepovedal »energetsko intenzivni« postopek rudarjenja PoW (ang. Proof of Work), ki med drugim varuje Bitcoin omrežje.

V petek, 25. februarja, je Berger razkril, da je razprava okoli MiCA pokazala, da je mogoče nekatera besedila v osnutku napačno razlagati in razumeti kot prepoved koncepta PoW. Priznal je, da bi lahko Evropski parlament poslal napačno sporočilo, če bi jih potrdil takšne, kot so.

image_alt
Furs: Tako se po novem izračuna kriptodavek

»V tem kontekstu vidim nujno potrebo po nadaljevanju pogovorov in pogajanj s parlamentarnimi skupinami na to temo ter po vzpostavitvi jasnih dejstev o vprašanju PoW,« je zakonodajalec tvitnil v nemščini. Obljubil je, da bo poskušal doseči kompromis z vsemi zainteresiranimi stranmi, ki bi kripto premoženju zagotovil ustrezen pravni okvir, ne da bi izpodbijal koncept PoW.

Predsednica ECB je medtem pozvala EU, naj hitro odobri uredbo, ki bi Rusiji preprečila uporabo kriptovalut za izogibanje sankcijam, uvedenim po vojaški invaziji na Ukrajino. Lagardova, ki jo navaja Bloomberg, je pojasnila: »Vedno obstajajo kriminalni načini, s katerimi se poskuša zaobiti prepoved, zato je tako zelo pomembno, da se MiCA čim prej sprejme, da bomo imeli regulativni okvir.«

image_alt
Bitcoin bi lahko v Rusiji kmalu dobil status valute

Če oziroma ko bo predlog zakona MiCA sprejet, bo moral Evropski parlament pridobiti podporo posameznih držav članic in Evropske komisije, ki bo zadolžena za oceno predloga. Končna odločitev o svežnju naj bi bila sprejeta še letos, navaja Bitcoin News. Več članic EU, na čelu z Nemčijo, vztraja, da bi morala nova agencija za preprečevanje pranja denarja prevzeti odgovornost za nadzor nad kriptovalutami v bloku.

Ukrajini donacije s pomočjo kriptovalut

Poziv ukrajinske vlade k donacijam za upiranje ruski invaziji in zagotavljanje pomoči prizadetim je skupnost kriptovalut z velikim odzivom sprejela, saj je bilo do zdaj zbranih že skoraj 20 milijonov dolarjev oziroma skoraj 18 milijonov evrov, navaja CoinDesk.

Bitcoin in evri. Foto: Getty Images / iStockphoto
Bitcoin in evri. Foto: Getty Images / iStockphoto
Sam Bankman-Fried, ustanovitelj in izvršni direktor kripto borze FTX je prispeval 250.000 ameriških dolarjev v t. i. stabilnem kovancu tether, sicer pa so se angažirali mnogi posamezniki iz kripto skupnosti in tudi drugi 'večji' igralci. Ena izmed kripto denarnic, kamor posamezniki nakazujejo donacije, ukrajinska Bitcoin kripto denarnica, je prejela 4,2 milijona dolarjev, od tega naj bi država že unovčila 2,9 milijona dolarjev.

Binance, največja kripto menjalnica glede na dnevni obseg trgovanja s kriptovalutami, je napovedala, da bo za ta prizadevanja prispevala 10 milijonov dolarjev. Poleg tega bo odprla portal za množično financiranje, da bi svoje uporabnike spodbudila k večji donaciji. Binance sicer blokira račune vseh ruskih strank, ki so tarče sankcij zahodnih držav, je podjetje sporočilo za Reuters. »Blokirali bomo račune tistih, ki so na seznamu sankcij, če imajo račune Binance, in zagotovili, da bodo vse sankcije v celoti izpolnjene,« je v ponedeljek, 28. februarja, dejal tiskovni predstavnik podjetja, ki pa ni želel navesti več podrobnosti.

image_alt
Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Vendar pa podjetje ne bo zamrznilo računov drugih, kljub temu, da je ukrajinski podpredsednik vlade Mykhailo Fedorov v nedeljo, 27. februarja, pozval k blokadi ruskih uporabnikov na glavnih platformah za digitalne valute. Nek drug predstavnik družbe Binance je povedal Reutersu: »Ne bomo enostransko zamrznili računov milijonov nedolžnih uporabnikov. Namen kriptovalut je bil zagotoviti večjo finančno svobodo ljudem po vsem svetu.«

Več iz rubrike