Najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela

EU je v petek, 25. februarja, sprejela številne sankcije, ki bodo prizadele rusko gospodarstvo, oligarhe in posamezne osebe, ki so sodelovale pri agresiji.
Fotografija: Francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Sveta EU Charles Michel, 25. februar 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters
Odpri galerijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Sveta EU Charles Michel, 25. februar 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin in njegova vlada sta začela vojno proti neodvisni in suvereni sosednji Ukrajini. Ravnanje ruskega vodstva predstavlja veliko grožnjo evropskemu in mednarodnemu miru ter varnosti. Svet Evropske unije je na rusko agresijo odgovoril z najstrožjimi možnimi omejevalnimi ukrepi, EU pa je skupaj z mednarodnimi partnerji in zavezniki enotno odločena, da bo branila mirovni red, mednarodno pravo in sistem, ki temelji na pravilih.

Najhujši paket sankcij

EU je v petek sprejela drugi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi agresije nad Ukrajino, ki so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Vključuje tudi sankcije proti Putinu in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Po besedah slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja gre za »najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela za katerokoli državo,« povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

image_alt
Napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji: Igra brez zmagovalca

Sveženj ukrepov bo po besedah Logarja občutno prizadel tako rusko gospodarstvo kot oligarhe in posamezne osebe, ki so sodelovale pri agresiji. Svet se je dogovoril tudi o nadaljnjem svežnju individualnih in gospodarskih ukrepov, ki vključujejo tudi Belorusijo kot odziv na neizprosno in neupravičeno vojaško agresijo, ki jo je Ruska federacija izvedla proti Ukrajini, navaja Svet EU na svoji spletni strani.

Foto: Yves Herman / Reuters
Foto: Yves Herman / Reuters
Poleg zamrznitve premoženja ruskega predsednika in ministra za zunanje zadeve bo EU uvedla omejevalne ukrepe za člane Sveta za nacionalno varnost Ruske federacije, ki so podprli rusko takojšnje priznanje dveh nevladnih območij v ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk kot neodvisnih entitet.

Sankcije bodo razširjene tudi na preostale člane ruske državne dume, ki so ratificirali sklep vlade o pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči med Rusko federacijo in obema entitetama. Poleg tega bo EU sankcionirala tudi posameznike, ki so omogočili rusko vojaško agresijo iz Belorusije.

Gospodarske sankcije

Sprejeti sveženj še dodatno širi obstoječe finančne omejitve, s čimer bo Rusiji onemogočen dostop do najpomembnejših kapitalskih trgov. Prepoveduje tudi kotiranje in opravljanje storitev v zvezi z delnicami ruskih subjektov v državni lasti na mestih trgovanja v EU. Poleg tega uvaja nove ukrepe, ki znatno omejujejo finančne prilive iz Rusije v EU.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Te sankcije bodo prizadele 70 odstotkov ruskega bančnega trga in ključna podjetja v državni lasti, tudi na obrambnem področju, navaja Svet EU. Sankcije bodo povečale stroške zadolževanja v Rusiji, povečale inflacijo in postopoma spodkopale rusko industrijsko bazo. Poleg tega so bili sprejeti ukrepi za preprečitev, da bi se premoženje ruske elite skrilo v varnih zatočiščih v Evropi.

EU bo prav tako prepovedala prodajo, dobavo, prenos ali izvoz določenega blaga in tehnologij na področju rafiniranja nafte v Rusijo ter uvedla omejitve pri opravljanju povezanih storitev. Z uvedbo takšne prepovedi izvoza namerava EU prizadeti ruski naftni sektor in Rusiji onemogočiti nadgradnjo njenih rafinerij nafte.

Protesti v podporo Ukrajini potekajo po celem svetu. Foto: Luis Cortes / Reuters
Protesti v podporo Ukrajini potekajo po celem svetu. Foto: Luis Cortes / Reuters

Svet EU na spletni strani pojasnjuje, da je EU uvedla prepoved izvoza, ki zajema blago in tehnologijo v letalski in vesoljski industriji, ter prepoved opravljanja storitev zavarovanja in pozavarovanja ter vzdrževanja, povezanih s tem blagom in tehnologijo. EU bo prepovedala tudi zagotavljanje s tem povezane tehnične in finančne pomoči.

Ta prepoved prodaje vseh letal, rezervnih delov in opreme ruskim letalskim prevoznikom bo poslabšala enega ključnih sektorjev ruskega gospodarstva in povezljivost države, saj so bile tri četrtine sedanje ruske komercialne letalske flote izdelane v EU, ZDA in Kanadi.

Uporaba sile nima mesta v 21. stoletju

EU sicer najostreje obsoja neizpeljano in neupravičeno vojaško agresijo Ruske federacije na Ukrajino ter vpletenost Belorusije v to agresijo. Evropska unija zahteva, da Rusija nemudoma preneha z vojaškimi akcijami, brezpogojno umakne vse sile in vojaško opremo s celotnega ozemlja Ukrajine ter v celoti spoštuje ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja.

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

Evropski svet poziva Rusijo in oborožene formacije, ki jih podpira Rusija, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo ter ustavijo kampanjo dezinformacij in kibernetske napade. Uporaba sile in prisile za spreminjanje meja nima mesta v 21. stoletju. Napetosti in spore je treba reševati izključno z dialogom in diplomacijo.

Posamezni omejevalni ukrepi bodo sicer veljali za skupno 654 posameznikov in 52 subjektov ter bodo vključevali zamrznitev sredstev in prepoved dajanja sredstev na razpolago navedenim posameznikom in subjektom. Poleg tega prepoved potovanja, ki velja za osebe s seznama, tem osebam preprečuje vstop na ozemlje EU ali tranzit čezenj.

image_alt
Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Več iz rubrike