Bitcoin bi lahko v Rusiji kmalu dobil status valute

Po navedbah ruskega časopisa bodo kriptovalute v Rusiji na področju regulacije stopile ob bok tujim valutam.
Fotografija: Bitcoin znak na vratih trgovine v Torontu, Kanada, 8. maj 2014. Foto: Mark Blinch / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin znak na vratih trgovine v Torontu, Kanada, 8. maj 2014. Foto: Mark Blinch / Reuters

Nedavno smo pisali o ruski centralni banki, ki je 20. januarja predlagala prepoved uporabe in rudarjenja kriptovalut na ruskem ozemlju. Kmalu za tem se je oglasil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je raje spodbudil ureditev te dejavnosti z regulativnimi in davčnimi ukrepi, saj v rudarjenju bitcoina vidi »konkurenčne prednosti«.

image_alt
Kriptovalute: Putin podpira bitcoin, Indija uvaja digitalno rupijo

Njegova vlada in Banka Rusije sta očitno upoštevali njegove smernice, saj se je na uradni spletni strani v torek, 8. februarja, pojavil dokument, ki določa načela za regulacijo kriptovalut. Po navedbah lokalnega časnika nov pristop kriptovalute izenačuje s tujimi valutami, ki so urejene na podoben način.

Regulacija namesto prepovedi

Rusija trenutno pripravlja osnutek zakona, ki naj bi bil pripravljen do 18. februarja in v katerem bodo kriptovalute opredeljene kot 'analogne valute' in ne kot digitalno finančno premoženje, pojasnjuje spletna stran CoinDesk. Načrt vlade za izdajo licenc borzam in obdavčitev velikih transakcij ima tako podporo centralne banke, ki je prej želela prepovedati rudarjenje in trgovanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin na zimskih Olimpijskih igrah v Pekingu, Kitajska, 4. februar 2022. Foto: Zhao Wang / AFP
Ruski predsednik Vladimir Putin na zimskih Olimpijskih igrah v Pekingu, Kitajska, 4. februar 2022. Foto: Zhao Wang / AFP
To je sicer že drugi večji regulativni oblak, ki se je v enem mesecu umaknil s svetovnega trga kriptovalut. Indija je namreč prejšnji teden naredila korak k legalizaciji z uvedbo davka na prenose digitalnega premoženja. Davek sicer vsebuje visoko, 30-odstotno stopnjo, vendar mnogi menijo, da je zaradi tega peto največje gospodarstvo na dobri poti k uvajanju večje legitimnosti na področju kriptovalut.

Rusija bo z regulacijo kriptovalut v 11. največjem gospodarstvu na svetu legalizirala več kot 23 milijard evrov vreden razred premoženja. Rusija ima sicer približno 144 milijonov prebivalcev, ki si lastijo več kot 12 milijonov računov s kriptovalutami. Dokument, ki določa načela za regulacijo kriptovalut, se je v torek zvečer pojavil na uradni spletni strani vlade.

Ruski vladni načrt

V dokumentu je navedeno, da je država na tretjem mestu na svetu po rudarjenju bitcoinov, s čimer se strinja tudi Center za alternativne finance v Cambridgeu, navaja CoinDesk. Vladni načrt zajema tudi nakupe kriptovalut v Rusiji, ki bi se lahko izvajali, vendar le prek lokalno registriranih in licenciranih podjetij. Tako bodo lahko uporabniki v celoti preverjeni, informacije o njihovih transakcijah pa na voljo vladnim agencijam. Dokument ne obravnava rudarjenja kriptovalut. Številna določila zahtevajo, da parlament sprejme nove zakone.

image_alt
Furs: Tako se po novem izračuna kriptodavek

O vseh transakcijah, povezanih s kriptovalutami, ki bi bile večje od 7000 evrov, bi bilo treba poročati zvezni davčni službi. Če tega ne bi storili, bi se to moralo šteti za kaznivo dejanje, uporaba kriptovalute za izvedbo kaznivega dejanja pa bi morala biti oteževalna okoliščina, je navedeno v poročilu.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
V predlogu je predlagano, da se bankam dovoli, da delujejo kot posredniki med uporabniki in borzami kriptovalut. Institucije bi morale preverjati identiteto uporabnikov, preverjati transakcije za znake nezakonitih dejavnosti, zagotavljati tirnice za prenose fiat in hraniti informacije o transakcijah vsaj pet let. Banke bi morale uporabnikom zagotoviti tudi dokumente, potrebne za prijavo davkov, vladnim agencijam pa podatke o transakcijah na zahtevo.

Kripto borze in menjalnice bi se morale registrirati kot pravne osebe in se vpisati v uradni register upravljavcev borz digitalnih valut. Pri pooblaščeni banki bi morali odpreti račun za kriptovalute in izpolniti nekatere zahteve, ki veljajo za tradicionalne finančne organizacije. Tuje borze bi morale imeti sedež v Rusiji in biti tam registrirane.

Orodje za sledenje transakcijam

Banke, ki bi sodelovale s kripto borzami, bi morale uporabljati orodje za sledenje transakcijam Transparent Blockchain, ki ga je razvil ruski Rosfinmonitoring, in ne izdelkov tujih podjetij, kot so Chainalysis, Elliptic ali Crystal Blockchain. V skladu z dokumentom lahko Transparent Blockchain pomaga identificirati lastnike denarnic s kriptovalutami z uporabo odprtokodnih podatkov ter informacij s temnega spleta, odkriva vzorce nezakonite uporabe kriptovalut in služi kot register naslovov, povezanih s kaznivimi dejanji in financiranjem terorizma.

image_alt
Kako je Rusija povezana z največjim spletnim črnim trgom Hydra

Kot je navedeno v sporočilu, so se o predlogu dogovorili Banka Rusije, ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarski razvoj, Zvezna davčna agencija, nadzorni organ za preprečevanje pranja denarja Rosfinmonitoring in ključni organi pregona: Ministrstvo za notranje zadeve, Zvezna varnostna služba in generalno tožilstvo. Banka Rusije je bila sicer prej glas nasprotovanja.

V dokumentu opisan pristop, po navedbah časnika Kommersant, kriptovalute izenačuje s tujimi valutami, ki so urejene na podoben način. Novi zakoni in direktive bodo verjetno začeli veljati v drugi polovici leta 2022 ali v začetku leta 2023, še navaja lokalni časopis.

Več iz rubrike