Kriptovalute: Putin podpira bitcoin, Indija uvaja digitalno rupijo

Ruski predsednik v rudarjenju bitcoina vidi »konkurenčne prednosti« in spodbuja ureditev te dejavnosti z jasnimi davčnimi in regulativnimi ukrepi.
Fotografija: Bitcoin, Indija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin, Indija. Foto: Shutterstock

Ruska centralna banka je 20. januarja predlagala prepoved uporabe in rudarjenja kriptovalut v Rusiji, s čimer pa se očitno ne strinja rusko ministrstvo za finance. Slednje je namreč 25. januarja namesto popolne prepovedi predlagalo reguliranje kripto trga, kar pa podpira tudi ruski predsednik. Vladimir Putin je na nedavni videokonferenci z vladnimi ministri zahteval, da se med njegovo vlado in Banko Rusije v bližnji prihodnosti v razpravah oblikuje »nekakšno soglasno mnenje«.

image_alt
Rusija o prepovedi kriptovalut, bitcoin padel pod 40.000 dolarjev

Po drugi strani pa si je Indija o kripto in digitalnih valutah že ustvarila jasno mnenje, saj namerava uvesti digitalno različico rupije in 30-odstotni davek na dobiček, ustvarjen s kriptovalutami. Načrti indijske vlade predstavljajo udarec za enega najhitreje rastočih trgov kriptovalut na svetu, obenem pa lahko predstavljajo korak k večji legitimnosti le-tega.

Banka, ministrstvo in Putin

Ruski predsednik Putin naj bi podpiral vladni predlog, da se z jasnimi davčnimi in regulativnimi ukrepi spodbudi rudarjenje bitcoinov v državi, namesto da bi sledil priporočilom centralne banke o popolni prepovedi te dejavnosti. Po poročanju Bloomberga ruska vlada večinoma nasprotuje radikalnim ukrepom in si namesto tega prizadeva spodbujati zdravo industrijo rudarjenja bitcoinov. To naj bi dosegla s predstavitvijo novega sklopa zakonodaje, namenjene obdavčitvi in regulaciji t. i. farm, ki so se v zadnjem letu zgrnile v državo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, 1. februar 2022. Foto: Yuri Kochetkov / AFP
Ruski predsednik Vladimir Putin, 1. februar 2022. Foto: Yuri Kochetkov / AFP
Putin je v sredo, 26. januarja, na srečanju z vladnimi uradniki sicer priznal stališče centralne banke. Vendar je poudaril, da ima Rusija pri rudarjenju bitcoinov nekatere »konkurenčne prednosti« zaradi »presežka energije in dobro usposobljene delovne sile«, je razvidno iz prevedene različice izjave iz Kremlja. Predsednik je vlado in centralno banko tudi pozval, naj dosežeta soglasje glede kriptovalut, navaja Bitcoin Magazine.

Rusko ministrstvo za finance je v torek, 25. januarja, državo odvrnilo od prizadevanja za popolno prepoved kriptovalut, kot je predlagala Banka Rusije. Opozorilo je še, da bi se takšna poteza lahko maščevala in povzročila zastoj Rusije na področju inovacij v tehnološki industriji. »Urejati moramo, ne prepovedovati,« je dejal direktor oddelka za finančno politiko na ministrstvu za finance Ivan Čebeskov.

image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Čeprav je Putin večinoma naklonjen temu, da se rudarjem bitcoinov omogoči delovanje v državi, so trije ljudje, seznanjeni z zadevo, za Bloomberg povedali tudi, da ruski predsednik »podpira predlog, da se rudarjenje omeji na regije s presežkom električne energije, kot so Irkutsk, Krasnojarsk in Karelija«. Vzhodnoevropska država je zaradi presežka energije sicer postala žarišče rudarjenja bitcoinov, potem ko je kitajska prepoved te dejavnosti lani sprožila beg rudarjev iz azijske države, ki so večinoma našli nov dom v ZDA, Kazahstanu in Rusiji.

Uvedba digitalne rupije in 30-odstotna obdavčitev

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, namerava Indija uvesti digitalno različico rupije do konca marca 2023. »Uvedba digitalne valute centralne banke [CBDC] bo močno spodbudila digitalno gospodarstvo. Digitalna valuta bo omogočila tudi učinkovitejši in cenejši sistem upravljanja valut,« je dejala indijska finančna ministrica Nirmala Sitharaman.

Indijski premier Narendra Modi je opozoril, da kriptovalute predstavljajo tveganje za mlajše generacije. Foto: Shutterstock
Indijski premier Narendra Modi je opozoril, da kriptovalute predstavljajo tveganje za mlajše generacije. Foto: Shutterstock
Poleg tega je indijska vlada včeraj, 1. februarja, naznanila, da bo uvedla 30-odstotni davek na dobiček, ustvarjen z virtualnimi valutami. Načrti indijske vlade predstavljajo udarec za enega najhitreje rastočih trgov kriptovalut na svetu, ki je kljub razcvetu lokalnih trgovalnih platform in podporam zvezdnikov ostal nereguliran, navaja AFP. Po drugi strani pa lahko rečemo, da sta regulacija in obdavčitev kripto sredstev korak k večji legitimnosti kripto trga.

»Število transakcij z virtualnim digitalnim premoženjem se je izjemno povečalo,« je v parlamentu povedala Sitharamanova in dodala, da je zaradi te rasti potreben ustrezen davčni okvir. Dobički iz trgovanja s kriptovalutami in drugim digitalnim premoženjem bodo obdavčeni po 30-odstotni stopnji. Za vse transakcije z digitalnim premoženjem, ki bodo presegala za zdaj še nedoločen prag, pa se bo pri viru odštel enoodstotni davek.

image_alt
Države, ki so kriptovalute omejile ali prepovedale

Kriptovalute so se sicer na indijskem trgu pojavile pred skoraj desetimi leti, leta 2018 pa so jih zaradi velikega števila goljufij prepovedali. Indijsko vrhovno sodišče je prepoved po dveh letih odpravilo, trg pa je takrat strmo zrasel. Junija 2021 se je na letni ravni povečal za skoraj 650 odstotkov, kažejo podatki raziskave podatkovne platforme Chainalysis.

Indijski premier Narendra Modi je lani opozoril, da kriptovalute predstavljajo tveganje za mlajše generacije in da bi lahko bitcoin »pokvaril mladino«, če bi se znašel v napačnih rokah. Vlada je kmalu za tem predstavila predlog zakona, s katerim bi prepovedala vse zasebne kriptovalute v državi, a so od te namere odstopili, navaja Slovenska tiskovna agencija STA.

Več iz rubrike