Rusija o prepovedi kriptovalut, bitcoin padel pod 40.000 dolarjev

Ruska centralna banka je v četrtek, 20. januarja, predlagala prepoved uporabe in rudarjenja kriptovalut v Rusiji, bitcoin padel pod 40.000 dolarjev.
Fotografija: Trendi v svetu kriptovalut vse manj predvidljivi. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Trendi v svetu kriptovalut vse manj predvidljivi. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Največja kriptovaluta na svetu je danes, 21. januarja, padla pod pomembno psihološko raven 40.000 dolarjev oziroma 35.250 evrov. Delni razlog za padec bitcoina je ruski predlog zakona o prepovedi uporabe in rudarjenja kriptovalut na ruskem ozemlju, ki je 'hrana' za t. i. medvedji trend, ki trenutno prevladuje na trgu kriptovalut.

image_alt
Direktor švicarske banke napoveduje rekordno vrednost bitcoina

To je sicer najbolj sveža poteza v globalnem boju proti kriptovalutam, saj države od Azije do ZDA skrbi, da bi lahko decentralizirano digitalno finančno sredstvo spodkopalo njihov nadzor nad finančnimi sistemi. Po drugi strani pa nekatere države in mesta pospešeno sprejemajo bitcoin in nekatere ostale kriptovalute.

Rusija je nahranila kripto medveda

Ruska centralna banka je včeraj predlagala prepoved uporabe in rudarjenja kriptovalut na ruskem ozemlju. Po navedbah Reutersa je predlog prepovedi utemeljila z grožnjami za finančno stabilnost, blaginjo državljanov in suverenost monetarne politike. Gre za zadnjo potezo v globalnem boju proti kriptovalutam, saj mnoge vlade po svetu skrbi, da bi lahko zasebno upravljane in zelo nestabilne decentralizirane digitalne valute spodkopale njihov nadzor nad finančnimi in denarnimi sistemi.

Največja borza kriptovalut na svetu Binance. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Največja borza kriptovalut na svetu Binance. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Rusija sicer že več let nasprotuje kriptovalutam, češ da bi se lahko uporabljale za pranje denarja ali financiranje terorizma, poroča Reuters. Nazadnje jim je leta 2020 dodelila pravni status, vendar je prepovedala njihovo uporabo kot plačilnega sredstva. V včeraj objavljenem poročilu je ruska centralna banka navedla, da je hitro rast kriptovalut določilo predvsem špekulativno povpraševanje. Dodala je, da imajo značilnosti finančne piramide ter opozorila na morebitne balone na trgu, ki ogrožajo finančno stabilnost in državljane.

Banka je predlagala, da se finančnim institucijam prepreči izvajanje kakršnih koli poslov s kriptovalutami, in dejala, da je treba razviti mehanizme za blokiranje transakcij, katerih namen je nakup ali prodaja kriptovalut za fiat valute. Predlagana prepoved vključuje tudi borze kriptovalut. Največja borza kriptovalut na svetu, Binance, je za Reuters pojasnila, da je zavezana k sodelovanju z regulatorji, in upa, da bo objava poročila spodbudila dialog s centralno banko o zaščiti interesov ruskih uporabnikov kriptovalut.

Ali Rusija posnema Kitajsko?

Omejitve lastništva kriptovalut niso predvidene, je dejala Elizaveta Danilova, vodja oddelka za finančno stabilnost ruske centralne banke. Aktivni ruski uporabniki kriptovalut imajo letni obseg transakcij v višini približno 4,4 milijarde evrov, je dejala banka. Centralna banka je opozorila na ukrepe, ki so jih sprejele druge države, denimo Kitajska, da bi omejile dejavnosti s kriptovalutami. »Za zdaj ne načrtujemo prepovedi kriptovalut, na podoben način kot Kitajska,« je dejala Danilova. »Pristop, ki smo ga predlagali, bo zadostoval.«

image_alt
Izklop interneta v Kazahstanu zadal udarec kriptovalutam

Joseph Edwards, vodja finančne strategije v kriptografskem podjetju Solrise Group, je pomanjševal pomen poročila in dejal, da nihče izven Rusije zaradi tega ne bo izgubljal spanca. »Moskva, tako kot Peking, nenehno rohni glede 'prepovedi kriptovalut', vendar Rusija nikoli ni bila steber katerega koli vidika industrije na enak način, kot je bila včasih Kitajska,« je dejal.

Rusija je sicer tretja največja igralka na svetu na področju rudarjenja bitcoinov, takoj za ZDA in Kazahstanom. Čeprav se lahko hitro zgodi, da bodo rudarji po nemirih v začetku tega meseca zapustili Rusijo zaradi strahu pred poostritvijo predpisov. Avgusta 2021 je bilo v Rusiji 11,2 odstotka svetovnega 'hashrata', torej skupne računalniške moči bitcoin rudarjev.  

Trendi v svetu kriptovalut vse manj predvidljivi

Župan New Yorka Eric Adams, 3. januar 2022. Foto: Carlo Allegri / Reuters
Župan New Yorka Eric Adams, 3. januar 2022. Foto: Carlo Allegri / Reuters
padec bitcoin in ostalih kriptovalut je sicer sledil četrtkovim izgubam na Wall Streetu. Nasdaq je ta teden padel za skoraj pet odstotkov, borzni indeks S&P 500 pa je imel izgube že tretji teden zapored. Ker je donosnost 10-letne ameriške državne obveznice v začetku tega tedna poskočila, so vlagatelji zaradi naraščajočih obrestnih mer opustili svoje pozicije v bolj tveganih sredstvih. Donosi se gibljejo v nasprotju s cenami, navaja CNBC.

Tudi ameriška centralna banka (Fed) je nakazala, da namerava začeti zmanjševati svojo bilanco stanja, poleg tega pa tudi zmanjševati obseg kupovanja obveznic in zviševati obrestne mere. Finančni strokovnjaki pričakujejo, da bo morebitno zviševanje obrestnih mer negativno vplivalo na tradicionalne finančne in kripto trge.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Po drugi strani pa se v nekaterih mestih in državah odvija pospešena adopcija bitcoina in kriptovalut. Nedavno so v medije prišle novice, da namerava filipinska banka Union Bank ponuditi storitve trgovanja in skrbništva za bitcoine. Lord Fusitu'a, mogotec otoške Kraljevine Tonga, v svoji odločitvi, ki je »skoraj enaka salvadorskemu predlogu zakona«, predvideva, da bi lahko njegova država sprejela bitcoin do novembra, navaja Cointelegraph.

Poleg tega je newyorški župan Eric Adams v četrtek, 20. januarja, napovedal, da bo svojo prvo plačo prejel v bitcoinu in ethru. Plača sicer ne bo neposredno izplačana v kriptovalutah, namesto tega bo najprej izdana v fiat obliki ameriških dolarjev, nato pa bo pretvorjena v digitalni valuti na platformi za izmenjavo kriptovalut Coinbase. Takšni dogodki običajno pozitivno vplivajo na ceno bitcoina in ostalih kriptovalut.

V razmislek pa moramo vzeti tudi dejstvo, da je v kripto industrijo posredno in neposredno vpletenih vedno več velikih in institucionalnih deležnikov, zaradi česar pretekli trendi morda niso več pravilo.

Več iz rubrike