Direktor švicarske banke napoveduje rekordno vrednost bitcoina

Izvršni direktor banke SEBA Bank AG verjame, da bo cena bitcoina v letošnjem letu dosegla novo rekordno vrednost.
Fotografija: Direktor švicarske banke meni, da bi lahko blockchain tehnologija na novo opredelila finance. Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Direktor švicarske banke meni, da bi lahko blockchain tehnologija na novo opredelila finance. Foto: Depositphotos

Švicarska banka, ki je začela delovati leta 2018, je najprej nudila kripto bančne storitve in nato razširila svojo ponudbo na trgovanje s kriptovalutami in skrbništvom za institucionalne vlagatelje. Banka SEBA je leta 2019 prejela licenco švicarskega organa za nadzor finančnega trga (FINMA) in s tem postala prvo podjetje, ki se osredotoča na digitalno premoženje, da je prejelo licenco tega regulatorja.

image_alt
Ether naj bi kmalu dosegel nove rekordne vrednosti

Po mnenju prvega moža omenjene švicarske banke, bi se lahko v letu 2022 za največjo kriptovaluto na svetu začelo zanimati več institucionalnih vlagateljev, kar bi lahko bitcoin pognalo do novih rekordnih vrednosti.

Cena bitcoina bi se lahko podvojila

Potem, ko se je vrednost bitcoina novembra povzpela na rekordnih 69.000 dolarjev oziroma približno 60.500 evrov, je v zadnjih nekaj mesecih precej upadla. Pred kratkim se je cena največje kriptovalute za kratek čas celo spustila pod 40.000 dolarjev, kar pomeni, da se giblje blizu najnižjih vrednosti, ki jih ni bilo mogoče videti od septembra.

Foto: Depositphotos
Foto: Depositphotos
Izvršni direktor švicarske banke SEBA Bank AG Guido Buehler pa meni, da bi se lahko v letošnjem letu vrednost bitcoina skoraj podvojila. Za CNBC je nedavno dejal: »Verjamemo, da se bo cena zvišala,« in pojasnil, da bi lahko rast spodbudilo vedno večje zanimanje institucionalnih vlagateljev.

»Naši notranji modeli vrednotenja trenutno predvidevajo ceno med 50.000 in 75.000 dolarji,« je dejal prvi mož regulirane švicarske banke, ki se osredotoča na kriptovalute. »Povsem prepričan sem, da bomo videli to raven. Vprašanje je samo kdaj.« Na vprašanje, ali bo bitcoin presegel rekordne vrednosti iz lanskega leta, je Buehler odgovoril, da »misli tako«, vendar je poudaril, da bo volatilnost še naprej velika, navaja CNBC.

Ko trg postane nervozen, bitcoin pade

Nedavni padci na trgu kriptovalut sledijo tednu negotovega trgovanja z delnicami. Ker je 10-letni donos ameriške državne obveznice v začetku leta 2022 poskočil, so se vlagatelji obračali k bolj »cikličnim in vrednostnim znamkam«, pojasnjuje CNBC. V ponedeljek, 10. januarja, se je 10-letna donosnost povzpela do 1,8 odstotka, potem ko je leto 2021 končala pri 1,5 odstotka.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

»V zadnjih nekaj mesecih smo večkrat videli, da se bitcoin obnaša kot tvegano sredstvo,« je dejala Noelle Acheson, vodja tržnih vpogledov pri družbi Genesis. »Ko trg postane nervozen, bitcoin pade. Videli smo različne znake, da je razpoloženje na trgu nekoliko prestrašeno zaradi skoka 10-letne donosnosti [ameriške državne obveznice],« je pojasnila Achesonova in dodala, da to ni dobro za nobeno sredstvo, ki ima visoko volatilnost denarnih tokov.

Buehler je dejal, da bodo po njegovem mnenju institucionalni vlagatelji leta 2022 pomagali povečati ceno bitcoina. »Institucionalni denar bo verjetno dvignil ceno. Delujemo kot popolnoma regulirana banka. Imamo sklade, ki iščejo prave trenutke za naložbe.«

image_alt
Ob objavi Fedovih zapiskov padli svetovni delniški trgi, tudi zlato

Pascal Gauthier, izvršni direktor kripto denarnice Ledger, pa je v sredo, 12. januarja, za CNBC povedal, da je pri bitcoinu trenutno prisoten »maloprodajni trend«. »Ti vse bolj zaupajo bitcoinu in v resnici bodo ljudje tisti, ki bodo potisnili ceno navzgor,« je dejal Gauthier. Buehler sicer meni, da bo blockchain tehnologija, ki poganja kriptovalute, »na novo opredelila finance«.

Več iz rubrike