Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Leto 2021 je bilo najbolj ugodno za kripto industrijo doslej. Je lahko letošnje leto sploh še boljše?
Fotografija: Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Prejšnje leto je bilo največje v zgodovini kriptovalut. Ne le zato, ker so se cene nekaterih žetonov zvišale za več tisoč odstotnih točk, kar sicer nakazuje, da so potencialni dobički še vedno na vidiku. Kar je še pomembneje, je rast kriptovalut v letu 2021 prišla v obliki velikih sprejemanj, integracij in inovacij.

Salvador je denimo sprejel bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo ter s tem pričel utirati pot globalni in legitimni adopciji bitcoina in ostalih kriptovalut na nivoju držav. Leto 2021 je zagotovo zaznamoval tudi trend sprejemanja nezamenljivih žetonov oziroma NFT-jev, tudi s strani velikih blagovnih znamk in nekaterih zvezdnikov. Slovenija je prav tako dokazala sprejetje tega trenda na državnem nivoju, ko je meseca oktobra kot prva država na svetu, izdala zbirko 15.000 nacionalnih NFT-jev, namenjenih promociji države, kot smo že poročali na našem spletnem portalu.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Po vsem tem pestrem dogajanju, bi se morda lahko vprašali: »Ali je leto 2022 sploh lahko še boljše?« Strokovnjaki menijo, da verjetno ne. Vendar opozarjajo, da bomo obenem priča pomembnim premikom v kripto industriji, ki jih bi lahko povzročilo več posameznih ali povezanih dogodkov. Od uvedbe Ethereuma 2.0 do morebitne umiritve na področju NFT žetonov. Na kriptovalute bodo vplivali tudi pomembni dejavniki iz 'resničnega' sveta, od ameriških obrestnih mer do inflacije in potencialnih novih različic covida-19.

Vse je mogoče

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
David Morris je glavni kolumnist CoinDeska in od leta 2013 piše o kriptovalutah za medije, kot so Fortune, Slate in Aeon. Je tudi avtor knjige 'Bitcoin is Magic' in poznavalec kripto industrije. V nadaljevanju bomo povzeli njegove napovedi o premikih na področju kriptovalut za leto 2022. »To, kar sledi, je mešanica mojih lastnih vtisov o tem kaj prihaja in običajno veliko boljših vpogledov drugih opazovalcev kriptovalut. Nič od tega ni finančni nasvet,« je zapisal na spletni strani CoinDesk.

Pojasnil je, da morda sploh ne bomo priča množičnemu padcu v slogu leta 2018, saj se zaradi vse večjega števila, predvsem velikih igralcev na trgu kriptovalut težko zanesemo na zgodovinske cikle. Vendar je bilo leto 2021 tako veliko, da je v strogo matematičnem smislu verjetno vračanje k povprečju. »Menim, da obstaja velika možnost, da bitcoin do konca leta 2022 postavi novo rekordno vrednost nad 69.000 ameriških dolarjev, čeprav ne bi stavil na to, da bo to vzdržno do leta 2023.«

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Morris meni, da bomo v letošnjem letu prav tako doživeli upad povečanega povpraševanja po NFT žetonih. »To je malce ugodno, saj so številni nekdaj dragi NFT žetoni že izkrvaveli, veliko teh cen pa je bilo verjetno najprej ustvarjenih z 'wash tradingom' [manipulacija trga], zato morajo še naprej padati,« je zapisal Morris. Izrazil je mnenje, da vrednosti mnogih NFT žetonov temeljijo na napačnem prepričanju, da so umetnost in se bo z njimi trgovali kot z Van Goghom. NFT žetone si sicer lahko predstavljamo kot 'potni list' različnih stvari v digitalni ali fizični obliki, kjer so lahko varno zapisani vsi podatki o določeni stvari.

Etherum 2.0

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova in nadgrajena različica Ethereum omrežja je bila sicer načrtovana že leta, vendar bo prehod na model dokazovanja deleža oziroma Proof-of-Stake (PoS) prihodnje leto končno naredil dokončen korak naprej. Takrat se bo nova 'veriga' PoS Beacon združila s sedanjo 'verigo', ki deluje po modelu dokazovanja dela oziroma Proof-of-Work (PoW). »To pomeni določeno tveganje, velike prednosti prehoda pa bodo morda prišle šele leta 2023,« meni Morris.

Model PoW, kjer morajo rudarji tekmovati pri reševanju zapletenih računskih težav, da bi potrdili transakcije, ki se vršijo v omrežju, je pogosto kritiziran zaradi vpliva na okolje, saj potroši precej računalniške energije. Prehod na PoS bo uporabnikom omogočil potrjevanje transakcij glede na to koliko kovancev imajo in ne glede na energetsko intenzivne rudarske naprave, ki se uporabljajo zdaj.

Ločitev bitcoina in kriptovalut ter še več prepovedi

'Razvezovanje' oziroma 'ločitev' tu pomeni, da bodo različne kriptovalute prenehala zgolj slediti ceni bitcoina. Namesto tega bo vsaka izmed njih ustvarjala donose, ki bodo temeljili na individualni ponudbi vrednosti. Razvezovanje se sicer počasi dogaja že več let, vendar se je proces leta 2021 resnično pospešil.

image_alt
Države, ki so kriptovalute omejile ali prepovedale

Razlika med najvišjimi donosi in najnižjimi donosi kriptovalut v letu 2021 je bila resnično dramatična. Solana (SOL) in Terra (LUNA) sta ustvarili donosa za 8000 odstotkov ali več, medtem ko so se starajoči ali pomanjkljivi projekti, denimo EOS, zmanjšali za več kot 80 odstotkov, pojasnjuje Morris in dodaja: »Lekcija je jasna: ni več dovolj biti 'v kriptovalutah'. Tako kot pri vsaki naložbi je tudi tu pomembno kam vložite svoj denar.«

Salvadorski predsednik Nayib Bukele govori na zaključni zabavi 'tedna bitcoinov', na kateri je napovedal načrt izgradnje prvega 'mesta bitcoinov' na svetu, 20. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters
Salvadorski predsednik Nayib Bukele govori na zaključni zabavi 'tedna bitcoinov', na kateri je napovedal načrt izgradnje prvega 'mesta bitcoinov' na svetu, 20. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters

Družba Arcane Research napoveduje, da bomo v letošnjem letu videli več prepovedi rudarjenja bitcoinov v državah s šibkimi omrežji ali slabo oskrbo z energijo, »medtem ko bodo druge energetsko bogate jurisdikcije sprejele to industrijo«. Toda srednjeročno so tu tudi pozitivne strani. Prepoved rudarjenja v državah, ki nimajo dovolj robustnih ali trajnostnih električnih omrežij, bi morala spodbuditi več 'hash energije' k čistejši energiji, kar bi lahko omililo nekatere kritike na področju okolja. Hash rate je sicer skupna računalniška moč za reševanja računskih enačb, ki se pojavijo pri rudarjenju.

Napovedi iz 'resničnega' sveta

Ameriška centralna banka (Fed) bo z januarjem skrčila svoj program odkupa obveznic, leta 2022 pa naj bi zvišala tudi obrestne mere. To bo imelo zapletene in odkrito rečeno negotove učinke na kriptovalute. »Teoretično naj bi to pomagalo brzdati inflacijo, lahko pa bi tudi povzročilo pritisk na špekulativne naložbe, ki so v zadnjih letih privabile nekaj sproščenega denarja,« je zapisal Morris.

image_alt
Bitcoin rudarji ponovno na pot, v Kazahstanu niso več dobrodošli

»Bitcoin se na naraščajočo inflacijo ni odzval tako, kot bi se moral v skladu s tezo o 'varovanju pred inflacijo', ki so jo postavili številni zagovorniki. Kot sem trdil, je to zato, ker sprejetje ni doseglo točke, ko bi bila osnovna cena dovolj stabilna,« je pojasnil Morris. V nadaljevanju je dodal, da če se bo inflacija nadaljevala ali pospešila tudi samo v prvi polovici leta, bo moral bitcoin pokazati odziv trga, da bo zgodba srednjeročno ostala verodostojna.

Več iz rubrike