Izklop interneta v Kazahstanu zadal udarec kriptovalutam

Množični protesti v Kazahstanu, ki je drugo največje središče za rudarjenje kriptovalut, so povzročili nemir tudi na trgu kriptovalut.
Fotografija: Center za rudarjenje kriptovalut vKazahstanu, 7. november 2021. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters
Odpri galerijo
Center za rudarjenje kriptovalut vKazahstanu, 7. november 2021. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters

Srednjeazijsko državo so v zadnjih dneh pretresli nasilni spopadi med protestniki, policijo in vojsko. Protesti so se začeli konec tedna na zahodu države, potem ko so se za več kot 100 odstotkov podražile cene plina, in so se hitro razširili po mestih po vsej državi. V sredo, 5. januarja, je bil po vsej državi ukinjen internet, in učinki izklopa so se razširili po celem svetu, čeprav naj bi bil namen zgolj motnja komunikacije protestnikov.

image_alt
Ob objavi Fedovih zapiskov padli svetovni delniški trgi, tudi zlato

Izklop interneta je, v kombinaciji z objavo povzetkov Ameriške centralne banke (Fed) z zadnjega zasedanja odbora, močno vplival na ceno bitcoina, ethra in ostalih kriptovalut. Vodilna kriptovaluta se je danes dopoldne dotaknila 41.000 dolarjev, s čimer je dosegla najnižjo raven po 29. septembru, tedenski padec pa je znašal 12 odstotkov. Pomembno je omeniti tudi ether, kriptovaluto Ethereum omrežja, ki je od objave Fedovih zapiskov padel za približno 20 odstotkov.

Središče za rudarjenje kriptovalut

Kot smo že omenili, se v Kazahstanu odvijajo množični nemiri in protesti, ki imajo tudi precej širši vpliv. Tamkajšnja vlada je namreč, z namenom motnje komunikacije protestnikov, izklopila internet po vsej državi, navaja The Guardian. Kazahstan je sicer drugo največje središče za rudarjenje kriptovalut na svetu, ki je do nedavnega gostil približno 18 odstotkov svetovnega hash rata. Več o hash ratu si lahko preberete na spodnji povezavi, kjer smo tudi poročali, da so se kripto rudarji v Kazahstanu s težavami začeli soočati že v decembru.

image_alt
Bitcoin rudarji ponovno na pot, v Kazahstanu niso več dobrodošli

V nekaj urah po kazahstanskem izpadu se je hash rate oziroma skupna računalniška moč za reševanja računskih enačb, ki se pojavijo pri rudarjenju bitcoinov in ostalih kriptovalut, močno zmanjšal. Sicer velja, da več kot je rudarjev v omrežju, večja je količina računalniške moči, ki je potrebna za rudarjenje novih bitcoinov. Če rudarji zapustijo omrežje, se hitrost hash rata zmanjša, kar preostalim rudarjem teoretično olajša pridobivanje novih kovancev in omogoča večje zaslužke.

Center za rudarjenje kriptovalut vKazahstanu, 6. november 2021. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters
Center za rudarjenje kriptovalut vKazahstanu, 6. november 2021. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters

Po podatkih rudarskega podjetja BTC.com se je hash rate od 4. januarja do 6. januarja zmanjšal za 14 odstotkov. Posledično, in v kombinaciji z nedavno objavljenimi Fedovimi zapiski, se je cena bitcoina danes dopoldne dotaknila 41.000 dolarjev. To predstavlja približno 12-odstotni padec od začetka tedna, ko se je cena bitcoina gibala v območju 47.000 dolarjev.

Kakšne so sicer napovedi za dve največji kriptovaluti?

Mike McGlone, višji strateg pri Bloombergu, predvideva, da bodo bitcoin in ostale kriptovalute imele koristi od Fedovega kvantitativnega zaostrovanja. »Pričakovanja o dvigu obrestnih mer Ameriške centralne banke v letu 2022 lahko podprejo scenarij zmage za bitcoin v primerjavi z delniškim trgom,« je McGlone zapisal v raziskovalnem zapisu, objavljenem v četrtek, 6. januarja.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Spletna stran CoinDesk poroča, da je tudi ether izgubil kar nekaj vrednosti: »V petek v zgodnjih azijskih urah je izgubil raven podpore 3300 dolarjev in se spustil na 3113 dolarjev.« Petkov padec je bil nadaljevanje padca na celotnem trgu kriptovalut, ki se je začel v sredo. Kot smo že omenili, je Fed takrat objavil zapisnik decembrskega zasedanja, ki je nakazal zaostrovanje finančnih politik in povzročil razprodajo tveganih sredstev. Ether je od objave Fedovih zapiskov padel za približno 20 odstotkov.

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
Forbes je sicer v začetku decembra zapisal: »Eden od pozorno spremljanih analitikov je izjavil, da pričakuje, da bodo ZDA leta 2022 sprejele kriptovalute, in napovedal, da je cena bitcoina na poti do 100.000 dolarjev, cena ethra pa bi lahko dosegla 5000 dolarjev.« Takrat je Forbes citiral tudi McGlona, ki je dejal: »Neomejena ponudba fiat valute bi morala vzdrževati rast cen, zlasti bitcoina in ethereuma, katerih ponudba je omejena.«

Več iz rubrike