Evropski parlament podprl strožji nadzor nad kriptovalutami

Parlament EU je v četrtek, 31. marca, podprl strožji nadzor nad prenosi kriptovalut, kar bi po mnenju industrije ogrozilo zasebnost in zavrlo inovacije.
Fotografija: Sektor kriptovalut je trenutno vreden približno 1900 milijard evrov. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Sektor kriptovalut je trenutno vreden približno 1900 milijard evrov. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Dva odbora v Evropskem parlamentu sta pripravila kompromisne medstrankarske rešitve, o katerih so včeraj glasovale stranke Evropskega parlamenta. Vse spremembe so bile sprejete, tako da so naslednja na vrsti uradna pogajanja, znana kot »trialog« med parlamentom EU, Evropsko komisijo in Svetom EU.

image_alt
Načrti za regulacijo kriptovalut v Veliki Britaniji in Rusiji

Strožji nadzor nad kriptovalutami sicer prihaja predvsem v luči boja proti pranju denarja in zagotavljanju, da se Rusija ne bo mogla ogniti sankcijam. Deležniki in poznavalci kripto industrije so opozorili, da bi predlagana pravila uvedla režim nadzora, ki bi zaviral inovacije in ogrozil zasebnost, zaradi česar EU ne bi mogla biti konkurenčna na tem področju.  

Zatiranje zasebnosti

Zakonodajalci Evropske unije so v četrtek, 31. marca, podprli strožja pravila o sledljivosti prenosov bitcoinov in ostalih kriptovalut. Osnutek zakonodaje, ki je del širšega boja proti pranju denarja (AML) in finančnemu kriminalu, bi od kripto podjetij zahteval zbiranje in izmenjavo podatkov o transakcijah v poslu, ki je doslej cvetel zaradi svoje anonimnosti, navaja Euronews.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Sektor kriptovalut, ki je trenutno vreden približno 1900 milijard evrov, je po vsem svetu še vedno podvržen neenotni ureditvi. Toda zaskrbljenost, da bi kriptovalute lahko ogrozile finančno stabilnost in se uporabljale v kriminalne namene, je pospešila prizadevanja oblikovalcev politik, da bi ta sektor spravili na noge.

V skladu s predlogom, ki ga je lani prvič predložila Evropska komisija, bi morala podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, denimo borze, pridobiti, hraniti in predložiti informacije o osebah, vključenih v prenose. Te informacije bi morale biti na voljo pristojnim organom. Ernest Urtasun, poslanec španske stranke Zelenih, je dejal, da bi to olajšalo prepoznavanje in poročanje o sumljivih transakcijah, zamrznitev digitalnega premoženja in odvračanje od tveganih transakcij.

Recept za katastrofo?

Kripto borza Coinbase je pred glasovanjem opozorila, da bodo pravila uvedla režim nadzora, ki bo zaviral inovacije, navaja Euronews. Zakonodaja bi se spopadla tudi z denarnicami, ki jih imajo posamezniki in ne borze, saj bi od njih zahtevala, da vodijo evidenco transakcij s kriptovalutami in v primeru transakcije, vredne 1000 evrov ali več, obvestijo ustrezne organe.

image_alt
Kriptovalute: IMF je Argentini pogojil posojilo z ultimatom

Zakonodajalci iz Odbora Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) in Odbora za državljanske svoboščine (LIBE) so predlagano besedilo podprli s 93 glasovi za, 14 proti in 14 vzdržanimi glasovi. Evropski parlament bo tako o besedilu glasoval na plenarnem zasedanju prihodnji teden, nato pa se bodo začel trialog, omenjen na začetku.

»Izgubili smo bitko, vendar še zdaleč ni konec,« je po glasovanju na Twitterju zapisal Patrick Hansen, vodja strategije za zagonsko podjetje Unstoppable Finance, ki se ukvarja z decentraliziranimi financami (DeFi). Besedilo je označil kot »recept za katastrofo«, zaradi katerega bodo prenosi kriptovalut bolj obremenjujoči in manj varni. Režim poročanja bi po njegovem mnenju ustvaril »zlate jame z osebnimi podatki« v zasebnih kripto podjetjih in vladnih agencijah, ki bi bile izpostavljene visokemu tveganju hekerskih vdorov.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Komisija je sicer predlagala, da se pravilo o sledljivosti uporablja za prenose, vredne 1000 evrov ali več, vendar bi v skladu z medstrankarskim parlamentarnim dogovorom veljalo za vse prenose. Urtasun je dejal, da se z odpravo minimalnega praga osnutek zakona usklajuje s pravili globalne projektne skupine za finančno ukrepanje, ki določa standarde za boj proti pranju denarja. Dejal je, da izjema za prenose nizke vrednosti ne bi bila ustrezna, saj bi se uporabniki kriptovalut lahko izognili pravilom z ustvarjanjem skoraj neomejenega števila prenosov.

Več iz rubrike