Kriptovalute: IMF je Argentini pogojil posojilo z ultimatom

Pred kratkim se je Argentina strinjala, da bo »odvračala« od uporabe kriptovalut, kar je bil pogoj IMF-a v zameno za posojilo v višini 45 milijard dolarjev.
Fotografija: Predsednik Argentine Alberto Fernandez, 3. februar 2022. Foto: Sputnik / Sergey Karpuhin / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Argentine Alberto Fernandez, 3. februar 2022. Foto: Sputnik / Sergey Karpuhin / Reuters

Argentinski senatorji so v četrtek, 17. marca, potrdili 45 milijard dolarjev (skoraj 41 milijard evrov) vreden dogovor o finančnem reševanju z Mednarodnim denarnim skladom (IMF), ki bo državi pomagal, da se izogne neizpolnjenim obveznostim. Nenavaden del sporazuma pa je, da dogovor vključuje neobičajno določbo, ki bo vlado predsednika Alberta Fernandeza prisilila, da zavzame ostro stališče proti kriptovalutam.

Odvračanje od uporabe kriptovalut

Argentino že leta pesti huda gospodarska kriza, katere posledica je tudi visoka inflacija. Južnoameriška država ima ogromen državni dolg in v preteklosti že večkrat ni poplačala svojih obveznosti, kar ji otežuje jemanje posojil na običajnih trgih.

image_alt
Mednarodni denarni sklad je zaskrbljen glede kriptovalut

Glavno mesto Argentine, Buenos Aires, je sicer medtem postalo pomembno središče razvoja blockchain tehnologije in kriptovalut. Predvsem zato, ker je gospodarski in monetarni kaos v državi prebivalce spodbudil k iskanju relativne stabilnosti in zanesljivosti kriptovalut, kot je bitcoin, navaja spletni portal The Block.  

Argentinski minister za gospodarstvo Martin Guzman, 28. januar 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Argentinski minister za gospodarstvo Martin Guzman, 28. januar 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Vendar se bodo argentinska podjetja in organizacije, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, zaradi podpisa nenavadnega sporazuma morda kmalu znašla v težavah. Pismo o nameri, ki sta ga 3. marca podpisala minister za gospodarstvo Martin Guzman in predsednik argentinske centralne banke Miguel Pesce, namreč vključuje določbo, ki bo argentinsko vlado prisilila, da zavzame ostro stališče proti kriptovalutam.

V pismu o nameri so bila podrobno opisana prizadevanja Argentine, da »odvrača od uporabe kriptovalut z namenom preprečevanja pranja denarja, neformalnosti in onemogočanja posredovanja«, da bi »dodatno zaščitila finančno stabilnost«, navaja Fortune. Argentinski regulator za preprečevanje pranja denarja (UFI) posledično ukrepa in si prizadeva ponudnike storitev na področju kriptovalut dodati na seznam subjektov, ki morajo poročati o transakcijah strank, je prejšnji teden poročal časnik Buenos Aires Times.

Negotove razmere v Argentini

Februarja se je letna stopnja inflacije v Argentini povečala na neverjetnih 52,3 odstotka, banke, vključno z JPMorgan Chase, pa napovedujejo, da se bodo cene življenjskih potrebščin leta 2022 zvišale za več kot 60 odstotkov, saj je svetovna inflacija surovin dosegla domače cene, navaja Fortune. »Dvig cen surovin po vsem svetu še dodatno priliva olje na ogenj,« je za Reuters povedal Isaias Marini, ekonomist pri svetovalnem podjetju Econviews, in dodal: »Številka za marec bo verjetno še višja od februarske.«

image_alt
Globalni dolg lani narasel na skoraj 200.000 milijard evrov

Argentinski minister za gospodarstvo Guzman je v govoru pred senatom nedavno dejal, da bo dogovor državi omogočil, da se izogne »globokemu monetarnemu in inflacijskemu stresu, ki bi iztiril gospodarsko okrevanje Argentine in vplival na porast revščine«. Medtem ko so številni argentinski senatorji pozdravili potezo za zagotovitev financiranja, so nekateri obsodili gospodarske omejitve. Dogovor z IMF ne bo zahteval le strogega stališča do kriptovalut, temveč bo prisilil tudi k zmanjšanju državnega primanjkljaja, zvišanju obrestnih mer in znatnemu zmanjšanju energetskih subvencij.

Podpredsednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner, 17. marec 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Podpredsednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner, 17. marec 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Podpredsednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner in levičarska koalicija senatorjev sta v četrtek, 17. marca, objavila pismo z naslovom 'Los Muertos no pagan las deudas', kar pomeni 'mrtvi ne plačujejo dolgov', v katerem sta ostro nasprotovala dogovoru. Zaradi naraščajoče stopnje inflacije Argentina ni le zaprosila za financiranje pri IMF, temveč je povzročila tudi porast uporabnikov podjetij za kriptovalute v državi, saj si potrošniki prizadevajo zaščititi svoje plače.

IMF je bil sicer ustanovljen leta 1944, da bi se »izognili ponovitvi konkurenčnih devalvacij valut, ki so prispevale k veliki depresiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja«. »V resnici je bil IMF ustanovljen ne toliko kot odziv na krizo, temveč kot priprava na konec vojne in obnovo Evrope,« pojasnjuje CoinDesk. IMF ni nevtralna organizacija za pomoč, temveč gospodarska roka obsežne strukture moči, kriptovalute pa očitno ogrožajo to moč, čeprav je ta grožnja za zdaj še nekoliko oddaljena.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Več iz rubrike