Globalni dolg lani narasel na skoraj 200.000 milijard evrov

To skupaj znaša 256 odstotkov celotnega globalnega bruto domačega proizvoda (BDP). Za rast je kriva pandemija covida-19.
Fotografija: Foto: Rick Wilking/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Rick Wilking/REUTERS

Mednarodni denarni sklad (IMF) je izračunal, da se je celoten globalni dolg v letu 2020 v primerjavi z letom prej povišal za 28.000 milijard na 226.000 milijard dolarjev (nekaj manj kot 200.000 milijard dolarjev). To je skupaj 256 odstotkov celotnega globalnega bruto domačega proizvoda (BDP). Za rast je kriva pandemija covida-19.

image_alt
Evrski bankovci bodo dobili novo podobo

Države so zaradi varnostnih ukrepov pomagale zaprtim gospodarstvom z dodatno deficitarno porabo, sedaj pa jim ob večji zadolženosti grozi višja inflacija. Ob tem pandemija ni končana, saj nastajajo nove različice koronavirusa, ugotavlja IMF.

Zadolževanje držav predstavlja polovico rasti globalnega dolga, ostala polovica pa je zasebni dolg. Javni dolg je v razvitih gospodarstvih v lanskem letu narasel s 70 odstotkov BDP v letu 2007 na 124 odstotkov BDP. Javni dolg sedaj predstavlja 40 odstotkov vsega globalnega dolga.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

Zasebni dolg zrasel s 164 na 178 odstotkov BDP

Zasebni dolg podjetij, razen finančnih podjetij in gospodinjstev, je prav tako zrasel v nove višave, vendar počasneje od javnega. Zrasel je s 164 odstotkov BDP na 178 odstotkov BDP v enakem obdobju.

Razvita gospodarstva in Kitajska so ustvarile 90 odstotkov od 28.000 milijard dolarjev rasti globalnega javnega dolga v letu 2020. Te države so zaradi nizkih obrestnih mer, ukrepov centralnih bank in dobro razvitih finančnih trgov lahko razširile javni in zasebni dolg.

image_alt
Ali je ECB res dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora?

V razvitih državah so proračunski primanjkljaji krepko narasli zaradi manjših davčnih prilivov ob recesiji, ki jo je povzročila pandemija. Javni dolg je v letu 2020 narasle za 19 odstotkov BDP, zasebni dolg pa za 14 odstotkov, še navaja IMF.

Več iz rubrike