Ali je ECB res dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora?

Nekateri vlagatelji Evropsko centralno banko (ECB) obtožujejo, da je dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora, saj je najvišja od uvedbe evra.
Fotografija: Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, 28. oktober 2021. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
Odpri galerijo
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, 28. oktober 2021. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Inflacija v 19-članskem evrskem območju je narasla na 4,9 odstotka, kar je najvišja vrednost od uvedbe evra leta 1999. S tem je presegla razne napovedi in povzročila pritisk na ECB naj pregleda svojo politiko izjemno nizkih obrestnih mer. Povišana inflacija pa ni le regionalen problem saj se z njo soočajo tudi ZDA in Fed, ki v decembru napoveduje pospešene spremembe fiskalne politike.

Kaj je povzročilo porast inflacije?

Nekateri vlagatelji so se na novico odzvali z obtožbami, da ECB dopušča, da inflacija uide izpod nadzora, navaja The Guardian. Evropska statistična agencija Eurostat je sporočila, da je njena prva hitra ocena inflacije v novembru dosegla najvišjo raven od začetka ustreznih evidenc leta 1997, torej dve leti pred uvedbo eura.

image_alt
Nemčija: Skok cen energentov in polproizvodov ter rekordna inflacija

Za porast inflacije so krive visoke cene plina in stroški uvoženega blaga. Cene energentov, vključno z nafto in plinom, so po podatkih Eurostata v primerjavi z novembrom 2020 poskočile za 27 odstotkov in tako zvišale skupno stopnjo inflacije iz oktobrskih 4,1 odstotka.

Predsednik Ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 28. november 2017. Foto: Joshua Roberts / Reuters
Predsednik Ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 28. november 2017. Foto: Joshua Roberts / Reuters
V Franciji se je inflacija povečala za 3,4 odstotka kar je največ v zadnjem desetletju. Med največjimi evropskimi gospodarstvi so cene največ poskočile v Nemčiji, kjer je stopnja inflacije narasla na šest odstotkov. V Estoniji je stopnja inflacije poskočila za 8,4 odstotka, v Litvi pa je dosegla 9,3 odstotka.

Tudi druga razvita gospodarstva so od poletja doživljala podobne inflacijske pritiske. V ZDA so oktobra zabeležili 6,2-odstotno stopnjo inflacije, kar je največji 12-mesečni skok po letu 1990, pojasnjuje The Guardian. Medtem so se cene v Združenem kraljestvu v istem obdobju na letni ravni v povprečju zvišale za 4,2 odstotka.

Od ECB ni pričakovati drastičnih ukrepov glede inflacije

V sredo je britanski maloprodajni konzorcij (BRC) sporočil, da so se skupne cene v trgovinah novembra zvišale najhitreje od maja 2019. BRC-jev indeks cen v trgovinah NielsenIQ je pokazal, da je bil 0,4-odstotni skok po oktobrskem padcu za 0,3 odstotka odziv na rast cen hrane in upočasnitev deflacije pri ne-živilih.

image_alt
Fed: Powell o pospešenem umiku finančne podpore gospodarstvu

Podatek BRC temelji na cenah košarice 500 živilskih in neživilskih izdelkov v trgovinah, zato se razlikuje od indeksa cen življenjskih potrebščin, ki ga uporablja Urad za državno statistiko in upošteva tudi stroške prevoza, komunalnih storitev in prehrane.

Charles Hepworth, investicijski direktor pri družbi GAM Investments, je dejal, da je skok inflacije v evroobmočju nad povprečno 4,5-odstotno napovedjo izkušenih ekonomistov »še naprej kaže na nemogoče neskladno trditev centralnih bankirjev, da je ta inflacija zaradi stroškov zgolj prehodna«.

Evropska centralna banka (ECB), Frankfurt, Nemčija. Foto: Yann Schreiber / AFP
Evropska centralna banka (ECB), Frankfurt, Nemčija. Foto: Yann Schreiber / AFP
Christine Lagarde iz ECB je doslej tako kot Fed-ov Jerome Powell in večina guvernerjev centralnih bank vztrajala, da bodo inflacijski pritiski le začasni in da bodo leta 2022 verjetno začeli upadati. Hepworth je dejal, da bo to stališče kljub pojavu omikron različice covida-19 in možnosti, da negativno vpliva na okrevanje po pandemiji, pod drobnogledom.

Investicijski direktor pri družbi GAM Investments meni, da so cenovni pritiski ne bodo kmalu umirili in da so že ušli izpod nadzora. »[…] Težko je slediti argumentu, da se bodo kmalu umirili.« Tudi osnovna stopnja inflacije v evro območju, ki izloča potencialno nestabilne postavke, kot so alkohol, energija, hrana in tobak, je novembra poskočila z dveh na 2,6 odstotka na letni ravni.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Pričakuje pa se, da bodo uradniki ECB zavzeli bolj previdno stališče in se bodo vzdržali pred napovedjo večjih sprememb fiskalne politike, medtem ko se bodo izvajali testi vpliva omikron različice na inflacijo, navaja The Guardian. Če bi omikron začel vplivati na raven rasti, bi se cene kot je nafta verjetno znižale, kar bi zmanjšalo stopnje inflacije po vsem svetu.

Jack Allen-Reynolds, višji ekonomist za Evropo pri Capital Economics, je dejal: »Varianta omikron je še povečala stopnjo negotovosti, vendar za zdaj domnevamo, da bo imela na inflacijo precej majhen vpliv.«

Več iz rubrike