Načrti za regulacijo kriptovalut v Veliki Britaniji in Rusiji

Velika Britanija bo v prihodnjih tednih razkrila načrte za regulacijo kriptovalut. Nekateri viri menijo, da bodo ti ugodni za industrijo.
Fotografija: Bankovci ruskega rublja in bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bankovci ruskega rublja in bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Britanski finančni minister Rishi Sunak naj bi v prihodnjih tednih napovedal nov regulativni režim za kriptovalute. Načrti bodo osredotočeni zlasti na t. i. stabilne kovance (ang. stablecoine) - digitalna premoženja, katerih vrednost je vezana na obstoječe valute, denimo ameriški dolar.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Po drugi strani pa je tudi močno sankcionirana Rusija vedno bolj naklonjena uporabi bitcoina in ostalih kriptovalut v svojem gospodarstvu. Predsednik ruske vlade in ministrstvo za gospodarski razvoj sta nedavno podprla prizadevanja za ureditev kriptovalut in njihovo vključitev v gospodarstvo države.

Nov regulativni režim za kriptovalute v Veliki Britaniji

Britanski finančni minister naj bi v prihodnjih tednih objavil izjavo o novem regulativnem režimu za kriptovalute, so za CNBC povedali štirje viri, ki so želeli ostati anonimni, saj informacije še niso bile objavljene. Podrobnosti načrtov se še vedno oblikujejo, vendar viri pravijo, da bodo verjetno ugodni za industrijo in bodo zagotovili pravno jasnost za sektor, ki je bil doslej večinoma brez regulacije.

Britanski finančni minister Rishi Sunak, 23. marec 2022. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters
Britanski finančni minister Rishi Sunak, 23. marec 2022. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters
Po navedbah virov so uslužbenci britanskega ministrstva za finance pokazali pripravljenost razumeti zapletenost trga kriptovalut in stabilnih kovancev, ki so - kot smo že omenili - vezani na vrednost obstoječih valut. V zadnjih nekaj letih so stabilni kovanci sicer doživeli eksponentno rast glede uporabe vzporedno z naraščajočim zanimanjem za kriptovalute na splošno.

Tether (USDT), največji stabilni kovanec na svetu, ima zdaj skupno ponudbo v obtoku v višini več kot 80 milijard dolarjev, torej skoraj 73 milijard evrov. Pred dvema letoma je imel 'zgolj' približno štiri milijarde dolarjev. Ta sredstva so povzročila tudi zaskrbljenost regulatorjev, da ti morda niso v celoti podprti z enakovredno količino rezerv ter da se uporabljajo za pranje denarja in druge nezakonite dejavnosti, navaja CNBC.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Angleška centralna banka Bank of England (BoE) je pred kratkim pozvala oblikovalce politik, naj razširijo regulativne okvire za omejitev tveganj, ki jih kriptovalute predstavljajo za finančno stabilnost. Namestnik guvernerja BoE Sam Woods je več direktorjem bank poslal pismo, v katerem je zapisal, da se je »povečalo zanimanje« bank in investicijskih podjetij za »vstop na različne trge kriptovalut«.

Poteza britanskega finančnega ministrstva se sicer obravnava kot odgovor na izvršno odločbo ameriškega predsednika Joeja Bidna, o kateri smo že pisali. Britanski finančni regulativni organ FCA je dejal, da »veliko število« kripto podjetij trenutno ne izpolnjuje zahtevanih standardov za preprečevanje pranja denarja. V register se je uvrstilo le 33 podjetij. Več kot 80 odstotkov podjetij, ki jih je ocenil regulator, je svoje vloge umaknilo ali pa so bile zavrnjene.

Rusija prav tako pospešeno sprejema kriptovalute

Foto: Florence Lo / Reuters
Foto: Florence Lo / Reuters
Rusija, ki je zaradi invazije na Ukrajino močno sankcionirana, želi sicer Zahodu prodajati plin le v zameno za rublje ali zlato, »prijateljskim« državam, kot sta Kitajska in Turčija, pa za nacionalno valuto ali bitcoine, je pojasnil poslanec ruskega parlamenta (dume) Pavel Zavalny. Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo, 23. marca, dejal, da bo Rusija za plin, prodan »neprijaznim« državam, zahtevala plačilo v rubljih.

Predsednik ruske vlade Mikhail Mishustin in rusko ministrstvo za gospodarski razvoj sta podprla prizadevanja za regulacijo kriptovalut in njihovo vključitev v gospodarstvo države. Do vedno širše podpore sicer prihaja ob vse večjih sankcijah zaradi vojne v Ukrajini, ki Rusiji omejujejo dostop do svetovnih financ.

image_alt
Povračilni ukrepi: Rusija za dobavo plina zahteva plačilo v rubljih

Ruske oblasti si kljub vztrajnemu nasprotovanju centralne banke prizadevajo za sprejetje celovitega pravnega okvira za kriptovalute. Pristop finančnega ministrstva, ki se zavzema za legalizacijo, pridobiva podporo drugih vladnih institucij in uradnikov, še toliko bolj zdaj, ko se Rusija sooča s sankcijami brez primere, vključno s finančnimi omejitvami.

Medtem ko želi ruska centralna banka CBR prepovedati številne dejavnosti, povezane s kriptovalutami, vključno z izdajanjem, trgovanjem in rudarjenjem digitalnih valut, je ruski premier razkril, da je njegov kabinet pripravljen regulirati dejavnosti, kot je rudarjenje kriptovalut. »To je bilo podrobno opredeljeno v konceptu. Odobrili smo ga,« je po poročanju vladne tiskovne službe sklenil Mishustin.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Več iz rubrike