Včasih je delal v McDonalds'u, danes je kriptomilijonar

Spoznajte kitajca, ki ga imenujejo kralj kriptovalut.
Fotografija: Zhao Changpeng je preden je postal kralj kriptovalut, opravljal naključna dela, da je lahko preživljal svojo družino. Foto: Getty Images.
Odpri galerijo
Zhao Changpeng je preden je postal kralj kriptovalut, opravljal naključna dela, da je lahko preživljal svojo družino. Foto: Getty Images.

Preden je Zhao Changpeng postal kralj kriptovalut, je opravljal naključna dela, da je lahko preživljal svojo družino. Na dan 10. januarja so ga glede na indeks Bloomberg Billionaires razglasili za 14. najbogatejšega človeka na svetu. Njegova neto vrednost znaša približno 84 milijard evrov. ​Poslovnež je v kripto krogih zaradi svojega drznega pristopa h kriptovalutam znan kot pionir. Zanimivo je, da svoje znanje rad prenaša tudi na druge. Na spletni strani svojega podjetja Binance odgovarja tudi na vprašanja svojih oboževalcev, zaradi česar je postal kultna osebnost v svojem poslu.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Kdo pravzaprav je Zhao?

Zhao se je rodil v kitajski provinci Jiangsu. Ko je dopolnil 12 let, je bil njegov oče, po poklicu univerzitetni profesor, izgnan, saj je Kitajska v tistih časih preživljala kulturno revolucijo. Družina se je preselila v Vancouver v Kanado. Zhao je takrat opravljal različna dela, da je preživljal svojo družino. Delal je celo v McDonald'su. Kasneje se je odločil za študij računalništva. Leta 2013 so ga med igro pokra spodbudili, da nekaj denarja vloži v bitcoin. Na svojem blog podjetja Binance je zapisal, da je kasneje prodal svoje stanovanje, da bi lahko kupil več bitcoinov. Leta 2017 je ustanovil borzo kriptovalut Binance in se po nestabilnem začetku osredotočil na ustvarjanje velikih količin ob nizkih provizijah. Strategija je očitno delovala.

Zhao Changpeng, kriptomilijinar in direktor podjetja Binance. Foto: Osebni arhiv Binance.
Zhao Changpeng, kriptomilijinar in direktor podjetja Binance. Foto: Osebni arhiv Binance.

Zaradi hitro rastočega bogastva med 20 najbogatejših na svetu

Bloomberg poroča, da je ocena Zhaova bogastva temelji na njegovem 90-odstotnem deležu v podjetju Binance. Fortune navaja, da so različne ocene Zhaovega bogastva posledica tega, da je o financah Binance malo znanega. Navajajo tudi, da so Binance največja svetovna banka za kritpovalute, ki obdeluje kar okrog 150 milijard evrov poslov na dan, vendar podjetje ne razkriva svojih finančnih poročil. Zhaovo hitro rastoče bogastvo ga je pripeljalo med 20 najbogatejših ljudi na svetu.

image_alt
Svetovni bogataši, ki niso nikoli dokončali študija

Wall Street Journal poroča, da je Kitajska leta 2021 vse transakcije, povezane s kriptovalutami, razglasila za nezakonite, s čimer je dejansko izgnala Binance. Zdaj imajo njegove pisarne sedež v Singapurju, prijavljeni pa so na Kajmanskih otokih. Medtem sta ameriško ministrstvo za pravosodje in davčna služba začela preiskave glede tega, ali se podjetje uporablja kot sredstvo za pranje denarja in utajo davkov.

Zhao svetuje, da se osredotočite na to, koliko ljudem lahko pomagate

Zhao je novembra 2021 na Bloombergovem forumu za novo gospodarstvo v Singapurju govoril o impresivnem povečanju bogastva njegovega podjetja. Dejal je, da Binance na povprečen dan opravijo transakcije v vrednosti približno 35 milijard evrov. Kljub izjemni rasti se zdi, da mu ni mar za bogastvo in uvrstitve. Na Twitterju je enkrat celo dejal: »Ne skrbite za uvrstitve. Osredotočite se na to, koliko ljudem lahko pomagate.« Naslednji dan je dodal: »Namesto lestvice bogastva bi morala obstajati lestvica dobrodelnih in filantropskih prizadevanj.«

Zhao je redno viden v ZAE, saj so ga decembra lani opazili na Veliki nagradi Abu Dhabija v družbi kraljevih in slavnih osebnosti. DNA India poroča, da je Changpeng lani kupil hišo v Dubaju in na otoku Palm Jumeirah pogosto prireja razkošne večerje. Pravi, da je to izkaz podpore »progresivnim« regijam, ki podpirajo kriptovalute.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike