Združeno kraljestvo pošilja mešane signale v svet kriptovalut

Politika Združenega kraljestva vabi kripto industrijo na Otok, ta pa se nato sooči z enim izmed najstrožjih, vendar najbolj spoštovanih regulatorjev na svetu.
Fotografija: Britanski Organ za finančno poslovanje (FCA). Foto: Toby Melville / Reuters
Odpri galerijo
Britanski Organ za finančno poslovanje (FCA). Foto: Toby Melville / Reuters

Industrija kriptovalut in blockchain tehnologije postaja vedno bolj razširjena in tudi vedno bolj donosna. Globalne naložbe v ta sektor so leta 2021 celo presegle 30 milijard dolarjev, zaradi česar mnoge države in jurisdikcije po svetu spreminjajo oziroma prilagajajo svoja stališča do kriptovalut. V želji, da bi deležniki iz kripto industrije delovali in ustvarjali dobičke pri njih, jih poskušajo medse zvabiti z ugodnimi regulativnimi pogoji, kjer pa se zgodba malce bolj zaplete.

Združeno kraljestvo Velike Britanije se sooča z ravno takšnim problemom, kjer politiki z raznimi obljubami in prilagojenimi regulativnimi okviri vabijo kripto industrijo. Ta pa se nato sooči z britanskim Organom za finančno poslovanje (FCA), ki velja za enega izmed najstrožjih na svetu, kar mu prinaša tudi določen ugled.

image_alt
Velika Britanija namerava izkoristiti potencial kriptovalut

FCA je sicer tudi že večkrat zavrnil kripto borzo Bitstamp, ki sta jo leta 2011 v Sloveniji ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak. Slednja je nato našla sedež v Luksemburgu, od leta 2020 pa je njen izvršni direktor britanski poslovnež Julian Sawyer.

Družba Bitstamp je želela pridobiti prednost

Družba Bitstamp je leta 2013 začela s prvimi prizadevanji za vzpostavitev sedeža v Londonu, ki velja za drugo največje finančno središče na svetu, takoj za New Yorkom. V Sloveniji ustanovljena borza kriptovalut je iskala novo bazo za svojo globalno širitev, evropska finančna prestolnica pa je pridobivala sloves središča za naložbe in talente na področju finančne tehnologije.

Eden izmed soustanoviteljev kritpo borze Bitstamp, Damijan Merlak, Ljubljana, 22. november 2017. Foto: Vogel Voranc / Delo
Eden izmed soustanoviteljev kritpo borze Bitstamp, Damijan Merlak, Ljubljana, 22. november 2017. Foto: Vogel Voranc / Delo
Del privlačnosti je bila tudi priložnost, da že zgodaj vzpostavi odnos z britanskim regulativnim organom FCA (ang. Financial Conduct Authority), enim najbolj spoštovanih regulatorjev na svetu. Podjetje je menilo, da je regulacija nastajajoče industrije kriptovalut neizogibna, zato je želelo prehiteti svoje tekmece, navaja Financial Times.

Vendar je bil načrt prekinjen, saj je FCA dejal, da nima pooblastil za nadzor kriptovalut, in le dve leti pozneje se je borza umaknila v Luksemburg, kjer ostaja še danes. Vtis, da Združeno kraljestvo ni naklonjeno hitro razvijajočemu se svetu digitalnega premoženja, se je sicer okrepil leta 2019, ko je regulator prepovedal izvedene finančne instrumente s področja kriptovalut za male vlagatelje in opozoril, da je trgovanje z njimi »podobno igranju na srečo«.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Leta 2021, potem ko je Bitstamp zrasel v eno od 15 največjih kripto borz na svetu po obsegu, je sledil ponovni poskus, ko je FCA uvedel shemo registracije v Združenem kraljestvu za podjetja, ki ponujajo kriptovalute. Tudi v tem primeru je bila družba neuspešna in je na koncu svojo vlogo umaknila. Julian Sawyer, britanski poslovnež in trenutni izvršni direktor borze, pravi, da Velika Britanija potrebuje »dolgoročni načrt, ki nam omogoča, da razmislimo, kam želimo vlagati svoj denar in sredstva. Menim, da je to velika priložnost za Združeno kraljestvo. To je eden naših največjih trgov.«

Vabilo kripto industriji

V začetku aprila je sicer britanski minister za finance Rishi Sunak predstavil ugodnejši regulativni okvir za kriptovalute in pojasnil, da je to del načrta za zagotovitev, da bo britanska industrija finančnih storitev vedno v ospredju na področju tehnologije in inovacij, o čemer smo že pisali. Minister za finančne storitve John Glen je ob dogodku celo dejal: »Če obstaja eno sporočilo, s katerim želim, da danes odidete od tu, je to, da je Združeno kraljestvo odprto za poslovanje - odprto za kripto podjetja.«

Rishi Sunak, britanski minister za finance, 18. marec 2022. Foto: Phil Noble / Reuters
Rishi Sunak, britanski minister za finance, 18. marec 2022. Foto: Phil Noble / Reuters
Njegov govor, v katerem sicer ni bilo veliko podrobnosti o načrtu, je pomenil vstop Združenega kraljestva v globalno tekmovanje, kjer želijo večje in 'pomembnejše' države prepričati kripto podjetja, da se naselijo v njihovih jurisdikcijah. Gre za tekmo, ki se je okrepila, odkar so svetovni organi spoznali obseg kapitalskih tokov, ki se stekajo v tovrstne tehnologije, ki lahko potrošnikom prinesejo cenejše in hitrejše transakcije ter ponovno vzpostavijo zaupanje v finančni sistem.

Vendar pa ta panoga s seboj prinaša nekaj 'težke' prtljage, od pomislekov glede nadzora nad pranjem denarja do špekulativnih trgovalnih produktov, ki se prodajajo malim, večkrat nepoučenim vlagateljem. Zaradi tega bi lahko bil pristop vlade Združenega kraljestva, ki je k panogi pristopila »odprtih rok«, v nasprotju s FCA, navaja Financial Times.

Velika Britanija je že izgubila prednost

Vendar pa v očeh številnih britanskih politikov država že zaostaja za drugimi v tekmi za pridobitev 'kripto denarja'. Singapur, denimo, je lani poskušal pridobiti zvestobo podjetij, ki bežijo pred kitajskim zatiranjem kriptovalut, in ponudil regulativni režim, prilagojen tej panogi, namesto da bi jo vpeljal v obstoječa finančna pravila. Nekateri regulatorji so se sprijaznili, da digitalnega premoženja ni lahko umestiti v tradicionalna bančna in tržna pravila, ki zajemajo večino vidikov finančnih storitev, od delnic do obveznic, izvedenih finančnih instrumentov in posojil.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Predsednik Joe Biden je marca izdal izvršni ukaz, s katerim je ameriškim regulatorjem in vladnim službam določil usmeritve glede njihovih prizadevanj za urejanje kriptovalut v ZDA. Nemčija in Švica sta prilagodili svoje regulativne režime, medtem ko je Dubaj po ustanovitvi svojega posebnega regulativnega organa za virtualno premoženje požel pohvale v tem sektorju.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Lisa Cameron, vodja britanske parlamentarne skupine za kriptovalute, si je nedavno ogledala »kripto dolino« - kjer so svoje poslovalnice vzpostavile banke in borznoposredniške hiše - v švicarskem kantonu Zug. Kot pravi, je bila po obisku še bolj prepričana, da je Združeno kraljestvo »malce v zaostanku«.

Izstop Velike Britanije iz EU je njeni privlačnosti za kripto sektor dodal še eno dimenzijo. »Če gredo druge [države] prve, postavijo [regulativne] standarde. Ali želite, da druge jurisdikcije določajo vaše standarde?« se sprašuje Jana Mackintosh, izvršna direktorica za plačila pri lobistični skupini UK Finance.  Za pridobitev kripto poslov bo moralo Združeno kraljestvo ponuditi kriptovalutam prijaznejše in manj zahtevno regulativno okolje kot EU ali ZDA.

Razhajanje med politiki in regulatorji

»Opažamo rahlo razhajanje stališč med politiki, ki želijo svojo jurisdikcijo promovirati kot odprto za kriptovalute, in regulatorji, ki so zelo nervozni in na tem področju vidijo potencialno sistemsko tveganje ter želijo preprečiti škodo za potrošnike,« pravi Joby Carpenter, globalni vodja za kripto premoženje pri Združenju certificiranih strokovnjakov za preprečevanje pranja denarja, ki je do leta 2019 delal pri FCA.

image_alt
Bančni velikani odločno vstopajo v svet kriptovalut

Organ FCA je za številna kripto podjetja sicer posebna nadloga, navaja Financial Times. Slabi občutki so dosegli vrhunec marca zaradi registra, ki ga je FCA vzpostavil za podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu, ki se ukvarjajo z dejavnostjo, povezano s kriptovalutami (v katerega se Bitstamp ni mogel vključiti).

Register je sicer namenjen zagotavljanju skladnosti kripto podjetij z britanskimi pravili o pranju denarja in financiranju terorizma, na koncu pa je zavrnil večino prijavljenih. Lobistična skupina CryptoUK ocenjuje, da je 80 odstotkov britanskih podjetij, ki so se prijavila, te prijave pozneje umaknilo, številna pa so se preselila v tujino. Podjetja, ki so zapustila Združeno kraljestvo, lahko običajno še naprej oskrbujejo svoje britanske stranke, zaradi česar imajo regulatorji le malo dejanskega nadzora nad podjetji, ki imajo še vedno na tisoče britanskih strank.

image_alt
Indijska finančna ministrica za globalno regulacijo kriptovalut

Organ FCA sicer trdi, da ni proti kriptovalutam. »Kriptovalute so za nas prednostna naloga,« je regulator navedel v izjavi, vendar dodal, da je njihova odgovornost, da zagotovi ustrezno stopnjo zaščite potrošnikov. »Določili smo dosegljiv standard, ki se zahteva za registracijo pri nas za namene [preprečevanja pranja denarja]. Osredotočili smo se na zagotavljanje, da podjetja niso kanal za pranje denarja in da imajo sisteme za ustrezno obvladovanje tveganj finančnega kriminala. Še naprej bomo tesno sodelovali z ministrstvom za finance, ki je določilo obseg regulacije kriptovalut v Združenem kraljestvu,« je bilo zapisano v izjavi.

Več iz rubrike