Indijska finančna ministrica za globalno regulacijo kriptovalut

Nirmala Sitharaman: »Mislim, da bo največje tveganje za vse države na vseh področjih vidik pranja denarja in vidik uporabe valut za financiranje terorizma.«
Fotografija: Indijska ministrica za finance Nirmala Sitharaman, 1. februar 2022. Foto: Anushree Fadnavis / Reuters
Odpri galerijo
Indijska ministrica za finance Nirmala Sitharaman, 1. februar 2022. Foto: Anushree Fadnavis / Reuters

Indijska ministrica za finance Nirmala Sitharaman se je v razpravi, ki jo je v Washingtonu gostil Mednarodni denarni sklad (IMF), zavzela za globalni okvir za ureditev kriptovalut, zlasti njihove potencialne uporabe pri pranju denarja in financiranju terorizma. Kripto industrija načeloma prikimava pobudi Sitharamanove, da so globalni predpisi nujni, vendar opozarja, da to ne bo lahka naloga.

Ali bodo vlade sprejele decentralizacijo?

Osnovna ideja kriptovalut je zakoreninjena v decentralizaciji, zato jo morajo vlade, množice in vse finančne institucije popolnoma sprejeti, če bi želele vzpostaviti globalni okvir za regulacijo kriptovalut. Industrija kriptovalut se sicer pridružuje pobudi indijske finančne ministrice in pravi, da so globalni predpisi nujni, saj nobena država tega ne more obvladati sama, povzema Economic Times. Vendar pa to ne bo lahka naloga, so opozorili.

image_alt
Velika Britanija namerava izkoristiti potencial kriptovalut

»Svetovno priznan okvir, ki bo omogočal ugoden pogled na digitalne valute, je nujen,« je dejal Arijit Mukherjee, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Yunometa, ki poganja spletno tržnico z NFT (nezamenljivimi) žetoni. Indija je sicer nedavno uvedla 30-odstotni davek na dobiček od prodaje kriptovalut, skupaj s spremljanjem, kdo je opravljal transakcije s temi sredstvi.

Kljub 30-odstotnemu davku, je Indija nastajajoča velesila na področju kriptovalut. Foto: Shutterstock
Kljub 30-odstotnemu davku, je Indija nastajajoča velesila na področju kriptovalut. Foto: Shutterstock
»Temna stran spleta in tehnoloških inovacij omogoča nezakonitim silam, da izkoristijo takšne priložnosti,« meni Pratik Gauri, ustanovitelj in izvršni direktor blockchain podjetja 5ire. »Vendar ta težava ni značilna samo za kriptovalute.« Čeprav ni mogoče popolnoma izključiti, da se kripto premoženje uporablja za pranje denarja in druge goljufive dejavnosti, se lahko tovrstnemu premoženju vseeno lažje sledi, kot gotovini, ki nima digitalnih sledi.

Nedavna uhajanja Panamskih in Pandorinih dokumentov so nas naučila, da ima praksa izogibanja davkom in skrivanja ilegalno pridobljenih dobičkov številne ponudnike storitev tako za kriminalce kot za zakonite korporacijske velikane, je dodal Gauri.

Homogen regulativni okvir

Po nagovoru Sitharamanove je IMF obljubil, da bo razširil svoje delo na področju kriptovalut, da bi razvil soglasje za obravnavo digitalnega premoženja. Tudi vodja IMF-a Kristalina Georgieva je zaskrbljena zaradi naraščajoče priljubljenosti zasebnega kripto premoženja. Pred vladami na svetovni ravni je sicer hud izziv zaradi hitrosti inovacij, ki se dogajajo v tem prostoru, zaradi česar bi se morali mednarodni vladni organi odzvati v hipu, da bi jih dohiteli, navaja Economic Times.

Vendar pa je Gauri iz podjetja 5ire drugačnega mnenja: »Blockchain tehnologija in bitcoin sta bila ustvarjena prav zato, da bi se izognili enotnemu centralnemu nadzoru, zato menim, da bi morale vlade po vsem svetu to sprejeti, namesto da se proti temu borijo.«

image_alt
Bančni velikani odločno vstopajo v svet kriptovalut

Tržni strokovnjaki menijo, da je Indija na področju kriptovalut in blockchain tehnologije nastajajoča velesila, ki ima močan potencial za vodenje množičnega sprejemanja digitalnega premoženja, če bo negovana z zdravim regulativnim okoljem.

Jennifer Lu, soustanoviteljica kripto menjalnice CoinStore, je dejala, da morajo države po vsem svetu sodelovati in ustvariti homogen regulativni okvir za urejanje industrije kriptovalut in blockchaina. »Trdno smo prepričani, da ima Indija kot trg kriptovalut ogromen potencial za ustvarjanje delovnih mest in prispevanje k rasti gospodarstva države,« je dodala Lujeva.

Tanka meja med regulacijo in zaviranjem razvoja

Tanka meja med regulacijo in zaviranjem razvoa. Foto: Shutterstock
Tanka meja med regulacijo in zaviranjem razvoa. Foto: Shutterstock
Evropska unija prav tako uvaja širši okvir za regulacijo kriptovalut, znan kot MiCA, ki bo urejal vse izdajatelje in ponudnike storitev v EU, ki se ukvarjajo s kripto premoženjem. Evropski parlament je nedavno odobril osnutek uredbe, o katerem se bo pogajal z izvršilno vejo oblasti EU in voditelji držav članic. Uredba je sicer zasnovana dobronamerno, vendar bi lahko z nekaterimi spornimi predpisi močno omejila razvoj in napredek na tem področju.

Sredi meseca aprila je več kot 40 vodilnih kripto podjetij EU pozvalo, naj od kripto podjetij ne zahteva razkritja podrobnosti o transakcijah in naj omeji poskuse, da bi omejila hitro rastoče decentralizirane finančne (DeFi) platforme. V pismu, ki ga je videl Reuters, so kripto podjetja pozvala oblikovalce politik, naj zagotovijo, da njihovi predpisi ne presegajo pravil, ki so že v veljavi v okviru globalne projektne skupine za finančno ukrepanje (FATF), ki določa standarde za boj proti pranju denarja.

image_alt
Predlog o obdavčitvi virtualnih valut roma v DZ; to so ključne točke

V odzivu na glasovanje prejšnji mesec je 46 evropskih voditeljev in organizacij kripto industrije v pismu zapisalo, da bodo predlogi »ogrozili vsakega lastnika digitalnega premoženja«, saj bodo privedli do javnega razkritja podrobnosti o transakcijah in naslovov denarnic. To bi zmanjšalo zasebnost in varnost imetnikov kripto sredstev, so navedli organizatorji pisma.

Več iz rubrike