7 najbogatejših Zemljanov

Po podatkih Forbesa je leta 2022 na svetu 2668 milijarderjev, 87 manj kot lani, a so ti bogatejši.
Fotografija: Bill Gates. Foto: POOL /REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates. Foto: POOL /REUTERS

Po zadnjih podatkih Forbesa je leta 2022 na svetu okoli 2755 milijarderjev, od tega je večina ustanoviteljev tehnoloških podjetij. Ker je večji del njihovega premoženja v obliki delnic podjetja, s katerimi trgujejo na borzi, neto vrednost niha glede na tržno vrednost.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Forbes je sestavil seznam trenutno najbogatejših ljudi na svetu.

Elon Musk

Elon Musk je (še vedno) na vrhu lestvice najbogatejših Zemljanov, predvsem zaradi 17-odstotnega deleža v podjetju Tesle. Njegovo bogastvo se je namreč dramatično povečalo, odkar so cene delnic Tesle močno poskočile. Neto vrednost Muska je trenutno ocenjena na 210 milijard dolarjev.

Bernard Arnault

Neto premoženje Bernarda Arnaulta znaša po Forbesovih navedbah 140,8 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na drugo mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Predsednik in izvršni direktor največjega modnega podjetja LVMH ima 97,5-odstotni delež v podjetju Christian Dior v vrednosti 126 milijard dolarjev, drugi največji vir prihodkov pa je 24,4 milijarde dolarjev težko delno lastništvo podjetja Moelis & Company.

image_alt
Rekordno premoženje ruskih oligarhov

Jeff Bezos

Ustanovitelj Amazona se je znašel na tretjem mestu z neto vrednostjo 133 milijard dolarjev. Največji vir njegovega premoženja je 10-odstotni delež v podjetju Amazon, ki se je močno povečal med pandemijo, ko so delnice podjetja skočile za 76 odstotkov. Drugi vir premoženja vključuje delež podjetja Blue Origin v vrednosti 9,15 milijarde dolarjev.

Bill Gates

Na četrtem mestu ostaja Bill Gates z neto vrednostjo 125,3 milijarde dolarjev. Največji vir premoženja predstavlja 1,3-odstotni delež v Microsoftu, ki je ocenjen na 30,8 milijarde dolarjev. Ostalo premoženje pa vključuje številne naložbe v energetska podjetja in nepremičnine.

image_alt
ZDA: V pripravi minimalni davek za milijarderje

Warren Buffett

Peto mesto na lestvici zaseda Warren Buffett z neto vrednostjo 112 milijard dolarjev. Večina njegovega premoženja izhaja iz 16-odstotnega deleža družbe Berkshire Hathaway. Buffett je znan kot zelo uspešen vlagatelj in eden večjih kritikov Bitcoina.

Gautam Adani

Gautam Adani je predsednik in ustanovitelj družbe Adani Group, multinacionalnega konglomerata, ki se ukvarja z razvojem in delovanjem pristanišč v Indiji. Leta 2020 je pridobil 74-odstotni delež mednarodnega letališča Mumbai v Indiji, kar je pripomoglo, da je maja leta 2022 postal najbogatejša oseba v Indiji in Aziji in šesti najbogatejši Zemljan.

Gautam Adani. Foto: Wikipedia
Gautam Adani. Foto: Wikipedia

Trenutno je Adani ocenjen na 105,7 milijarde dolarjev.

Mukesh Ambani

Najbolj uspešen Indijski podjetnik, na lestvici najbogatejših oseb zaseda sedmo mesto. Največji vir premoženja predstavlja 45-odstotni delež v Reliance Industries, ocenjen na 88,9 milijarde dolarjev, sicer pa ima v lasti številne nepremičnine v skupni vrednosti 410 milijonov dolarjev. Je tudi član upravnega odbora Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum). Trenutno je premoženje Ambanija ocenjeno na 97,6 milijarde dolarjev.

image_alt
Elon Musk: "Kupim ti konja za seks"

Več iz rubrike