Rekordno premoženje ruskih oligarhov

Tik pred začetkom vojne je bogastvo ruskih milijarderjev znašalo skoraj 21 odstotkov ruskega BDP, kar potrjuje, da je njihov status izjemno močan.
Fotografija: Roman Abramovič. Foto: John Sibley/Reuters
Odpri galerijo
Roman Abramovič. Foto: John Sibley/Reuters

Premoženje ruskih oligarhov je v primerjavi z vrednostjo ruskega gospodarstva izjemno. Glede na Bloombergov indeks milijarderjev je po napadu Rusije na Ukrajino sicer velik del tega bogastva izhlapel, saj so ruski delniški trgi ob novici o invaziji občutno padli, hkrati pa se je po svetu začela razprodaja ruskega premoženja.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Švedska - država bogatašev

Tik pred začetkom vojne je bogastvo ruskih milijarderjev znašalo skoraj 21 odstotkov ruskega BDP, kar potrjuje, da je njihov status izjemno močan. Po podatkih spletne strani Statista je bilo 10. marca bogastvo ruskih milijarderjev v primerjavi z BDP države še vedno višje kot v ZDA, Kanadi in nekaterih evropskih državah.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Velik delež bogastva milijarderjev v primerjavi z državnim BDP je zaznan tudi v ZDA in na Švedskem (15 odstotkov), medtem ko je v Avstraliji ta precej nižji (osem odstotkov).

Kljub temu, da je Švedska razmeroma majhna država, gosti veliko bogatašev, k čemur pripomorejo globalno uveljavljena podjetja, kot so H&M, Ikea, Securitas in Tetra Pak.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Rusi bogatejši od Američanov

Na lestvici, ki prikazuje razmerje med bogastvom premožnih in državnim BDP, sta se visoko uvrstili tudi Francija in Indija. Predvsem na račun izjemno bogatih posameznikov, kot je izvršni direktor LVMH Bernard Arnault, katerega neto vrednost je trenutno ocenjena na 126 milijard evrov, in Indijski poslovnež Mukesh Ambani z neto vrednostjo 80 milijard evrov.

Kljub temu da je med vsemi milijarderji, uvrščenimi na Bloombergov indeks, kar 35 odstotkov ameriških državljanov, je premoženje ruskih oligarhov v primerjavi z državnim BDP še vedno višji kot v ZDA, navaja Forbes.

Foto: Posnetek zaslona/Statista
Foto: Posnetek zaslona/Statista

Kljub močnemu gospodarstvu zelo nizek delež bogastva

Po mnenju poznavalcev je 85 odstotkov premoženja ruskih oligarhov mogoče pripisati posebni skupini, v katero spadajo predvsem tesni sodelavci političnih veljakov, ki so deležni donosnih položajev v poslovanju. Politiki tako uporabljajo razred zvestih in vplivnih za utrjevanje svoje moči, menijo poznavalci.

V državah, kjer ni izjemno premožnih posameznikov, je razmerje med neto vrednostjo milijarderjev in BDP države veliko nižji. V Nemčiji na primer predstavlja bogastvo milijarderjev v primerjavi z državnim BDP sedem odstotkov, v Združenem kraljestvu pa samo štiri odstotke.

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Kitajska ima močno gospodarstvo, kljub temu pa znaša delež bogastva najbogatejših v primerjavi z BDP le 5,7 odstotka. Neto vrednost najbogatejšega Kitajskega tajkuna Zhonga Shanshana je ocenjena na 60 milijard evrov, medtem ko je premoženje drugega najbogatejšega Kitajca Zhanga Yiminga ocenjeno na 'le' 41 milijard evrov.

image_alt
Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

Več iz rubrike