Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

Ruski oligarhi so vile in razkošna stanovanja ob morju v največji meri kupovali med letoma 2006 in 2017.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Novi list
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Novi list

Jadranska obala je za ruske bogataše že vrsto let izredno zanimiva, kar dokazuje dejstvo, da so po celotni obali posejane vile v njihovi lasti.

Največ nepremičnin ob morju so državljani Rusije kupili med letoma 2006 in 2017. Največje število vil v lasti ruskih oligarhov se nahaja v Opatiji in Lovranu. Opatijska riviera je na splošno najbolj iskana destinacija za nakup atraktivnih luksuznih nepremičnin, navaja Poslovni dnevnik.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Po nakupu nepremičnina ni več zanimiva

Nepremičninski agent v podjetju Remax Vjeran Šaina pravi, da kar zadeva tujih kupcev, Rusi niso v večini, so pa v večini po številu najbolj ekskluzivnih nepremičnin.

Opatija. Foto: Pivk Mavric
Opatija. Foto: Pivk Mavric

V največji meri so se ruski oligarhi za drage vile na Kvarnerju ogreli leta 2015, ko so kupovali razkošne nepremičnine, locirane tik ob morju, s čudovitim razgledom na celoten Kvarner.

Kot je še povedal Šaina, se Rusi po nakupu niso več dolgo zadrževali v svojih vilah, saj jim lokacija ni ponujala dodatne zabave, kot na primer nočnih klubov ali luksuznih lokalov, zato so prosti čas raje preživljali v Italiji.

image_alt
Hrvaška: Vse več prebivalcev odhaja ali resno razmišlja o tem

Bodo Rusi zaradi vojne primorani prodati vile?

Po letu 2015 je zanimanje za nepremičnine na Jadranu nekoliko upadlo, saj so turistično konkurenčne države, kot so Črna gora, Ciper in Španija, ruskim državljanom omogočile neoviran vstop v državo.

Hkrati so bili ruski kupci deležni tudi določenih ugodnosti, kot je na primer pravica do stalnega bivališča v primeru nakupa nepremičnine v vrednosti nad 500.000 evrov.

image_alt
Kam beži ruska elita?

Kljub ohromljenem gospodarstvu med pandemijo se povpraševanje po hrvaških nepremičninah s strani ruskih oligarhov ni zmanjšalo, navajajo hrvaški mediji. V teh dneh pa se številni sprašujejo, kaj se bo zgodilo z luksuznimi nepremičninami ruskih bogatašev glede na trenutno situacijo.

»Glede na trenutno politično situacijo nismo opazili, da bi se Rusi na nas obračali za prodajo nepremičnin, ki jih imajo na Kvarnerju. Premoženje ni zamrznjeno in Rusi ne izražajo skrbi,« je povedal Shaina in dodal, da kot zastopniki mednarodne blagovne znamke Remax stalno komunicirajo s prodajalci in investitorji iz tujine in da čakajo na razplet situacije.  

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Več iz rubrike