Kam beži ruska elita?

Twitter profil sledi ruskim tajkunom, ki zaradi sankcij zahoda proti Rusiji bežijo iz države in rešujejo svoje bogastvo.
Fotografija: Foto: Toby Melville/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Toby Melville/REUTERS

Ruska elita se je zaradi ekonomskih in socialnih sankcij, ki jih proti Rusiji izvaja Zahod, odločila, da zbeži iz države. Vsaj tako kažejo izsledki mladega študenta, ki je zasnoval sledilni profil za spremljanje letal ruskih milijarderjev.

image_alt
Pritiski na ruske oligarhe se stopnjujejo

Na sledi Abramoviču in ostalim ruskim milijarderjem

Jack Sweeney je pred kratkim zaslovel s sledenjem zasebnega letala Elona Muska, zdaj pa je ustvaril nov račun na Twitterju, imenovan Russian Oligarch Jets. V nekaj urah po aktivaciji naj bi račun imel že več kot 100.000 sledilcev, navajajo tuji mediji.

Račun trenutno spremlja premike zasebnih helikopterjev in letal uglednih ruskih tajkunov, vključno z najbogatejšim ruskim državljanom Vladimirjem Potaninom in lastnikom nogometnega kluba Chelsea Romanom Abramovičem.

Slednji je nedavno oznanil, da namerava prodati nogometni klub in del izkupička od prodaje nameniti žrtvam ruskega napada v Ukrajini, navaja Traveller.

image_alt
Sodelovanje z Rusijo ukinja vedno več podjetij

Kdo je dejansko na krovu, ni znano

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Sweeneyjev računalniški sistem zaznal vzlet in pristanek skoraj 40 letal, ki so v lasti političnih in drugih ruskih veljakov in milijarderjev.

»Prepričan sem, da bodo številni poskušali nekatere od teh oligarhov pregnali iz ZDA ali drugih držav, ko bodo ugotovili, da so tukaj,« je dejal Sweeney.

Sodeč po sledilnem Twitter profilu je zasebno letalo Abramoviča Dreamliner v začetku meseca vzletelo iz Moskve in čez pet ur pristalo v Dubaju. Prav tako naj bi bil na Karibskem otočju opažen njegov helikopter, Jet LX-RAY pa v Istanbulu.

Kdo je dejansko na krovu, sicer ni moč ugotoviti. Sistem namreč sledi zasebnim letalom, ki jih je mogoče tudi najeti.

Poleg računa za sledenje ruskim milijarderjem je Sweeney ustvaril tudi račun, ki posebej spremlja letala, ki bi jih lahko uporabil ruski predsednik Vladimir Putin. Sicer se ne pričakuje, da bo sistem podal natančne informacije, ker v Rusiji obstaja več VIP letal, hkrati pa ni toliko razpoložljivih podatkov o letih.

Idejo dobil takoj po ruskem napadu na Ukrajino

Čeprav je Zahod v okviru sankcij prepovedal polete ruskim letalom v večino držav, nekateri pripadniki ruske elite še vedno letijo po različnih koncih sveta. To jim je pravzaprav dovoljeno, saj nobeno od njihovih letal ni registrirano v Rusiji, pojasnjujejo poznavalci.

Sweeney je za tuje medije povedal, da je idejo o sledilnem profilu dobil po ruskem napadu na Ukrajino, ko so ga sledilci na Twitterju vprašali, ali bi lahko algoritem, s katerim je sledil Musku, uporabil tudi za spremljanje zasebnih letal ruskih oligarhov.

»Resnično ne pričakujem veliko težav, dokler sem tukaj v ZDA,« pravi študent informacijske tehnologije in dodaja, da namerava takoj, ko prejme informacije, slediti še več letalom.

image_alt
Ruskim milijarderjem grozi zaplemba premoženja

Več iz rubrike