Ruskim milijarderjem grozi zaplemba premoženja

Nekateri ruski milijarderji selijo svoje superjahte v upanju, da se bodo izognili zaplembi premoženja.
Fotografija: Ruski oligarh in Putinov tesni zaveznik Igor Sechin. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters
Odpri galerijo
Ruski oligarh in Putinov tesni zaveznik Igor Sechin. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so ZDA nedavno napovedale zaplembo premoženja vsaj osmim ruskim oligarhom in uradnikom.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

»Želimo, da Putin občuti stisk, želimo, da ljudje okoli njega čutijo stisk,« je za tuje medije povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Na premoženje ruskih milijarderjev se je spravila tudi Velika Britanija. Zunanja ministrica Liz Truss je dejala, da vlada sestavlja daljši seznam posameznikov in da se nikjer ne bo mogel skriti noben Putinov zaveznik.

image_alt
V Kopru gradijo nov sodoben večnamenski hotel za aktivne goste

Združeno nad premoženje ruskih oligarhov

Evropska unija, ZDA, Kanada in Velika Britanija s skupnimi močmi preučujejo, kako bi lahko ruskim oligarhom preprečili, da se izognejo sankcijam, navaja Reuters.

»Ta teden bomo ustanovili večstransko čezatlantsko delovno skupino, ki bo izsledila, identificirala in zamrznila premoženje ruskih oligarhov, proti katerim veljajo sankcije,« so zapisali na Twitter profilu Bele hiše.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Po napovedi številnih sankcij proti ruski centralni banki s strani svetovnih voditeljev naj bi vsaj štiri jahte ruskih tajkunov odplule proti Črni gori in Maldivom. Slednji namreč z ZDA nimajo sklenjene pogodbe o izročitvi.

V prihodnjih dneh naj bi - po poročanju tujih medijev - iz Barcelone v Črno goro prispela jahta predsednika ruskega podjetja Lukoil Vagita Alekperova. Njegovo premoženje je po podatkih Forbesa ocenjeno na nekaj manj kot 23 milijard evrov.  

Direktor podjetja Lukoil Vagit Alekperov. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters
Direktor podjetja Lukoil Vagit Alekperov. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters

Na otoško državo Maldivi, ki je bila v preteklih letih zelo priljubljena točka za ruske turiste, naj bi že prispela jahta ustanovitelja podjetja Rusal Olega Deripaske in soustanovitelja ruskega proizvajalca jekla Evraz, Aleksandra Abramova.

Po vodah Maldivov naj bi križarile še vsaj tri superjahte v lasti ruskih oligarhov, med drugim tudi Nirvana Vladimirja Potanina, najbogatejšega ruskega državljana.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Francoski cariniki zaplenili več jaht

Medtem pa so francoski cariniki že zasegli štiri plovila, povezana s premoženjem ruskih tajkunov. V pristanišču Riviera La Ciotat je bila zasežena jahta Amore Vero v lasti podjetja, katerega glavni delničar je Igor Sechin, tesni zaveznik ruskega predsednika. Po besedah poznavalcev bi lahko v Franciji zasegli in zamrznili premoženje vsaj 500 osebam.

»Hvala francoskim carinikom, ki uvajajo sankcije Evropske unije proti tistim, ki so blizu ruski vladi,« Reuters povzema besede francoskega finančnega ministra Bruna Le Maira.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Več iz rubrike