Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Nakazuje se možnost, da bi vsaj še en planet lahko nudil pogoje za življenje.
Fotografija: Proxima b je nekoliko masivnejša od Zemlje. Foto: M. Kornmesser/ESO
Odpri galerijo
Proxima b je nekoliko masivnejša od Zemlje. Foto: M. Kornmesser/ESO

Znanstveniki so v okolici naše galaksije odkrili nov Zemlji podoben planet, ki se nahaja najbližje našemu Soncu. Zvezdni sistem, v katerem je omenjeni planet, so poimenovali Proxima Centauri. Ker je relativno blizu Zemlji (od tod tudi njegovo ime), je zvezdni sistem idealen za raziskovanja, navaja Inverse. Čeprav je Proxima Centauri najbližja zvezda izven našega Osončja, je premajhna, da bi jo z našega planeta videli s prostim očesom.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Proxima Centauri je naš najbližji zvezdni sistem in v primeru tehnoloških zmožnosti se uvršča med prve cilje za vesoljsko potovanje izven našega Osončja. »Odkritje kaže, da je to naša najbližja zvezdna soseda, ki je na dosegu za študije in raziskovanje,« pravi João Faria, raziskovalec in glavni avtor študije, ki je bila v celoti objavljena v reviji Astronomy & Astrophysics.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Okoli Proxime Centauri kroži še več eksoplanetov

Z uporabo zelo velikega teleskopa Evropskega južnega observatorija (ESO-jev VLT) je ekipa raziskovalcev v Čilu odkrila še več eksoplanetov, ki krožijo okoli Proksime Centauri. Okoli zvezde kroži na razdalji približno 4,7 milijona milj tudi Proxima Centauri b in je približno enake velikosti kot Zemlja. Planet Proxima Centauri c je približno sedemkrat večji od Zemlje. Svojo zvezdo obkroži vsakih 5,2 leta.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Ponuja se možnost, da bi vsaj en planet nudil pogoje za življenje

Zaradi zatemnjenosti zvezde in dolgega orbitalnega obdobja planeta je malo verjetno, da bi bili Proxima b in c primerni za bivanje. Pri drugem planetu, ki so ga odkrili znanstveniki in ga imenovali Proxima d, so obeti nekoliko boljši. Proxima d je kamniti planet, ki je podoben Zemlji. Velik je za približno četrtino Zemlje. Je najlažji planet, odkrit v tem zvezdnem sistemu in nasploh od do sedaj preučevanih, navajajo v omenjeni raziskavi.

Proxima Centauri, najbližja zvezda osončja. Foto: L. Calçada/ESO
Proxima Centauri, najbližja zvezda osončja. Foto: L. Calçada/ESO

Proxima Centauri je rdeča pritlikava zvezda z majhno maso, za katero se domneva, da znaša približno osmino mase Sonca in je 500-krat manj svetla. Nahaja se 4,2 svetlobnega leta od našega Osončja. Osončje je sestavljeno iz dveh zvezd, ki sta prepleteni v orbiti ena okoli druge.

Planet Proxima d kroži okoli svoje zvezde na razdalji približno štirih milijonov kilometrov, kar je manj kot desetina razdalje med Merkurjem in Soncem. Planet kroži blizu območja zvezde, kjer ni pretoplo, niti prehladno, da bi tekoča voda ostajala na površini planeta. Ko gre za teorije o tem, kje in kako bi lahko nastalo življenje drugje v vesolju, je prisotnost tekoče površinske vode bistvenega pomena.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Vsak izmed planetov v sistemu Proxima Centauri ponuja zanimive možnosti raziskovanja, primerne za znanstvenike, ki se ukvarjajo z eksoplaneti. Planeti krožijo okoli ene zvezde, vendar se med sabo razlikujejo. To pomeni možnost, da bi vsaj en planet lahko nudil pogoje za življenje.

Znanstveniki, ki stojijo za tem odkritjem, so radovedni, če bi se lahko kmalu pripravili na ogled tega zvezdnega sistema in njegovih planetov. Upajo, da bodo z uporabo istih instrumentov, ki so jih uporabili dosedaj, našli še več podobnih planetov, še navaja Inverse. Ta dosežek je izjemno pomemben tudi zato, ker je pokazatelj, da ima tehnika, ki so jo raziskovalci uporabili, velik potencial za odkrivanje podobnih planetov, kot je naš.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Več iz rubrike