Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Kakšno napoved so pripravili meteorologi? Kje v Evropi se bodo spomladi zadrževale nevihte?
Fotografija: Zvončki. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Zvončki. Foto: Getty Images / iStockphoto

Na nekaterih območjih evropske celine bodo stalno prisotne nevihte, na drugih predelih, ki bi padavine zaradi suše potrebovali, pa dežja ne bo. Pri vodilni svetovni službi za meteorologijo AccuWeather so objavili pomladno napoved za Evropo.

V Srednji Evropi bo prevladovalo blago vreme

Meteorologi pravijo, da lahko države Srednje Evrope, med katere spada tudi Slovenija, pričakujejo precej zmerno pomlad brez posebej dolgih obdobij mokrega ali suhega vremena, ki bi v sezoni povečala odstopanja padavin v obe skrajnosti. V severni Franciji, v Nemčiji, na Poljskem in v notranjosti Balkana naj bi bile padavine večinoma blizu povprečja ali nekoliko pod njim.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

»Na tem območju bodo obdobja neviht, ki bodo trajala morda po pet dni, pa tudi daljša suha obdobja. Nevihte se bodo pojavljale predvsem na severu, zato bo tudi v tej sezoni tam prihajalo do stalnih padavin,« je dejal Roys. 

V Nemčiji in na Poljskem se bodo temperature verjetno gibale v smeri »dva koraka naprej in en korak nazaj«, navaja AccuWeather. Čeprav se bo otoplilo, se bodo temperature še nekaj tednov borile, da bi ostale nad povprečjem. Ker nevihtni sistemi občasno prečkajo Srednjo Evropo in se srečujejo z zmernim zrakom, napovedovalci pravijo, da ni izključeno, da bi to v nadaljevanju sezone lahko povzročilo nekaj hudih vremenskih dogodkov. 

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

»Zaradi blagih razmer in nevihtne proge severno od tega območja se bodo močne nevihte lahko razširile čez severno Francijo do Poljske zlasti aprila in maja,« je pojasnil Roys. Najmočnejše nevihte to pomlad lahko poleg tega, da lahko povzročijo nenadne motnje na potovanjih in v vsakdanjem življenju, prinesejo tudi nevarnost uničujočega vetra, toče in nenadnih poplav. 

Zvončki rastejo povsod. Foto: Getty Images / iStockphoto
Zvončki rastejo povsod. Foto: Getty Images / iStockphoto

Po Roysovih besedah naj bi bil Balkan še eno območje, kjer bi lahko pozneje spomladi izbruhnile močne nevihte. »Spomladi bo v Ukrajino in Belorusijo skušal vstopiti blag zrak, vendar nas v maju skrbi, da se bo visok pritisk ustavil na tem območju, kar bi spodbudilo hladnejše in bolj suho vreme. […] Na mnogih lokacijah se pozno spomladanska zmrzal običajno zgodi do sredine maja, je navedel Roys in dodal: »Na mnogih lokacijah se pozno spomladanska zmrzal običajno zgodi do sredine maja.«

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Kdo bo prvi občutil pomladno toploto?

V torek, 1. marca, je bila na koledarju označena meteorološka pomlad, v nedeljo, 20. marca, pa bo koledarska pomlad. Vendar se vremenski vzorec v Evropi morda sploh ne bo bistveno spremenil glede na zimske mesece, ko so bile na severu pogoste nevihte, na zahodu in v osrednjem delu celine pa dolgotrajna sušna obdobja. 

Nevihte se bodo sicer zadrževale v severni Evropi, so zapisali meteorologi na spletni strani AccuWeather. Visok pritisk nad zahodno in srednjo Evropo naj bi v prihajajoči sezoni večino neviht odvrnil od južnega dela celine in jih usmeril severneje. Konec januarja sta severno Evropo eden za drugim sicer zajela neurje Malik in neurje Corrie, pri čemer je vsako od njiju za seboj pustilo uničujočo sled. 

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

V Španiji in na Portugalskem je povečana zaskrbljenost zaradi suš. »Za vse zimske pridelke, ki jih je treba pospraviti, bi moralo biti to vreme odlično in kmetje bi lahko prehiteli časovni načrt,« je dejal višji meteorolog Tyler Roys, ki je pri AccuWeatherju zaposlen že skoraj desetletje. Napovedovalci so Španijo, Portugalsko in južno Francijo izpostavili kot območja, kjer bi lahko kombinacija padavin pod normalno vrednostjo in vročine povzročila veliko zaskrbljenost zaradi suše.

V Španiji in na Portugalskem je bila letošnja zima sicer ena najbolj suhih v njuni zgodovini in ta tema se bo po besedah Roysa verjetno nadaljevala tudi spomladi. Na področju kmetijstva strokovnjaki opozarjajo, da bodo negativne posledice pomanjkanja dežja za kmete verjetno prevladale nad pozitivnimi.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Več iz rubrike