Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Napovedi Billa Gatesa se uresničujejo. Lahko težave rešimo, krizo ustavimo?
Fotografija: Billa Gatesa najbolj skrbijo fake news in nezaupanje; upe polaga na metaverzum in na mlade.  FOTO: REUTERS/Brendan McDermid
Odpri galerijo
Billa Gatesa najbolj skrbijo fake news in nezaupanje; upe polaga na metaverzum in na mlade.  FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Ameriški milijarder, podjetnik in človekoljub je obogatel z vsem dobro znanim računalniškim podjetjem Microsoft. V svojem življenju se je 66-letnik lotil kar nekaj projektov, ki so bili večinoma uspešni, vseeno pa marsikdo o njem nima najboljšega mnenja.

image_alt
Bill Gates napoveduje, kakšno bo leto 2021 in opozarja na mračne mesece

Bill Gates je sicer že večkrat 'napovedal' prihodnost in v svojih napovedih ima običajno prav, zaradi česar so mnogi pozorni na njegove besede. Podobno je napovedal tudi za leto 2022 in izpostavil eno od težav, ki ga najbolj skrbi v prihajajočem letu.

Razlogi za optimizem po težkem letu

V nedavno objavljenem zapisu na Gatesovem blogu z naslovom 'Razlogi za optimizem po težkem letu' je Bill Gates za naslednje leto podal več rožnatih napovedi; od morebitnega konca pandemije covida-19 do prihajajočega vzpona t. i. metasveta (ang. metaverse). Napovedal pa je tudi, da bi lahko ena določena težava upočasnila ali onemogočila velik del napredka, navaja CNBC.

Bill Gates. Foto: Leon Neal / Reuters
Bill Gates. Foto: Leon Neal / Reuters

Ta težava naj bi bila po njegovih besedah nezaupanje ljudi v vlade. »To je eno od vprašanj, ki me najbolj skrbi ob vstopu v leto 2022,« je zapisal Gates na svojem blogu. Opozoril, da morajo biti javne ustanove glavni akterji v bojih, kot je reševanje podnebnih sprememb ali preprečevanje naslednje pandemije. Vendar je dodal, da lahko storijo le toliko, če ljudje načeloma zavračajo njihovo vodenje.

image_alt
Milijarderji, ki so v času pandemije postali še bogatejši

»Če vam ljudje ne zaupajo, ne bodo podprli novih pomembnih pobud,« je zapisal Gates. »In ko se bo pojavila velika kriza, bo manj verjetno, da bodo sledili navodilom, ki so potrebna za prebroditev nevihte.« Nezaupanje v vlade je postalo še posebej očitno v pandemičnih časih, navaja CNBC. To trditev pa podpira tudi raziskava raziskovalnega centra Pew.

Zmanjšuje se tudi medsebojno zaupanje

Raziskava raziskovalnega centra Pew iz obdobja pred covidom je pokazala podobne trende nezaupanja, o katerih govori Gates. V raziskavi med odraslimi Američani iz leta 2019 je 75 odstotkov vprašanih dejalo, da se zaupanje njihovih sodržavljanov v zvezno vlado zmanjšuje. Še 64 odstotkov anketirancev pa je dejalo, da se zmanjšuje tudi medsebojno zaupanje Američanov. Približno štirje od desetih vprašanih pa so menili, da nezaupanje otežuje reševanje vprašanj, kot so zdravstveno varstvo, priseljevanje in nasilje z orožjem.

Facebookova žvižgačka Frances Haugen, 1. december 2021. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters
Facebookova žvižgačka Frances Haugen, 1. december 2021. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters
Gates je v svojem prispevku na blogu zapisal, da so k »naraščajočemu razkolu« prispevali 24-urni novinarski cikli, politično spodbujeni naslovi in družbeni mediji. Dodal je še, da bodo vlade morda morale regulirati spletne platforme, da bi učinkovito odpravile morebitne dezinformacije. Nekdanja inženirka Facebooka Frances Haugen je oktobra pred senatnim odborom pričala o »krizi« dezinformacij pri Facebooku, kar bi lahko bil prvi korak k ureditvi platform družbenih medijev.

Gates je poudaril, da je čas ključnega pomena in izrazil zaskrbljenost, da bodo Američani brez hitrega posredovanja morda še pogosteje izbirali politike, ki javno izražajo in spodbujajo nezaupanje. Učinek snežne kepe bi lahko povzročil, da bi javnost »postala še bolj razočarana«, navaja CNBC. 66-letni milijarder meni, da je to zapleten problem, ki ga je treba rešiti, vendar ni prepričan kako ravnati.

image_alt
Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

»Na tem mestu bi običajno predstavil svoje zamisli o tem kako rešiti problem. Resnica je, da nimam odgovorov,« je zapisal Gates. »Načrtujem, da bom še naprej iskal in bral ideje drugih, zlasti mladih. Upam, da bodo generacije, ki so odraščale na spletu, imele sveže zamisli o tem kako se spopasti s problemom, ki je tako globoko zakoreninjen v internetu.«

Več iz rubrike