Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Bill Gates: »Pandemija je povzročila revolucijo v razmišljanju podjetij o produktivnosti in prisotnosti na delovnem mestu.«
Fotografija: Bill Gates, 19. oktober 2021. Foto: Leon Neal / Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates, 19. oktober 2021. Foto: Leon Neal / Reuters

Milijarder in soustanovitelj Microsofta je v svojem znamenitem pregledu leta podal pomembno napoved o t. i. metasvetu (ang. metaverse). Bill Gates sicer vsako leto izda zbirko razmišljanj in ugibanj o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnjem letu in običajno kakšno stvar pravilno predvidi.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Adijo fizični sestanki

Gates meni, da bomo v treh letih vsi sestankovali v virtualnih pisarnah, povzema spletna stran Fortune. Po njegovih navedbah bomo namesto fizičnih sestankov v pisarniškem prostoru kmalu uporabljali avatarje za interakcijo na podoben način. V idealnem primeru z uporabo tehnologije zajemanja gibanja in prostorskega zvoka, da bo metasvet bolj spominjal na resnično življenje.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Omeniti je treba, da je Microsoft prejšnji mesec napovedal uvedbo platforme Mesh, ki je namenjena virtualnim ekipam za sodelovanje v 3D-prostoru z uporabo prilagojenih avatarjev. Metasvet je sicer del interneta in ga sestavljajo številne platforme, namenjene ustvarjanju virtualnih svetov, v katere so velika podjetja že začela vlagati, navaja Fortune. Podjetje Meta, prej znano kot Facebook, je nedavno za javnost odprlo svojo platformo za v metasvet; Horizon Worlds, je poročal CNBC.

Udeleženec na sejmu zabavne elektronike CES pokaže slušalke za navidezno resničnost Shiftall Megane X in mikrofon mutalk za metaverse doživetja, Nevada, ZDA, 3. januar 2022. Foto: Patrick T. Fallon / AFP
Udeleženec na sejmu zabavne elektronike CES pokaže slušalke za navidezno resničnost Shiftall Megane X in mikrofon mutalk za metaverse doživetja, Nevada, ZDA, 3. januar 2022. Foto: Patrick T. Fallon / AFP

Gates je v svojih napovedih zapisal, da se je v zadnjem času na področju digitalnih dejavnosti zgodilo nekaj presenetljivih dogodkov, ki jih je spodbudila pandemija in da jih bo še več. »Ljudje ne bi smeli domnevati, da bo kakovost programske opreme, ki omogoča virtualne izkušnje, ostala enaka. Pospeševanje inovacij se šele začenja,« je zapisal.

Smo še na začetku

Ena najbolj zanimivih tehnoloških inovacij, ki se že razvija, je po njegovih besedah izboljšan zvok, ki dopolnjuje 3D virtualno komunikacijo, pojasnjuje Fortune. »Ena največjih izboljšav v primerjavi s tistim kar uporabljamo zdaj, je uporaba prostorskega zvoka, kjer se govor sliši, kot da dejansko prihaja iz smeri osebe, ki govori. Ne zavedate se, kako nenavadno je, da zvok na srečanju prihaja samo iz zvočnika računalnika, dokler ne poskusite česa drugega,« je zapisal 66-letnik.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Za napredno 3D interakcijo so sicer še vedno potrebna očala za virtualno resničnost in rokavice za posnemanje gibanja. »Čeprav se bo večina podjetij verjetno odločila za hibridni pristop, obstaja precejšnja prilagodljivost glede tega, kako točno bi ta pristop lahko izgledal,« je zapisal Gates.

Gates je dodal, da smo na samem začetku tega, kaj je mogoče v virtualnem delovnem svetu, saj je pandemija postavila pod vprašaj, kako opredeljujemo, kaj je »bistveno« za delovni prostor, navaja Fortune. »Pandemija je povzročila revolucijo v razmišljanju podjetij o produktivnosti in prisotnosti na delovnem mestu,« meni Gates.

image_alt
Elon Musk: implantacija čipov v človeške možgane že prihodnje leto

Več iz rubrike