Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

O nesmrtnosti že dolgo razmišljajo izmišljeni super zločinci in nekateri milijarderji, denimo Jeff Bezos. Očitno pa tudi japonski raziskovalci.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Raziskovalci na Japonskem menijo, da so z uspešnimi poskusi cepiva proti celicam, ki prispevajo k procesu staranja, morda naredili korak k podaljšanju človeškega življenja. Eden izmed znanstvenikov je celo dejal, da se je oseba, ki bo zaužila prvo tableto proti staranju, verjetno že rodila. Meni, da raziskave na področju preprečevanja staranja zelo hitro napredujejo in da je bilo v zadnjem desetletju veliko ključnih odkritij.

Kaj je to senescenca?

»Senescenca je proces, ki se dogaja na DNA in drugih molekulah v celicah in vodi v prenehanje delitve celic, akumulacijo metabolnih produktov ali celično smrt. Odmiranje in prenehanje delitve celic pa se odražata tudi na delovanju organov in splošnem slabljenju organizma,« je leta 2007 v raziskovalnem članku zapisal slovenski biolog Gregor Serša, takrat pomočnik strokovnega direktorja Onkološkega inštituta v Ljubljani za raziskovanje in izobraževanje.

image_alt
Jeff Bezos investira v razvoj tehnologije za nesmrtnost

Raziskovalci s tokijske univerze Juntendo pa so v laboratorijskih poskusih z zdravilom, usmerjenim proti beljakovini, ki jo vsebujejo t. i. 'senescentne' celice, tiste, ki so se naravno prenehale razmnoževati, upočasnili napredovanje šibkosti pri starejših miših, navaja Euronews. Cepivo je bilo uspešno usmerjeno tudi proti senescentnim celicam v maščobnem tkivu in krvnih žilah, kar kaže, da bi lahko pozitivno vplivalo na druga bolezenska stanja, povezana s staranjem.

»Pričakujemo lahko, da se bo [cepivo] uporabljalo za zdravljenje arterijske otrdelosti, sladkorne bolezni in drugih s staranjem povezanih bolezni,« je za japonsko tiskovno agencijo Jiji povedal profesor Toru Minamino iz Juntenda.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto

Celice postanejo senescentne, ko se prenehajo podvajati, pogosto kot odgovor na naravno nastale poškodbe DNK. Celična senescenca naj bi prispevala k samemu procesu staranja, pa tudi k boleznim, povezanim s staranjem, kot so Alzheimerjeva bolezen in nekateri raki.

Oseba, ki bo zaužila prvo tableto proti staranju, se je verjetno že rodila

Salvador Macip, doktor in vodja laboratorija za mehanizme raka in staranja na univerzi v Leicestru, je za Euronews dejal: »Senescentne celice izločajo vrsto dejavnikov, ki motijo delovanje tkiva. Teoretično 'pokličejo' celice imunskega sistema, da bi jih te očistile, vendar to sčasoma ne uspeva več, in ustvarijo kronično vnetje na nizki ravni, pomešano s fibrozo.«

image_alt
Sergej Brin, soustanovitelj Googla: »Jaz ne nameravam umreti.«

Macip je bil del mednarodne skupine znanstvenikov z univerz v Združenem kraljestvu, Španiji, Nigeriji in Savdski Arabiji, ki je oktobra letos objavila raziskavo o drugi metodi za spopadanje s starajočimi se celicami. »Biološki proces staranja je zelo zapleten, zato je malo verjetno, da ga bo ena sama strategija popolnoma ustavila ali obrnila. Vendar pa verjetno obstaja veliko načinov, kako ga upočasniti, in zdi se, da je odstranjevanje senescentnih celic eden od najlažjih in potencialno bolj učinkovitih,« je dejal.

V laboratorijskih testih je sicer preprečevanje kopičenja senescentnih celic podaljšalo življenjsko dobo miši za 15 odstotkov, je Macip pojasnil za Euronews. V drugih podobnih poskusih so dosegli celo 35-odstotno podaljšanje. Vendar raziskovalci še vedno ne vedo, za koliko je sploh mogoče podaljšati življenjsko dobo živih bitij.

image_alt
Poklic, ki ga opravljamo, ima pomemben vpliv na zdravje možganov

»To je zelo zanimivo vprašanje, o katerem se še vedno nismo dogovorili. Nekateri menijo, da obstaja 'trda' meja človeške življenjske dobe, po trenutnih ocenah okoli 130 let, drugi pa menijo, da bi morala biti nesmrtnost na papirju izvedljiva,« je dejal Macip in dodal, da je še vedno prezgodaj, da bi vedeli, za koliko je mogoče podaljšati življenje in ali obstaja meja ali ne. »Področje raziskav na področju preprečevanja staranja zelo hitro napreduje. V zadnjem desetletju je bilo veliko ključnih odkritij. Oseba, ki bo zaužila prvo tableto proti staranju, se je verjetno že rodila.«

Več iz rubrike