ZDA: V pripravi minimalni davek za milijarderje

Z minimalnim davkom bi bilo zagotovljeno, da najbogatejši Američani ne bodo več plačevali nižje davčne stopnje kot preostalo prebivalstvo.
Fotografija: Jeff Bezos, eden izmed ameriških milijarderjev. Foto: Joshua Roberts/Reuters
Odpri galerijo
Jeff Bezos, eden izmed ameriških milijarderjev. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidena bo v svoj predlog proračuna za leto 2023, ki naj bi bil objavljen danes, vključila višje davke za najbogatejše Američane. Minimalni davek na dohodek milijarderjev bi od približno 700 najbogatejših gospodinjstev zahteval plačilo najmanj 20 odstotkov davka na dohodek, je poročal časopis Washington Post.

image_alt
Dedinja L'Oréala je najbogatejša ženska na svetu

Študija, ki jo je jeseni izvedla Bidnova administracija, je pokazala, da je 400 milijarderjev med letoma 2010 in 2018 v povprečju plačalo le 8,2 odstotka davka na svoj dohodek, kar je pogosto precej manj od stopnje davka, ki jo plačujejo številna ameriška gospodinjstva.

»Ta minimalni davek bi zagotovil, da najbogatejši Američani ne bi več plačevali nižje davčne stopnje kot učitelji in gasilci,« je zapisano v dokumentu iz Bele hiše, ki ga navajajo Washington Post in drugi ameriški mediji.

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Davek, namenjen tudi nerealiziranim dobičkom iz vrednosti likvidnih sredstev

Davek bi bil namenjen tudi nerealiziranim dobičkom iz vrednosti likvidnih sredstev, kot so delnice, ki niso obdavčene, dokler niso prodane. V dokumentu, ki ga navaja Post, je navedeno, da bi lahko novi ukrep, ki ga mora odobriti kongres, v desetih letih prinesel do 360 milijard dolarjev novih prihodkov.

Načrt, ki je že dolga leta cilj ameriške politične levice, bi lahko bistveno spremenil davke, ki jih plačujejo ameriški milijarderji. Po izračunih ekonomista z univerze Berkeley Gabriela Zucmana, bi moral na primer izvršni direktor Tesle Elon Musk plačati dodatnih 50 milijard dolarjev davkov, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos pa dodatnih 35 milijard dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Kitajska potiho otežuje življenje Rusiji

Več iz rubrike