Dedinja L'Oréala je najbogatejša ženska na svetu

Forbes je na nov seznam najbogatejših žensk na svetu na prvo mesto uvrstil francosko dedinjo z neto vrednostjo 78,6 milijarde evrov.
Fotografija: Françoise Bettencourt Meyers, najbogatejša Zemljanka. Foto: Regis Duvignau/REUTERS
Odpri galerijo
Françoise Bettencourt Meyers, najbogatejša Zemljanka. Foto: Regis Duvignau/REUTERS

Forbes je nedavno objavil nov seznam 10 najbogatejših žensk na svetu. Do nedavnega je to bila Whitney Wolfe Herd, najmlajša milijarderka na svetu in ustanoviteljica aplikacije za zmenke Bumble. Po novem je najbogatejša Zemljanka dedinja L'Oréala, Françoise Bettencourt Meyers, z neto vrednostjo 78,6 milijarde evrov.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Bogastvo podedovala


Françoise je vnukinja Eugène Schuellerja, ustanovitelja podjetja L'Oréal. Schueller je leta 1907 formuliral raztopino za barvanje las, jo poimenoval Oréale in jo prodal pariškim frizerjem. Kasneje je registriral podjetje pod danes znanim imenom L'Oréal.
Kozmetično podjetje L'Oreal. Foto: Gonzalo Fuentes/ REUTERS
Kozmetično podjetje L'Oreal. Foto: Gonzalo Fuentes/ REUTERS

Leta 1957 je Schullerjeva hči Liliane Bettencourt podedovala njegovo bogastvo. Ona in njen mož, francoski politik André Bettencourt, sta kot novopečena bogataša kmalu dosegla višji družbeni status v Franciji. Leta 2017 je Liliane umrla in bogastvo prepustila hčerki Françoise.
 

Z mamo v slabih odnosih


Liliane je leta 2008 v intervjuju za Vanity Fair dejala, da svoje hčerke ne videva in je noče videti nikoli več. Hladen odnos med njima je posledica večletnega prepiranja. Odnos se je še poslabšal, ko je Françoise sprožila tožbo proti maminemu tesnemu prijatelju, fotografu slavnih François-Marie Banierju. Očitala mu je namreč, da si je poskušal prilastiti del družinskega bogastva.
Liliane Bettencourt. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS Pictures
Liliane Bettencourt. Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS Pictures

Primer je kasneje postal znan kot afera Bettencourt, ki je trajala do leta 2015. Banier je bil na koncu obsojen, ker je izkoristil Lilianein boj z demenco, da bi pridobil družinsko premoženje.

Françoise ima 33-odstotni delež v podjetju L'Oréal. Kljub temu svoj čas usmerja v nekaj povsem drugega kot v kozmetično industrijo; v pisanje knjig. Akademsko izobražena dedinja je napisala veliko knjig različnih tematik; od grške mitologije do Biblije.
image_alt
Britanski milijarder se ni oziral na opozorila; želel je biti prvi

Ne mara pozornosti

.
Kljub velikemu bogastvu Françoise ne mara biti v središču pozornosti. Že v najstniških letih se je razkošnih dogodkov, ki so jih priredili njeni starši, izogibala in raje čas izkoristila za igranje klavirja ali branje knjig, pišejo tuji mediji.

68-letna dedinja je že večkrat dokazala, da s svojim bogastvom rada pomaga. Leta 1987 je skupaj z mamo ustanovila fundacijo Bettencourt Schueller v podporo raziskavam na področju znanosti, umetnosti in humanitarnih zadev.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Leta 2019 je slavno srednjeveško katedralo Notre-Dame v Parizu močno prizadel požar. Za pomoč pri obnovi sta L'Oréal in družina Bettencourt Meyers donirala vrtoglavih 191 milijonov evrov.

Več iz rubrike