Kako reči ne brez občutka slabe vesti?

Za mnoge predstavlja težavo postavljanje meja sodelavcem, prijateljem in ostalim. Toda v osebnem in poklicnem življenju to pomeni ogromno psiholoških koristi.
Fotografija: Če ljudje ne spoštujejo vaših meja, se je dobro vprašati, če sploh sodijo v vaše življenje. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Če ljudje ne spoštujejo vaših meja, se je dobro vprašati, če sploh sodijo v vaše življenje. Foto: Getty Images

Za mnoge postavljanje meja ljudem, ki jih imajo radi in s katerimi delajo, predstavlja težavo. Vendar pa je postavljanje meja v osebnem in poklicnem življenju predstavlja ogromno psiholoških koristi.

image_alt
Zakaj je hibridno delo tako utrujajoče?

»Tesnoba in depresija sta le nekateri od duševnih težav ali skrbi, ki se pojavijo, ko v odnosih ni meja,« pravi Nedra Glover Tawwab, licencirana terapevtka in avtorica knjige Postavi meje, najdi mir.

Postavljanje meja lahko zaščiti pred škodljivimi izkušnjami na delovnem mestu

Pomanjkanje meja lahko povzroči, da se ljudje počutijo nemočne in brezupne. Toda postavljanje meja s prijatelji, družino in partnerji lahko dejansko pomaga okrepiti te odnose.

Postavljanje meja vas lahko tudi zaščiti pred škodljivimi izkušnjami na delovnem mestu, je za CNBC povedala Lisa Bobby, psihologinja in klinična direktorica Growing Self Counseling & Coaching v Denverju v Koloradu. »Postavljanje meja pomeni poznati lastne meje glede tega, kaj boste in česa ne boste tolerirali,« pravi. "To je pomembno, ker je to prvi korak pri zaščiti pred izkušnjami, ki bi vam bile škodljive, če bi jih dovolili."

Kako postaviti meje v vsakdanjem življenju?

Če rečete  da vsemu, kar vas prosi šef, prijatelj, družinski član ali celo partner, vam ostane zelo malo energije. Foto: Mangostar/Shutterstock
Če rečete  da vsemu, kar vas prosi šef, prijatelj, družinski član ali celo partner, vam ostane zelo malo energije. Foto: Mangostar/Shutterstock

Naučite se postavljati svoje potrebe na prvo mesto

Povedati ljudem, kaj potrebujete, lahko vodi tudi do večjega občutka moči in nadzora nad lastno življenjsko izkušnjo. Skrb za lastne potrebe pred ali skupaj s potrebami vaših ljubljenih, je pogosto lahko označeno kot sebično, vendar ni. Zanemarjanje samega sebe ni način, kako pokazati, koliko vam je mar za druge. Začnite  se postavljati na prvo mesto. To je lahko koristen korak k izražanju vaših potreb in želja.

Razmislite o tem kako izkoristite svoj čas

Če rečete  da vsemu, kar vas prosi šef, prijatelj, družinski član ali celo partner, vam ostane zelo malo energije, da bi sledili temu, kar vas osrečuje.

Kako preživljate svoj čas in koliko ga namenite drugim, je bistvenega pomena. Če razmišljamo o času kot o omejenem in ne neomejenem, se mnogo ljudi bolj zaveda kako pomemben je njihov čas. Ne pozabite, da imate na dan le omejeno število ur. Potem boste bolj verjetno rekli »ne« izkušnjam, ki vam ne služijo.

image_alt
Zakaj meditacija?

Govorite iz sebe

Ko je končno čas, da potegnete črto, se pogovorite o svojih dejanjih, ne o dejanjih druge osebe. »Bodite jasni in jedrnati, ne da bi se preveč razlagali. Vaše meje se nanašajo na vas. Komunicirajte z izjavami »jaz« namesto z izjavami »ti«. Namesto da pojasnjujete težavo, se osredotočite na to, kar potrebujete. Na primer, namesto da prijatelju rečete, naj pred vami ne govori o določeni temi, mu povejte, da je za vas nezdravo sodelovati v pogovorih o tej temi.

Pomembno je imeti v mislih, da ne bodo vsi spoštovali vaših meja, tudi če boste komunicirali sočutno. Vsakdo, ki je jezen zaradi vaših meja, lahko odreagira jezno in verjetno boste želeli premisliti, v kolikšni meri jih želite v svojem življenju. Ljudje bodo bodisi razumeli, da odnos z vami od njih zahteva določeno stopnjo spoštljivega vedenja ali pa se bodo ti odnosi končali in v življenju boste imeli prostor za bolj zdrave odnose.

image_alt
Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Več iz rubrike