Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Nova študija, v kateri je sodelovalo 159.255 žensk, je razkrila, da je za optimistke večja verjetnost, da bodo doživele več kot 90 let.
Fotografija: Optimistke imajo večjo možnost živeti dlje. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Optimistke imajo večjo možnost živeti dlje. Foto: Getty Images

Nova študija, v kateri je sodelovalo 159.255 žensk, je razkrila, da je za optimistke večja verjetnost, da bodo doživele več kot 90 let. Zakaj je temu tako?

Skrivnost, kako živeti dlje ni pitje zelenega soka in meditativni umiki. Journal of the American Geriatrics Society je namreč objavil študijo, ki kaže, da so optimistični ljudje, (opredeljeni s splošnim pričakovanjem pozitivnih rezultatov), imeli večjo verjetnost, da bodo dočakali 90 let kot drugi.

image_alt
Raziskava: Temna stran vpliva družbenih medijev

Ugotovitve zbrane v 26 letih študije na 159.255 rasno raznolikih ženskah z najrazličnejšim ozadjem, so pokazale, da so optimistične udeleženke živele 5,4 odstotkov dlje kot njihove ne-optimistične prijateljice. To pomeni približno štiri leta življenja več.

Odlična novica za optimiste

Ugotovitve temeljijo na študiji Univerze Harvard in Bostonske univerze iz leta 2019, ki kažejo na to, da optimistični moški in ženske v povprečju živijo od 11 do 15 odstotkov dlje. Študija iz leta 2019 je ugotovila, da so zelo pozitivni ljudje dočakali 85 let ali več, vendar je priznala, da so bili njeni udeleženci »večinoma belci z visokim socialno-ekonomski statusom«. Optimisti naj bi bili tudi »bolje sposobni uravnavati čustva in vedenje,« še ugotavlja študija. Ugotovitve so pokazale, da optimizem lahko spodbuja zdravje in dolgoživost tudi v različnih rasnih in družbenoekonomskih skupinah.

Skrivnost dolgega življenja je očitno tudi optimizem. Foto: GettyImages
Skrivnost dolgega življenja je očitno tudi optimizem. Foto: GettyImages

Toda pozor: lažni optimizem je slepilo

Za naravno rojene optimiste je to odlična novica. Za vse druge je to potencialni izziv in kot je leta 2020 za Washington Post povedala klinična zdravstvena psihologinja Natalie Dattilo, je izogibanje težkim situacijam kot način gojenja pozitivne miselnosti lahko zelo škodljivo.

Lažna pozitivnost izvira iz ideje, da je najboljši ali edini način za spopadanje s slabo situacijo pozitivno gledati nanjo in se ne soočiti z realno sliko,« je dejala Dattilova. Namesto tega razvijanje optimistične miselnosti vključuje sprejemanje in priznavanje negativnih občutkov, z zavedanjem, da bodo sčasoma minili in pustili prostor za svetlejšo prihodnost.

image_alt
Največ laži izrekajo finančni svetovalci in zasebni zdravniki

»V redu je imeti pozitiven in optimističen pogled in tudi biti žalosten,« pravi Dattilova. »Lahko smo žalostni in žalujemo, toda še vedno se veselimo prihodnosti. Oboje je potrebno za zdravje in občutek dobrega počutja.«

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni Američani v povprečju živijo do 77. leta. Miselnost državljanov se očitno tudi po zadnjih težjih letih premika v pozitivno smer. V anketi Gallupa julija 2021 je 59,2 odstotkov ameriških udeležencev izjavilo, da jim uspeva, 73 odstotkov pa jih je izjavilo, da so vsaj enkrat v 24 urah doživeli občutek užitka.

image_alt
Imunologinja: Kako okrepiti imunski sistem?

Več iz rubrike