EU razgovor z Violeto Tomić (VIDEO)

Milka Bizovičar, video: Voranc Vogel
Violeta Tomič Foto: V.V.

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Zato smo jim ga organizirali.


image
Violeta Tomić Foto: A. S. H.


 

Karierni zmenek v dvigalu z Violeto Tomić si lahko pogledate TUKAJ.

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


Regulacija uporabe konoplje za prehranske namene. Izdelki, ki jih zdaj vidim na trgovskih policah, me navdajajo z neizmernim ponosom, kajti po vstopu v parlament leta 2014 sem se najprej lotila tega vprašanja. Do takrat so kmetje sicer lahko pridelovali industrijsko konopljo, prepovedani pa sta bili predelava in uporaba za prehranske namene.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


To bo težko. Pri drugih občudujem samozavest, vztrajnost in delavnost.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Odlično delo pomeni, da se vedno uskladiš s svojimi sodelavci, da si sposoben sodelovanja, da skupaj dosežeš določene rezultate.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Prva je možnost kreiranja drugačnih politik, druga je moje zavedanje, da je Evropski parlament oz. EU zdaj na razpotju in da bodo te volitve na neki način referendum o obstoju EU. Tretjič, možnost sodelovanja s kolegi iz Evropske levice, in četrti razlog, da bomo dobre prakse, ki smo jih sprejeli kot Levica v Sloveniji, laže implementirali tudi na evropski ravni. Mislim na dvig minimalne plače za 20 odstotkov nad raven minimalnih stroškov, vpis pravice do pitne vode v ustavo. Peti razlog pa je večja prepoznavnost Slovenije. Ugotavljam, da po 15 letih članstva v EU mnogi še vedno ne ločijo Slovenije od Slovaške.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Najprej bi povedala, da je EU na razpotju: ali bo postala bolj demokratična ali pa je ne bo. Zaradi napačnih politik, ki so bile usmerjene predvsem v varčevanje in ne v investicije, je EU ta trenutek priča suverenističnim gibanjem in vzponu skrajne desnice.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


Postati mora bolj demokratična, bolj socialna in bolj okoljska unija. Evropski parlament mora imeti večjo moč, saj je edini neposredno izvoljen organ. Predlagamo nabor socialnih skupnih pravic znotraj EU, posebej pa bi se posvetila okoljski uniji. Predlagamo zeleni new deal, ki bi pomagal dvigniti zaposlenost v EU, omejil toplogredne pline in omogočil prehod na zeleno gospodarstvo.

O zaposlitvenem razgovoru

V uredništvu Sveta kapitala smo v okviru rubrike Kariera in delo kandidate za evropske poslance postavili pred poseben izziv. Ne da bi vedeli, kaj jih čaka, se je na povabilo odzvalo 12 od 15 predstavnikov političnih strank, praviloma nosilcev list. Zanje smo organizirali zaposlitveni razgovor, za nekatere je bil to celo prvi.

Da so bila vprašanja strokovna, so nam jih pripravili v kadrovskem podjetju, ki je specializirano za iskanje kadrov za višje položaje. Razgovor smo začinili še s hitrim kariernim zmenkom v dvigalu (elevator pitch), ki velja za enega najprepričljivejših orodij za predstavitev samega sebe.


Več iz rubrike