Karierni zmenek v dvigalu: Bernard Brščič (VIDEO)

Milka Bizovičar, video: Ana Strnad Hočevar

Funkcije v akademski sferi ter v kabinetu predsednika vlade, znanje tujih jezikov in dva magisterija po besedah Bernarda Brščiča zagotavljajo, da je idealni kandidat za evropskega poslanca.

Bernarda Brščiča, kandidata za poslanca v evropskem parlamentu, smo povabili na zaposlitveni razgovor in mu prvo vprašanje zastavili že v dvigalu (elevator pitch). Približno 30 sekund časa je imel, da je predstavil svoje izkušnje, in to ne samo delovne, zaradi katerih ocenjuje, da je idealni kandidat za evropskega poslanca.

Magister ekonomskih ved in filozofije med kompetencami našteva, da je delal na ekonomski fakulteti, bile je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zdaj deluje v gospodarstvu. Aktivno govori angleško in nemško, kot pravi, ima socialne kompetence, ki zadoščajo za opravljanje funkcije evropskega poslanca, tudi starostno je še dovolj mladosten za ta karierni korak.

V videu si poglejte še njegov nastop.Nadaljevanje sledi ...

O zaposlitvenem razgovoru

V uredništvu Sveta kapitala smo v okviru rubrike Kariera in delo kandidate za evropske poslance postavili pred poseben izziv. Ne da bi vedeli, kaj jih čaka, se je na povabilo odzvalo 13 od 15 predstavnikov političnih strank, praviloma nosilcev list. Zanje smo organizirali zaposlitveni razgovor.

Da so bila vprašanja strokovna, so nam jih pripravili v kadrovskem podjetju, ki je specializirano za iskanje kadrov za višje položaje. Razgovor smo začinili še s hitrim kariernim zmenkom v dvigalu (elevator pitch), ki velja za enega najprepričljivejših rodij za predstavitev samega sebe. Za posameznika, ki si želi delati v nekem podjetju, je neprecenljivo, če se z njim v dvigalu ujame direktor, kadrovik ali pa nekdo drug, ki ima odločevalsko moč v tem podjetju. Pomeni, da ima kandidat nekaj deset sekund časa, da s svojim predstavitvenim govorom pritegne poslušalčevo zanimanje, da ga bo povabil na daljši pogovor.

Vsak delovni dan do 17. maja bomo na naši spletni strani objavili video posnetka kariernih zmenkov v dvigalu z dvema kandidatoma za evropsko poslanko/poslanca. Zvrstili se bodo po abecednem vrstnem redu. V petek, 17. maja pa bomo njihove odgovore na vsa vprašanja objavili v časopisu, v Svetu kapitala, v rubriki Kariera in delo.


image
EU razgovori, začnemo s kariernimi zmenki v dvigalu. Oglas: Delo Marketing
Več iz rubrike