Karierni zmenek v dvigalu: Peter Golob (VIDEO)

Milka Bizovičar, video: Ana Strnad Hočevar

Biti oče je najboljša šola, ki te opremi z znanji in veščinami, potrebnimi v medčloveških odnosih in tudi v politiki. Zaradi tega in delovnih izkušenj v diplomaciji ter v pravu se Peter Golob ocenjuje kot idealni kandidat za evropskega poslanca.

Petra Goloba, kandidata za poslanca v evropskem parlamentu, smo povabili na zaposlitveni razgovor in mu prvo vprašanje zastavili že v dvigalu (elevator pitch). Približno 30 sekund časa je imel, da je predstavil svoje izkušnje, in to ne samo delovne, zaradi katerih ocenjuje, da je idealni kandidat za evropskega poslanca.
 
Še posebej na odgovornih funkcijah (tudi v politiki), kjer je pomembna prava mera poslušanja in odločnosti, pridejo prav bogate izkušnje, ki jih da starševstvo, pravi oče petih otrok. Naučiš se razsojati v sporih, biti mediator, včasih biti diplomatski in tudi strog, kadar je to potrebno.

Štiri leta je bil v Bruslju diplomat, tako da pozna način dela v Evropskem parlamentu, nasploh je Peter Golob večji del poklicne poti prehodil v diplomaciji. Delal pa je tudi v potrošniški organizaciji, kjer je kot pravnik svetoval članom, izkušnje ima z zastopanjem strank na sodiščih.

V videu si poglejte še njegov nastop.Nadaljevanje sledi ...

O zaposlitvenem razgovoru

V uredništvu Sveta kapitala smo v okviru rubrike Kariera in delo kandidate za evropske poslance postavili pred poseben izziv. Ne da bi vedeli, kaj jih čaka, se je na povabilo odzvalo 13 od 15 predstavnikov političnih strank, praviloma nosilcev list. Zanje smo organizirali zaposlitveni razgovor.

Da so bila vprašanja strokovna, so nam jih pripravili v kadrovskem podjetju, ki je specializirano za iskanje kadrov za višje položaje. Razgovor smo začinili še s hitrim kariernim zmenkom v dvigalu (elevator pitch), ki velja za enega najprepričljivejših orodij za predstavitev samega sebe. Za posameznika, ki si želi delati v nekem podjetju, je neprecenljivo, če se z njim v dvigalu ujame direktor, kadrovik ali pa nekdo drug, ki ima odločevalsko moč v tem podjetju. Pomeni, da ima kandidat nekaj deset sekund časa, da s svojim predstavitvenim govorom pritegne poslušalčevo zanimanje, da ga bo povabil na daljši pogovor.

Vsak delovni dan do 17. maja bomo na naši spletni strani objavili video posnetka kariernih zmenkov v dvigalu z dvema kandidatoma za evropsko poslanko/poslanca. Zvrstili se bodo po abecednem vrstnem redu. V petek, 17. maja pa bomo njihove odgovore na vsa vprašanja objavili v časopisu, v Svetu kapitala, v rubriki Kariera in delo.


image
EU RAZGOVORI: Tanja Fajon in Peter Golob Izdelava oglasa: Delo Marketing
 
Več iz rubrike