Karierni zmenek v dvigalu: Franc Bogovič (VIDEO)

Milka Bizovičar, video: Ana Strnad Hočevar

»Ključno me je oblikovalo 16 let podjetništva, tako da vem, kako težko je denar tudi zaslužiti in ga ne samo trošiti,« je Franc Bogovič navedel enega od razlogov, zaradi katerih meni, da je idealni kandidat za evropskega poslanca.

Franca Bogoviča, kandidata za poslanca v evropskem parlamentu, smo povabili na zaposlitveni razgovor in mu prvo vprašanje zastavili že v dvigalu (elevator pitch). Približno 30 sekund časa je imel, da je predstavil svoje izkušnje, in to ne samo delovne, zaradi katerih ocenjuje, da je idealni kandidat za evropskega poslanca.

Pomembne se mu zdijo tudi podjetniške izkušnje, izpostavil je delo na položajih od predsednika krajevne skupnosti in župana do poslanca ter ministra in poslanca v evropskem parlamentu. »Tam ni enostavno dobiti kroga somišljenikov, na katere lahko računaš pri velikih odločitvah,« je dejal in dodal, da mu je uspelo dobiti podporo za projekt pametne vasi – v proračunu za naslednjo finančno perspektivo bo pet odstotkov denarja namenjenega za reševanje problemov na podeželju.

V videu si poglejte še njegov nastop.

Nadaljevanje sledi ...

O zaposlitvenem razgovoru

V uredništvu Sveta kapitala smo v okviru rubrike Kariera in delo kandidate za evropske poslance postavili pred poseben izziv. Ne da bi vedeli, kaj jih čaka, se je na povabilo odzvalo 13 od 15 predstavnikov političnih strank, praviloma nosilcev list. Zanje smo organizirali zaposlitveni razgovor.

Da so bila vprašanja strokovna, so nam jih pripravili v kadrovskem podjetju, ki je specializirano za iskanje kadrov za višje položaje. Razgovor smo začinili še s hitrim kariernim zmenkom v dvigalu (elevator pitch), ki velja za enega najprepričljivejših orodij za predstavitev samega sebe. Za posameznika, ki si želi delati v nekem podjetju, je neprecenljivo, če se z njim v dvigalu ujame direktor, kadrovik ali pa nekdo drug, ki ima odločevalsko moč v tem podjetju. Pomeni, da ima kandidat nekaj deset sekund časa, da s svojim predstavitvenim govorom pritegne poslušalčevo zanimanje, da ga bo povabil na daljši pogovor.

Vsak delovni dan do 17. maja bomo na naši spletni strani objavili video posnetka kariernih zmenkov v dvigalu z dvema kandidatoma za evropsko poslanko/poslanca. Zvrstili se bodo po abecednem vrstnem redu. V petek, 17. maja pa bomo njihove odgovore na vsa vprašanja objavili v časopisu, v Svetu kapitala, v rubriki Kariera in delo.


image
EU razgovori, začnemo s kariernimi zmenki v dvigalu. Oglas: Delo Marketing


Več iz rubrike