EU razgovor z Uršo Zgojznik (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Zato smo jim ga organizirali.
Fotografija: EU razgovor z Uršo Zgojznik Foto: V. V.
Odpri galerijo
EU razgovor z Uršo Zgojznik Foto: V. V.


Urša Zgojznik Foto: A. S. H.
Urša Zgojznik Foto: A. S. H.


 

Karierni zmenek v dvigalu z Uršo Zgojznik si lahko pogledate TUKAJ.

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


Moj dosežek je, da sem se dvignila s kavča, stopila iz cone udobja in se aktivirala. Zapustila sem varno zaposlitev za nedoločen čas s solidno plačo in stopila v čevlje nevladnika z negotovima prihodnostjo in prihodkom. Ampak moja želja je bila velika.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Preudarnost, specializiranost za eno ozko področje in flegmatičnost.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Odlično delo poslanca je, da ohranja stik z realnostjo, da ne podleže pritiskom lobijev, korporacij, industrije. Odličen poslanec je tudi tisti, ki zna prisluhniti problemom, ljudem na vseh ravneh, ne samo tistim, ki so glasni in imajo interes. In je tisti, ki si upa iti na teren, si umazati roke – na primer s čiščenjem odpadkov, ne s čudnimi posli – in ki ima pogum.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Ena od najpomembnejših stvari je, da lahko veliko naredi za lastno državo, spodbuja organizacije v lastni državi in jih povezuje z evropskimi. Sredstev, ki so na razpolago, nismo počrpali dovolj, tu so še priložnosti. Pri tem ne mislim samo na velike projekte, ampak tudi na veliko množico majhnih.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Govorila bi o problemu podnebnih sprememb. Poudarila bi, da je bilo dovolj čakanja, iskanja čudežnih rešitev, ker jih ni in jih ne bo. Za delo je treba poprijeti zdaj, naloga evropskih poslancev je, da sprejmejo bistvene odločitve za našo prihodnost, to moč imajo.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


Eden največjih problemov so podnebne spremembe, o tem veliko govorimo in malo delamo. Rešitev bi bilo takojšnje sprejemanje uredb in zakonov, ki lahko pripomorejo k nižjim izpustom CO2, bolj je treba obdavčiti velike porabnike nafte in zemeljskega plina. Obdavčiti bi morali tudi tiste, ki dajejo embalažo in odpadke na trg. Drug velik izziv so migracije. Potrebujemo skupno politiko z rešitvami za celo Evropo, ne za posamezno državo. Iskati je treba tudi rešitve za preprečevanje migracij v prihodnosti. Te se bodo zgodile zaradi podnebnih sprememb. Tretja stvar pa je varnost v širšem smislu: prehranska, digitalna, informacijska. Na tem področju nimamo znanj in izkušenj, kako se lotevati problemov. Treba jih je predlagati, poiskati primere dobrih praks, usposobiti ljudi, da se bodo lahko spoprijemali s problemi 21. stoletja.Več iz rubrike

kariera

Čevlji menedžerja so globoki, kdaj tudi preveliki

Prevzeti vodilno vlogo in stopiti v čevlje menedžerja ni preprosto. Pogosto se odgovornost zelo poveča – do podjetja in zaposlenih. Ni presenetljivo, da mnoge ob tem prevevajo različni strahovi…

kariera

Dodge Brothers: Od družinskega lastništva do korporacijskega podložnika

Ko sta leta 1920 brata Dodge umrla, sta za seboj pustila proizvodnega giganta, ki je imel 161 milijonov dolarjev prodaje. Družba je bila pozneje prodana ter doživela številne spremembe, a ime Dodge j…

kariera

Posel na skupnem vzglavniku

Par v zasebnem in poslovnem življenju lahko niza neverjetne uspehe ali pa se ravno zaradi težav na poslovnem področju razide. Zakaj nekaterim uspeva in drugim ne?

kariera

Pomembna je strast - denar je stranski produkt

Dušan Olaj, Gregor Krušič, Andreja Podobnik, Nina Gaspari In Andrej Miklavc se strinjajo, da je za uspeh pomembna strast – pa naj bo to pri športu ali v poslu.

Komentarji: