EU razgovor z Bernardom Brščičem (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Zato smo jim ga organizirali.
Fotografija: Bernard Brščič
Odpri galerijo
Bernard Brščič


Bernard Brščič
Bernard Brščič

 

Karierni zmenek v dvigalu z Bernardom Brščičem si poglejte TUKAJ

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


Več jih je. Sem prejemnik Prešernove nagrade za diplomska dela, deloval sem v kabinetu predsednika vlade kot državni sekretar, na zdajšnjem delovnem mestu sem pripomogel, da nekatere predvidene nerentabilne investicije niso bile izvedene.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Družabnost, vedrost, nasmeh, veselje do življenja.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Kot poslanec uveljavljati tisto agendo, v katero verjameš, torej v vrednote, ki jih kot stranka zastopaš. V mojem primeru bi to bila vzpostavitev varnosti in blaginje za slovenske državljane in doslednost. Govoriti eno v Ljubljani in delati isto v Bruslju.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Največja izziva v Evropi in Sloveniji sta varnost in nezakonite migracije. Drugo je vprašanje blaginje, torej zakaj je obdobje 2008–2018 tako rekoč izgubljeno desetletje, v katerem se BDP na prebivalca ni povečal. Tretjič, zaradi boja proti regulaciji. EU trpi za hiperbirokratizacijo in hiperregulacijo, narediti jo moramo prijaznejšo, na drugi strani pa vzpostaviti okolje, kjer bo mogoče prijetno živeti in uspešno trgovati.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


O problemu nezakonitih migrantov oziroma o vprašanju multikulturalizma, deformaciji EU iz skupnosti suverenih držav v hiperbirokratizirano tvorbo, ki ne spominja več na zvezo suverenih držav, kot so si jo zamislili njeni tvorci.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


Prvi je problem nezakonitih migracij, z njim pa je povezano vprašanje islamskega terorizma. Varnost v Evropi se bistveno poslabšuje. Če ne bomo rešili tega vprašanja, tudi blaginje ne bomo več deležni. Drugo je stagnacija evropskih gospodarstev, ki sta jo povzročili nerazumna politika Evropske centralne banke in še slabša politika Evropske komisije. Tretji problem pa je vprašanje birokratiziranosti oziroma dejstva, da nam vlada 32.000 birokratov, ki niso bili izvoljeni. Izpostavil bi demokratični primanjkljaj.Več iz rubrike

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

kariera

Prva izmed petih, ki je svoje bogastvo ustvarila iz nič

Kot 38-letnica je bila ena najmlajših ljudi na Forbsovem seznamu milijarderjev in edina Britanka.

Komentarji: