EU razgovor s Francem Bogovičem (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Zato smo jim ga organizirali.
Fotografija: Franc Bogovič
Odpri galerijo
Franc Bogovič


Franc Bogovič
Franc Bogovič


 

Karireni zmenek v dvigalu s Francem Bogovičem si poglejte TUKAJ.

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


V Evropskem parlamentu sem uspel s projektom pametne vasi, lani pa sem prejel naziv »naj poslanca« za področje inovacij in raziskav. Ponosen sem na delo v lokalni skupnosti.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Morda so kolegi bolj spretni v javnem nastopanju, nekateri imajo ob vstopu v parlament tudi veliko izkušenj na mednarodnem področju – v tem mandatu sem bil zelo aktiven, da sem stkal svojo mrežo. Ker moja stranka ni v nacionalnem parlamentu, doma vlagam več napora kot kolegi.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Dobro moraš poznati vsebine v EP, ključno je, da ustvariš krog prijateljev, zaveznikov, na katere lahko računaš in ki predvsem zaupajo v tvojo strokovnost na področju, ki ga pokrivaš. Pomembni sta še vztrajnost in prizadevnost. To, kar delamo v Bruslju, moramo znati predstaviti tudi doma.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Zelo verjamem v projekte EU, v mir in blaginjo za vse. Narodi, kot je naš, potrebujemo takšno okolje, v katerem lahko talente uresničijo posamezniki in ki je dobro tudi za podjetja. Sam poskušam narediti največ na področju kmetijstva in razvoja podeželja, na področju evropskih sredstev in kohezijske politike ter energetike in transporta. Za Slovenijo je pomembno, da smo aktivni na Zahodnem Balkanu, naše izkušnje so pomembne.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Ključno za EU je, da ohranimo kohezivnost, da spoštujemo različnost držav članic in da povečamo vedenje o drugih. Predvsem stare države članice želijo včasih kopirati svoje vzorce in jih prenesti v druge. Opozarjam na notranje migracije v EU – vsi se moramo razvijati in cilj ne more biti selitev ljudi z vzhoda proti zahodu in s podeželja v mesta.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


Prvič, ključna je povezanost, skupaj s temu primerno pravilno opredelitvijo novega finančnega okvirja. Drugič, ostati moramo enotni glede brexita in Britancem poskušati omogočiti, da si premislijo. In tretjič, zavedati se moramo, da je treba negovati varnost in vanjo tudi vlagati. Mislim na vojaško, kibernetsko varnost, varnost pred terorizmom. Evropa se mora v tem poenotiti, ker bo tako močnejša. Enotno, aktivno in pravilno moramo upravljati migrantsko politiko, od varovanja meje in sesutja tihotapskih verig do pomoči pri vzpostavitvi pogojev za normalno življenje, predvsem v Afriki.Več iz rubrike