EU razgovor z Ireno Jovevo (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Zato smo jim ga organizirali.
Fotografija: Irena Joveva
Odpri galerijo
Irena Joveva


Irena Joveva
Irena Joveva

 

Karierni zmenek v dvigalu z Ireno Jovevo poglejte TUKAJ

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


Če povzamem svoje osemletne novinarske izkušnje in se osredotočim na aktualnejše zadeve, bi izpostavila to, da sem hodila po terenu in uspešno opravljala svoj poklic. Delala sem predvsem take stvari, ki jih lahko prinesem na evropsko raven, če bom izvoljena. Recimo o migrantsko-begunski krizi, o arbitraži. Politični ustroj EU in njeno delovanje poznam z druge strani, saj sem imela pri svojem delu več stika z ljudmi. To je plus, ki ga lahko štejem kot uspeh in ga lahko izkoristim v Evropskem parlamentu.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Pri drugih občudujem, da niso tako skromni, kot sem jaz. Neskromnost, izpostavljanje samega sebe pride včasih prav. Sem zelo samokritična in zato mi manjka samozavesti. To dvoje je glavno, kar bi izpostavila.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Odlično delo je predvsem to, da ne izgubim stika z realnimi težavami in ljudmi – ostati želim na trdnih tleh in se pogovarjati z njimi, jih poslušati. Odlično delo bo, če bodo ljudje čez pet let, na koncu mojega mandata, lahko rekli, da je nekdo dejansko nekaj naredil za Slovenijo in njene državljane.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Ključno je povezovanje z ljudmi in na podlagi preteklih izkušenj k temu lahko pripomorem. Vseh osem poslancev iz Slovenije bo moralo sodelovati in delovati enotno pri stvareh, ki zadevajo našo državo in ljudi. Drugo je vprašanje idej, koliko se je nekdo pripravljen angažirati. Jaz zagotovo sem, glede na to, da sem nova na tem parketu in imam več sveže energije in idej.
Nenazadnje sem predstavnica mlajše generacije in zagovarjam spremembe. Vse to lahko prispeva k blaginji Slovenije, ključna pa je enotnost, in vedno je treba zagovarjati interese naše države.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Glede na raziskave državljane najbolj tare varnost ali pa migracije. To bi postavila v ospredje. Rešitev je skupen dogovor – sodelovanje pri uravnoteženju varnosti in solidarnosti. Govoriti je treba tudi o demografskih izzivih, prihodnosti mladih in podnebnih spremembah.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


To je enotnost na področju zunanje, varnostne in tudi obrambne politike. Nerešeno vprašanje je brexit, o katerem se bo treba čim prej dogovoriti tudi v luči sprejemanja evropskega proračuna.Več iz rubrike

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

kariera

Prva izmed petih, ki je svoje bogastvo ustvarila iz nič

Kot 38-letnica je bila ena najmlajših ljudi na Forbsovem seznamu milijarderjev in edina Britanka.

Komentarji: