Najbolj luksuzne restavracije na svetu

Katere so po mnenju gurmanov najbolj luksuzne restavracije na svetu?
Fotografija: Razvajanje brbončic. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist
Odpri galerijo
Razvajanje brbončic. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist

Obisk restavracij z Michelinovimi zvezdicami, podvodnih restavracij in ostalih luksuznih restavracij lahko predstavlja izjemno doživetje, saj te ponujajo pravo poslastico za oči in brbončice. Kuharski mojstri s kulinaričnimi spretnostmi poskrbijo, da se vsak okus vtisne v spomin in to, da je bilo treba za večerjo odšteti nekoliko več denarja, je hitro pozabljeno.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Luxury Columnist je sestavil seznam najbolj luksuznih restavracij na svetu.
 

Restavracija Guy Savoy


Priznani francoski kuhar Guy Savoy ima v lasti več restavracij, med drugim Atelier Maître Albert in Le Chiberta v Parizu. Njegova vodilna restavracija Guy Savoy se nahaja v Parizu in ima tri Michelinove zvezdice.

Restavracija Guy Savoy v ZDA v Cezarjevi palači ponuja številne njegove jedi, ki so zelo znane. Restavracija s čudovitim pogledom na repliko Eifflovega stolpa v Las Vegasu se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama.

Gostje lahko uživajo v artičokini juhi s črnimi tartufi in parmezanom ali v znameniti čokoladni sladici.
Podvodna restavracija Ithaa, Maldivi. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist
Podvodna restavracija Ithaa, Maldivi. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist

Podvodna restavracija Ithaa


Na Maldivih, pet metrov pod Indijskim oceanom, se nahaja prva podvodna restavracija na svetu. S čudovitim razgledom na koralni vrt je Ithaa res edinstvena restavracija.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Kulinarika združuje zahodne vplive z lokalnimi okusi. Gostje uživajo v fuzijskih jedeh, kot so miso in tartufi, marinirana črna trska in maldivski hrustljavi tortelini iz jastoga.
 

Bob Bob Ricard


Bob Bob Ricard je glamurozna restavracija z znanim gumbom »press for champagne« v Sohu v Londonu. Njena notranjost je opremljena po navdihu Art Deco studia David Collins. Restavracija je dobila ime po lastniku Leonidu Shutovu z vzdevkom Bob.
Edina restavracija z licenco Château d’Yquem za serviranje vina v kozarcih vsako leto proda 25.000 steklenic šampanjca. Kozarec šampanjca je na voljo že za 10,5 evra.
 
Press for champagne. Foto: Jules Verne restaurant in the Eiffel Tower
Press for champagne. Foto: Jules Verne restaurant in the Eiffel Tower

Restavracija proda več kaviarja kot katerakoli druga britanska restavracija. Ima rusko-britanski meni, ki ga nadzira glavni kuhar Tom Peters. V ponudbi so jedi, kot sta Turbot Coulibiac in Beef Wellington.
 
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

Le Louis XV-Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris

 
Alain Ducasse, znan po svoji sodobni francoski kuhinji, je bil prvi kuhar, ki je imel v lasti restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami v treh različnih mestih; v Parizu, Londonu in Monaku.
 
Alain Ducasse. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist
Alain Ducasse. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist

Le Louis XV je ena najbolj ekskluzivnih restavracij na svetu z jedilnico, okrašeno z mitološkimi freskami. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi, ki jo ponuja, je značilna sladica rum baba, ki jo postrežejo pod srebrnim pokrovom.
 

The French Laundry

 
Nagrajena restavracija kuharja Thomasa Kellerja, The French Laundry, se nahaja v osrčju doline Napa. Kamnita stavba, v kateri se je prej nahajala pralnica, je bila za potrebe restavracije pozorno modernizirana.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

Kosilo v tej restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami je prav posebno kulinarično doživetje. Jedilnik odraža letne čase in se vsak dan spreminja.

Kuhar Thomas Keller je edini kuhar, rojen v Ameriki, ki ima v lasti dve restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami: The French Laundry in Per Se.
 

Maison Pic


Maison Pic ni le restavracija, ampak tudi hotel s petimi zvezdicami, ki se nahaja v Franciji. Leta 1889 sta jo ustanovila Eugene in Sophie Pic. Njihova potomka, kuharica Anne-Sophie Pic, je prva ženska francoska kuharica, ki je dobila tri Michelinove zvezdice. Deset-hodni meni ponuja več senzorično izkušnjo za razvajanje vseh čutov.
Kulinarična mojstrovina Anne Sophie Pic. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist
Kulinarična mojstrovina Anne Sophie Pic. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist

Per Se

 
Druga restavracija Thomasa Kellerja na tem seznamu, ki ima tri Michelinove zvezdice, je dobro obiskana že 17 let. V ponudbi sta dva degustacijska menija; devet-hodni degustacijski meni a la chef in devet-hodni zelenjavni degustacijski meni. Posebnost menijev je, da se skozi obrok nobena sestavina ne ponovi.
image_alt
Ryanair uvaja nove linije

Zaradi osrednje lokacije v New Yorku je Per Se priljubljena restavracija tudi za organizacijo poslovnih dogodkov.
 

Restavracija de l’Hôtel de Ville de Crissier

 
Ta švicarska restavracija se nahaja v nekdanji mestni hiši. Znana je po elegantni in sezonski kuhinji. Kuhar Franck Giovannini je prejemnik treh Michelinovih zvezdic za kuhanje, uporablja pa samo sveže in lokalno pridelane sestavine.

Ponujajo jedi, kot je ostriž z jezera Leman s hrustljavim koromačem ali zamrznjene kandirane jagode Cléry.
Masa Takayama. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist
Masa Takayama. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Columnist

Masa


Restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami, ki se nahaja v New Yorku, je ime dobila po lastniku, kuharju Masayoshiju Takayami (z vzdevkom Masa). Specializirana je za suši, govedino wagyu in drugo japonsko hrano. Na voljo je 26 sedežev, ki so rezervirani tudi tedne vnaprej.

Masa je znana po meniju »omakase«, kar pomeni, da gostom jedi, ki jih bodo pojedli, izbere kuhar. Za popolnejšo izkušnjo so v restavraciji zabeležene želje obiskovalcev in vse jedi, ki jih še niso poskusili.
 

Eleven Madison Park


Po mnenju nekaterih gurmanov je Eleven Madison Park ena izmed najboljših restavracij na svetu. Jedilnica, opremljena v slogu Art Deco, nudi pogled na enega najlepših parkov v New Yorku.
image_alt
To so najčistejša jezera na svetu

Med pandemijo covida-19 so se v restavraciji odločili, da preidejo na rastlinski meni brez živalskih proizvodov. Vsaka jed je narejena iz zelenjave, sadja, žit, stročnic ali gob. V restavraciji na novo opremljajo luksuzno jedilnico, ki bo služila v dobrodelne namene. Od vsake večerje bodo namreč revežem podarili pet obrokov.

Več iz rubrike