Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

Italijanski oblikovalski studio Lazzarini je predstavil koncept superjahte, ki je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken.
Fotografija: Superjahta Saturnia navdušuje z inovativnostjo. Foto: CNN
Odpri galerijo
Superjahta Saturnia navdušuje z inovativnostjo. Foto: CNN

Oblikovanje inovativne superjahte, ki bo izstopala, je za oblikovalce vedno težji zalogaj.
Lazzarini, rimski oblikovalski studio je s konceptom superjahte Saturnia uspel zvišati mejo modernega. Ena izmed značilnosti 100-metrskega plovila so močne geometrijske črte, ki služijo kot osrednja estetska točka.
 
image_alt
Študija: skrb vzbujajoča visoka slanost Jadranskega morja

 

V celoti iz karbonskih vlaken

 
Jahta je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, zaradi česar je po mnenju oblikovalske ekipe 50 odstotkov lažja od drugih jaht podobne velikosti. Lahek trup in hibridni pogonski sistem omogočata, da jahta doseže hitrost 30 vozlov brez emisij. 
Jahta je opremljena z visokimi stropi in drsnimi okni, v petih nadstropjih pa je 10 do 20 kabin s prostorom za 20 ljudi.
Notranjost se lahko prilagodi glede na zahteve lastnika, in ni dvoma, da bo tako kot vsaka jahta take velikosti, vrhunsko opremljena.
V garaži bo prostor za privez manjših plovil. Foto: SuperYacht Times
V garaži bo prostor za privez manjših plovil. Foto: SuperYacht Times

Lastno pristanišče

 
Ena najbolj opaznih oblikovalskih značilnosti je lastno pristanišče oziroma garaža, do katere je dostop preko dveh ločenih odprtin na vsaki strani plovila.
Tu bo prostor za privezovanje plovil z ugrezom do 1,5 metra. Ko se vrata »garaže« razprejo, se spremenijo v prostor za druženje s sedežno garnituro, steklena tla pa omogočajo čudovit pogled v morje.
 
image_alt
Lamborghini razkril novosti in načrte

Poleg tega ima Saturnia tudi sprehajališče, ki obdaja glavno palubo, kar omogoča dostop do celotnega prostora na krovu.
Dodatni prostor na palubi vključuje prostorno območje, opremljeno z ležalniki in jedilnico na prostem.
 

Kljub visoki ceni veliko zanimanja

 
Koncept Saturnie je še v zgodnjih fazah oblikovanja, vendar je zanjo že veliko zanimanja. Pri podjetju Lazzarini pričakujejo, da se bo našel kupec, ki bo pripravljen zanjo odšteti 350 milijonov dolarjev. V tem primeru bi trajalo dve leti, da Saturnia postane realna.
 
Razprta vrata garaže se spremenijo v balkon. Foto: SuperYacht Times
Razprta vrata garaže se spremenijo v balkon. Foto: SuperYacht Times

Nov koncept je Lazzarini razkril potem, ko so razkrili vrsto modelov jaht, ki jih navdihuje narava. Med njimi najbolj navdušuje Prodigium, superjahta v obliki morskega psa.
image_alt
Dubaj ustvarja luksuzni koralni greben

Medtem je južnokorejski oblikovalec Yeojin Jung pred kratkim predstavil impresiven koncept superjahte Estrella, ki zelo spominja na zvezdnega lovca Y-krilec, izmišljeno vesoljsko plovilo, ki se je pojavilo v različnih filmih Vojna zvezd. Koncept je osvojil bronasto medaljo na tekmovanju A'Design leta 2021.

Več iz rubrike