Lamborghini razkril novosti in načrte

Italijanski proizvajalec luksuznih vozil je predstavil svoj načrt elektrifikacije vozil v prihodnjih letih.
Fotografija: Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
Odpri galerijo
Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Lamborghini, znan italijanski proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov in športnih terenskih vozil, se namerava kar najhitreje prilagoditi potrebam prihodnosti po zmanjšanju ogljikovih emisij. Predstavil je načrte za naslednjih deset let, ki vključujejo pospešeno elektrifikacijo vozil.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Do leta 2025 naj bi bile na voljo hibridne različice vseh obstoječih Lamborghinijevih modelov, še pred letom 2030 pa naj bi bil predstavljen prvi izključno električni avtomobil blagovne znamke. Za kakšno vozilo bo šlo, zaenkrat ostaja skrivnost. Za izvedbo načrta bo treba uporabiti lahke materiale, da bo ob elektrifikaciji teža vozila manjša. Do leta 2025 naj bi njihova vozila izločala 50 odstotkov manj ogljikovih emisij.

Lamborghini si tako prizadeva za odločen premik v prihodnost, pri čemer še vedno ostaja zvest srcu in duši znamke. Strategija bo podjetje sicer stala 1,5 milijarde evrov. Gre za najpomembnejšo naložbo v zgodovini podjetja, sporočajo iz družbe. Sestavne komponente nove strategije so tudi varstvo okolja, trajnost dobavne verige, pozornost do zaposlenih in družbena odgovornost podjetja.
Foto: Lamborghini
Foto: Lamborghini

Prizadevanja za pospešeno elektrifikacijo nujna v hitro spreminjajočem svetu


Stephan Winkelmann, predsednik in izvršni direktor znamke Automobili Lamborghini, je dejal, da so prizadevanja za pospešeno elektrifikacijo v hitro spreminjajočem svetu nujna. S to potezo želijo po njegovih besedah prispevati k nadaljnjim zmanjševanjem vplivov na okolje prek konkretnih projektov. Načrti peljejo blagovno znamko v trajnostno prihodnost, hkrati pa ta ostaja zvesta svojemu DNK, je dodal.

Winkelmann je oznanil, da bosta še letos predstavljena dva nova modela avtomobilov v liniji V12. Dodaja, da je bil Lamborghini vedno sinonim za vrhunsko tehnološko znanje pri snovanju motorjev. Ti se namreč ponašajo z izjemnimi zmogljivostmi. Še naprej si bodo prizadevali ohraniti tovrstni sloves, je poudaril izvršni direktor.
image_alt
Minimalna plača - nekje 'de jure', nekje 'de facto'

V zadnjih treh letih je bil največje pozornosti deležen Lamborghinijev športni terenski avto Urus. Gre za najbolje prodajani model vseh časov. Do sedaj je bilo izdelanih že prek 15 tisoč vozil tega tipa. Na račun modela je bilo prvo polletje 2021 najboljše v zgodovini podjetja. Štiri avtomobili naj bi bili prodani tudi v Slovenijo. Cena za ta avto se sicer začne pri dobrih 200 tisoč evrih.
 

Več iz rubrike